22.01.2018
LJ
/ -2°
Sreča 80 let trajajoča študija razkriva, kaj nas res osreči Spanje Koliko spanca potrebujemo glede na našo starost? Tamara Božić Tamari Božić je v dveh letih uspelo izgubiti kar 70 kilogramov Donald Trump Trumpova prehrana povečuje tveganje za raka debelega črevesa za 33 %

Se želite kot Barbara z Vrhnike znebiti očal? Podarjamo brezplačni pregled

Zmagovalka naše nagradne akcije, 26-letna Barbara Simončič, že komaj čaka, da bo lahko dobro videla brez očal in leč. V zagrebški kliniki Optical Express ji bodo dioptrijo lasersko odstranili z napredno Wavefront tehnologijo. Z njo pa se lahko svoje dioptrije znebite tudi vi. Izpolnite spodnjo prijavnico in prejeli boste brezplačen pregled, ki bo pokazal, ali ste primeren kandidat za operacijo.

Barbara Simončič
Naša nagrajenka, 26-letna Barbara Simončič z Vrhnike: Kmalu bodo očala le spomin. (Foto: osebni arhiv)

"Za lasersko odstranitev dioptrije sem slišala pet, šest let nazaj, ko so se začele zanjo odločati nekatere moje kolegice pa tudi znanci. Vsi so bili nad rezultatom navdušeni, zato je začelo mikati tudi mene," pove Barbara Simončič, ki je bila presrečna, ko smo ji sporočili, da je zmagovalka nagradne akcije, ki jo je za bralce Vizite organizirala zagrebška očesna klinika Optical Express. "Glede na to, da sem študentka, ni bilo toliko finančnih sredstev, da bi si to lahko privoščila. Sem si pa zadala cilj, da takoj, ko dobim redno službo, začnem varčevati za to operacijo." Očala nosi že 15 let in se veseli, da je ne bodo več ovirala pri športu in skrbi za dva otroka. Leče pa so jo motile, ker je imela zaradi njih pogosto suhe, razdražene oči.

Operacija z najnovejšo Wavefront tehnologijo

"Barbari bomo dioptrijo odpravili z Wavefront PRK metodo," pove specialist oftalmolog dr. Dražen Grgić z očesne klinike Optical Express. "Uporabili bomo Wavefront tehnologijo, ki je najnovejša tehnologija za lasersko odstranjevanje dioptrije. Omogoča popolnoma individualni pristop k operiranju roženice. Pri starejši tehnologiji laser dela po nekem standardu. Pri Wavefrontu pa se naredi natančna topografija roženice in delo laserja se povsem prilagodi roženici vsakega pacienta." Poseg je povsem prilagojen vsakemu posamezniku.

Če si želite kot Barbara dioptrijo odpraviti tudi vi, vas vabimo, da izpolnite spodnjo prijavnico in se prijavite na brezplačen pregled v zagrebški očesni kliniki Optical Express, ki je sicer vreden 100 evrov.
Laserska odstranitev dioptrije
V zagrebški kliniki Optical Express so Barbaro že pregledali in se odločili, da ji bodo vid popravili z Wavefront PRK metodo. Za bralce Vizite pa so pripravili tudi posebno akcijo. Če izpolnite spodnjo prijavnico, lahko v decembru pregled pri njih opravite brezplačno. Če v tem času opravite še poseg, pa boste prejeli tudi popust. (Foto: Aljoša Kravanja)
Laserska odstranitev dioptrije
dr. Dražen Grgić: Wavefront tehnologija omogoča, da je laserska operacija povsem prilagojena roženici vsakega pacienta. (Foto: Aljoša Kravanja)

Zakaj PRK in ne LASIK?

Medtem ko se pogosteje do dobrega vida pacientom pomaga z LASIK metodo, bodo pri Barbari, ker ima tanjšo roženico raje uporabili PRK metodo. "Še posebej pri mladih pacientih se raje odločimo za PRK metodo, ker nikoli ne vemo, ali bo oseba imela še kakšno operacijo oči v prihodnosti in zato raje ohranimo čim več očesnega tkiva," razlaga zdravnik. Dodaja, da sta sicer tako PRK kot LASIK enako učinkoviti in varni metodi, le da se LASIK izvaja pogosteje, ker omogoča hitrejše in neboleče okrevanje. "Pri LASIK operaciji s površine roženice odstranimo tanek sloj epitela tako, da ga precizno izrežemo in dvignemo, s tem pa pridemo do roženice. Ko jo operiramo, ta epitel spet spustimo. Pri PRK pa ta epitel mehanično odstranimo, nato pa počakamo, da se naravno zaceli. Da se popolnoma zaceli pa traja en teden." Medtem ko pri pogostejši operaciji LASIK pacient lahko z vsakodnevnimi opravili začne že naslednji dan, mora pri PRK počakati en teden.

Kaj se zgodi, če med operacijo niste pri miru?

Laser ima tudi tehnologijo, zaradi katere se ustavi, če se pacient premakne. "Laser spremlja premike oči in če je pacient nemiren, bo edino, kar se bo zgodilo, da bo operacija trajala dlje časa, ker se bo laser ustavljal. Operacija je sicer kratka. Laser na enem očesu dela od 10 do 50 sekund; če je pacient nemiren, dela 10, 20, 30 sekund dlje. Od trenutka ko pacient vstopi v operacijsko sobo do trenutka, ko ga odpeljemo ven, mine 15 do 20 minut." Pri enem do dveh odstotkih pacientov se zgodi, da po prvem posegu ne dosežejo dioptrijo, ki so jo želeli. Takrat lahko opravijo korekcijo. Najpogostejši zaplet je suho oko, ki ga lahko pozdravijo. "Nismo še imeli zapleta, ki ga ne bi mogli rešiti," pravi dr. Grgić. Kako bo poseg in okrevanje prestala nagrajenka Barbara, pa si boste na naši spletni strani lahko ogledali naslednji teden.

Laserska odstranitev dioptrije - 3
Tako je videti laserska operacija. Stroj ima tudi tehnologijo, zaradi katere se samodejno zaustavi, če se pacient premakne. (Foto: Aljoša Kravanja)

Božična akcija za bralce Vizite 

Če si želite kot Barbara dioptrijo odpraviti tudi vi, vas vabimo, da izpolnite spodnjo prijavnico in se prijavite na brezplačen pregled v zagrebški očesni kliniki Optical Express, ki je sicer vreden 100 evrov. Gre za podroben pregled oči, na podlagi katerega vam svetujejo, kakšen poseg je za vas najbolj primeren. Če se boste do konca decembra odločili tudi za lasersko operacijo, pa boste prejeli še 200 evrov popusta oziroma 100 evrov popusta za vsako oko.

Prijave so zaključene.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave