09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški
Oglasno sporocilo

Vikinška bolezen – bolezen, o kateri vemo zelo malo

Vikinška ali Dupuytrenova bolezen je bolezen postopnega krčenja enega ali več prstov na roki, zato bolniki pogosto ne morejo opravljati večine vsakodnevnih opravil. O vikinški bolezni do sedaj ni bilo veliko govora, ker pa je to napredujoča bolezen, ki prizadene vezivno tkivo v dlani in prstih, bi morali o njej vedeti nekaj več.

Večino stvari, ki jih opravljamo z rokami, jemljemo za samoumevne in pri tem niti ne pomislimo, kako težko bi bilo, če ne bi mogli postoriti vsakdanjih opravil.  Za osebe, ki trpijo za Dupuytrenovo boleznijo, znano tudi kot vikinška bolezen, povsem osnovna opravila postanejo izziv, saj zaradi obolenja ne morejo iztegniti prsta ali celo cele dlani. Uporaba mobilnega telefona, vožnja z avtomobilom, namestitev rokavic, umivanje obraza in oblačenje so tako za večino ljudi preprosta dejanja, za bolnike z Dupuytrenovo boleznijo pa lahko predstavljajo izreden napor.

Dupuytrenova bolezen
Večino stvari, ki jih opravljamo z rokami, jemljemo za samoumevne. (Foto: http://dupuytren.si/o-bolezni)

Ko Dupuytrenova bolezen zajame prste, se ti postopoma začnejo krčiti proti dlani. Obolenje se lahko pojavi tako pri moških kot tudi pri ženskah, vendar se pri moški populaciji pojavi pogosteje. Čeprav ni življenjsko nevarna, lahko močno oteži življenje.

Dupuytrenova bolezen
Ko Dupuytrenova bolezen zajame prste, se ti postopoma začnejo krčiti proti dlani. (Foto: http://dupuytren.si/o-bolezni)

Da bi lahko izvedeli nekaj več o bolezni in njenih simptomih, hkrati pa osebam, ki sumijo, da so za boleznijo zbolele, pojasnili več o možnostih zdravljenja, je nastala nova spletna stran www.dupuytren.si, ki na enem mestu ponuja vse informacije o bolezni, o kateri je znano zelo malo.

Vzroki in simptomi Dupuytrenove bolezni  

Dupuytrenova bolezen je progresivno stanje, ki prizadene vezivno tkivo dlani in prstov ter lahko postopno napreduje v Dupuytrenovo kontrakturo, enega od možnih simptomov Dupuytrenove bolezni, ki se razvije pri približno četrtini bolnikov, pri čemer se prizadeti prsti trajno pokrčijo proti dlani.

Študije kažejo, da Dupuytrenova bolezen prizadene tri do šest odstotkov belcev, zlasti tistih severnoevropskega porekla. Obolenje je pogostejše pri moških, pri katerih se pojavlja tudi v težji obliki. ​ Ključni vzrok bolezni še vedno ni znan, med vzroke zanjo pa štejemo predvsem genetiko, saj ima skoraj 70 odstotkov vseh bolnikov Dupuytrenovo bolezen v družini, ostali vzroki pa so še sladkorna bolezen, alkohol, epilepsijo in poškodbe.

Dupuytrenova bolezen
Obolenje je pogostejše pri moških. (Foto: http://dupuytren.si/o-bolezni)

Zdravljenje Dupuytrenove bolezni 

Bolezen ni ozdravljiva, vendar lahko s pomočjo kirurških in nekirurških posegov simptome ublažimo. Če se simptomi po zdravstvenih tretmajih ponovno pojavijo, je treba izbrano metodo ponoviti.

Dupuytrenova bolezen
Nekirurški poseg. (Foto: http://dupuytren.si/o-bolezni)

Nekirurški posegi vključujejo zdravljenje z vbrizgavanjem zdravila neposredno v traček. Zdravilo vsebuje encime, ki raztapljajo kolagen in poskrbijo, da se traček razbije. Dan po injiciranju zdravnik raztegne prst in traček poči. V nekaterih primerih poči sam in raztegovanje ni potrebno. Druge nekirurške metode vključujejo perkutano fasciotomijo z iglo in zdravljenje s sevanjem, ki se običajno uporablja v zgodnjih fazah bolezni. Kirurški posegi pa so priporočljivi za bolnike s funkcionalno okvaro in kontrakturami sklepa za 30 ali več stopinj.

Dodatne informacije o vzrokih, simptomih, diagnostiki in možnostih zdravljenja vikinške bolezni so na voljo na spletni strani www.dupuytren.si

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave