21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

'Zaradi njih nisem več živela'

24-letna Bianca Lawrence danes ne skriva več keloidnih brazgotin. S svojim zgledom želi poslati sporočilo, da se moramo sprejeti, kakršni smo, da se moramo imeti radi, kakršni smo. Toda tega se je morala naučiti tudi sama. Včasih se je zaradi brazgotin skrivala in pravi, da sploh ni več živela.

Brazgotine
Bianca Lawrence (Foto: Instagram)

Angležinji Bianci Lawrence so se keloidne brazgotine pojavile, potem ko je najprej trpela zaradi hudih aken na obrazu, prsih in hrbtu. “Predpisali so mi tablete proti aknam, ki pa so na žalost nekatere ostanke aken spremenile v keloidne brazgotine.”

Kaj so keloidne brazgotine?

Brazgotina lahko nastane v procesu celjenja rane, ko se koža poskuša čim bolje obnoviti. Keloidne brazgotine nastanejo, ko se rana ne zaceli lepo oziroma se tkivo pravzaprav razraste bolj, kot je to potrebno. Prav natančno še ne vedo, zakaj se pri nekaterih pojavijo, pri drugih ne. Nekateri menijo, da je to povezano tudi z genetiko.

Pri Bianci so nastale, ko je imela 13 let in od takrat je prestala več tretmajev, da bi jih vsaj zmanjšala, če že ne odpravila. Vendar pa je težava, da tkivo pogosto zraste nazaj, če je odstranjeno.

“Zaradi njih nisem več živela”

“Keloidne brazgotine me vsak dan srbijo in pečejo in bolijo,” opisuje Bianca, ki bo kmalu prestala še eno operacijo. “Zaradi njih nisem več živela, nisem nosila določenih oblačil, borila sem se z anksioznostjo in depresijo. Včasih ljudje ne razumejo, kako lahko brazgotine oziroma stanje posameznikove kože vpliva na njegovo duševno zdravje.”

Bila je še zelo mlada, ko so se prvič pojavile. Večini najstnikov ni lahko sprejeti svojega videza, še posebej v današnjem času, ko smo bombardirani s popolnimi, popravljenimi podobami. Bianca pa se je morala spopasti še z neprijetnimi komentarji njenega videza. Toda pravi, da je sčasoma razumela, da je življenje prekratko, da bi jo skrbelo, kaj mislijo drugi. Tega bi se morali naučiti vsi in Bianca je  zaradi življenjske izkušnje to doumela hitreje.

“Verjeti sem začela, da sem unikatna”

“Začela sem poskušati imeti rada svojo kožo in začela sem verjeti, da sem unikatna,” pripoveduje. “To je bil začetek mojega potovanja, v katerem je cilj, da me negativnost ne preseneti več. Želim biti pozitivna.”

Del potovanja je postalo to, da se ne skriva več. In kaj je najboljše narediti, če si se odločil, da se ne boš več skrival? Bianca je fotografije, na katerih se vidijo brazgotine, začela objavljati na družabnem omrežju Instagram, kjer se vsi ostali trudijo izpasti v čim boljši luči. A kako zgrešeno je pravzaprav to. Zakaj se vsi ne pokažemo takšni, kakršni smo? Bianci je to pomagalo, da se je sprejela. Upa pa, da bo s svojim zgledom lahko pomagala tudi komu drugemu, ki se spopada s podobnimi težavami.

Ne boste verjeli, kaj so ji rekli!

"Pred leti mi je nekdo rekel, da sem grda in da ne bi smela obstajati, ker imam takšno kožo." Si predstavljate, kako malo empatije imajo nekateri! Tudi zaradi takih komentarjev Bianca pravi, da se ni želela več skrivati. "Ne pomeni pa to, da sem sedaj povsem samozavestna tudi v resničnem življenju. Toda samozavest pride od znotraj in upam, da mi bo objavljanje fotografij pomagalo to doseči," je napisala zraven ene od svojih objav na Instagramu.

Tukaj pa si preberite, kako do boljše samopodobe. To so nasveti, ki jih potrebujemo vsi.

Kako sprejeti svoje "napake," smo vprašali psihologinjo in psihoterapevtko dr. sci. Andrejo Pšeničny, univ. dipl. psih. To je njen odgovor:

Vsi imamo napake. Razlika pa je v tem, da jih samozavestni ljudje vidijo kot enega od mnogih delčkov sebe, tisti z nizkim samovrednotenjem pa kot svoj osrednji, najbolj opazni del. Ljudje z nizkim samovrednotenjem torej napake vidijo kot izjemno izražene in se jim zdi, kot da jih opredeljujejo v celoti.  Tako kot sami sebe vidijo predvsem skozi svoje napake, so tudi prepričani, da jih enako vidijo drugi in se zato vnaprej vedejo, kot da so res manjvredni ali pa se vedejo obrambno, z umikom ali z zavračanjem.

Samozavestna ženska z viškom kilogramov bo na svojem telesu videla tudi tisto, kar je privlačno, na primer bogat dekolte, izraženo zadnjico, manj gub na obrazu ... To bo znala tudi poudariti. Medtem ko bo nesamozavestna ženska videla le preveč zaobljen trebušček ali podbradek in se bo zaradi tega videla kot v celoti neprivlačno. 

Več o samopodobi in temu, kako izgraditi boljšo, si preberite tukaj.

Glasuj

Komentarjev: 4
slovenc79 10.06.2018 22:28:46
brazgotine niso nič takega medtem te umetne obrvi in trepalnice so pa res odbijajoče. ne vem kaj ženske dons počnejo s svojim videzom. dosti raje vidim mozoljčke kot pa umeten fris.
 
ČrniSokol 10.06.2018 15:50:00
Lepe oči, ustnice, nasmeh... Brazgotine me v bistvu sploh ne motijo, tako da se je ne bi branil.
 
RamzesII 10.06.2018 09:54:16
Tudi sicer je antipačni, neurejena, vse na obrazu deluje veliko ipd. , morda namenoma, da pritegne pozornost.
 
RamzesII 10.06.2018 09:53:05
Tablete proti aknam, ki morda to sploh niso bile, akne namreč, akne tudi sicer niso definirane, niso vse akne alias najstniške akne. Tukaj se je tipično ravno tako zdravil simptom, ne pa vzrok, posledice pa so to.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave