21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Neprijetna gastroskopija

Zaradi sodobnega načina življenja, ki ga spremljajo hiter tempo, stres in uživanje predelane hrane, so težave z želodcem postale stalnica, vse več ljudi pa je napotenih na gastroskopijo. Zakaj jo potrebujemo, kako poteka in kako se pripravite nanjo?

Gastroskopija
Gastrostroskopija je varen in natančen diagnostični postopek, s katerim lahko odkrijejo, diagnosticirajo ali pozdravijo vaše težave, zato se ga nikar ne bojte! (Foto: Articboy.com)

Neznanih stvari se ljudje običajno bojimo. Marsikdo zato odlaša z najrazličnejšimi diagnostičnimi postopki, tudi gastroskopijo, saj ne vedo, kaj jih čaka. Ker gre za učinkovito metodo, s pomočjo katere vas lahko zdravnik podrobneje pregleda in odpravi vaše težave, se vam gastroskopije ni treba bati. Preberite, zakaj vse je gastroskopija uporabna, kako se pripraviti na poseg in kaj lahko po njem pričakujete.

Kaj sploh je gastroskopija?

Splošen pojem "endoskopija" se nanaša na posebno diagnostično tehniko, ki jo zdravniki uporabljajo, da lahko podrobneje in od bliže pogledajo določen organ, ki se nahaja v notranjosti telesa. Pri gastroskopiji postopek opravlja gastroenterolog, ki s pomočjo endoskopa postavi diagnozo, v nekaterih primerih pa celo odpravi težave v zgornjih prebavilih.

Gastroskop
Pri pregledu zgornjega dela prebavil tako gastroenterolog skozi ustno votlino vstavi gastroskop, gibljivo cevko s kamero in majhno lučko, in nato preišče območje. Istočasno v prebavni trakt vpihuje zrak, da razširi območje in je vidljivost boljša.

Zgornja prebavila so sestavljena iz požiralnika, ki povezuje usta z želodcem, želodca in dvanajsternika. Pri pregledu zgornjega dela prebavil tako gastroenterolog skozi ustno votlino vstavi gastroskop, gibljivo cevko s kamero in majhno lučko, in nato preišče želeno področje. Med pregledom v notranjost prebavnega trakta zdravnik vpiha zrak, da se odprtina razpre in postane preglednejša. Zaradi tega je običajno občutek med pregledom nekoliko neprijeten, težko pa bi rekli, da je postopek tudi boleč.

Z usmerjanjem cevke, ki v premer meri približno centimeter, in uporabo nastavitev na endoskopu bo gastroenterolog cevko vodil varno po zgornjih prebavilih, z njeno pomočjo pa bo lahko zaznal vsakršno spremembo pregledanega tkiva. Z endoskopom je namreč mogoče doseči izjemno kakovostno sliko, ki je vidna na zaslonu, na katerega gleda zdravnik. Zaradi neizmerne natančnosti endoskopija velikokrat razkrije stvari, ki jih s pomočjo radiografije ni mogoče odkriti.

Gastroskopija odkrije marsikaj ...

S pomočjo gastroskopije lahko zdravnik odkrije najrazličnejše bolezni, najpogosteje pa je postopek predpisan zaradi težave ali bolečin pri požiranju, bolečin in krvavitev, ki izvirajo iz želodca ali trebuha, so posledica razjede na želodcu ali raka, zaradi napenjanja, bolečine v žlički, zgage, vračanja želodčne tekočine v požiralnik ... V endoskop lahko zdravnik vstavi tudi majhen kirurški instrument, s katerim odvzame vzorec tkiva, ali inštrument, s katerim zaustavi krvavitve, razširi določeno območje in opravlja druge dejavnosti, ki odpravijo pacientove težave.

Kako se pripraviti na gastroskopijo?

Neodvisno od vzroka, zakaj vam je bila predpisana gastroskopija, obstajajo določena navodila, ki jih morate upoštevati.

Najprej se pogovorite z zdravnikom. Naredite seznam zdravil, ki jih uživate (vključno s tistimi, ki jih dobite brez recepta ali so narejena na osnovi zelišč) in zabeležite, če ste na kakršno koli zdravilo ali substanco alergični. Zdravniško osebje bo zanimalo tudi, ali imate katero od bolezni srca ali ožilja ali kakšne druge zdravstvene težave, ki bi lahko vplivale na potek posega. Pomembno je namreč, da so zdravniki seznanjeni z vašim zdravstvenim stanjem, da vedo, ali obiskujete kakršne koli terapije, uživate zdravila proti strjevanju krvi, za zdravljenje sladkorne bolezni, imate težave s strjevanjem krvi ...

Zdravnik
Pred gastroskopijo se posvetujte z zdravnikom in ga vprašajte vse, kar vas zanima. (Foto: iStockphoto)

Pred gastroskopijo vam bo dal zdravnik natančna navodila, kako se pripraviti na poseg. Večer pred posegom je priporočljivo počivati, zelo pomembno je, da približno osem do deset ur pred posegom ne pojeste in popijete ničesar. Hrana v želodcu bi namreč lahko ovirala pregled in povzročila bruhanje. Če navodil ne boste popolnoma razumeli, nujno prosite zdravnika za razlago!

Če vam je neprijetno, prosite zdravnika pred posegom za pomirjevalo, kljub temu pa boste morali med postopkom ostati budni, saj je izjemno pomembno, da pacient pri pregledu sodeluje. Morda vam bo zdravnik v grlu razpršil lokalni anestetik ali boste morali anestetik grgrati. Tako bo delovanje gastroskopa manj ovirano, njegov prehod do dvanajstnika pa olajšan.

Med postopkom sodelujte!

Med postopkom bo zdravstveno osebje skrbelo, da vam bo čim manj neprijetno, merili vam bodo krvni pritisk, nadzorovali srčni utrip in merili raven kisika v krvi.

Ko boste popolnoma pripravljeni na gastroskopijo, se boste morali uleči na bok, nato pa bo zdravnik počasi uvedel gastroskop skozi vaša usta. Istočasno z gastroskopom boste v zgornjem delu prebavil čutili tudi zrak, ki gastroenetrologu omogoča boljšo vidljivost. Med samim postopkom pacienti le redko občutijo bolečino, dihanje pa ni ovirano.

Med samim pregledom se bo gastroenteorolog osredotočil na težave v vaših prebavnih poteh, ki zahtevajo oceno, diagnozo ali zdravljenje. Morda vam bo odvzel vzorček tkiva, ki ga bo pozneje natančno pregledal z mikroskopom, ta postopek, ki mu z eno besedo rečemo biopsija, prav tako ni boleč. Če imate razjedo, vam jo bo z endoskopom lahko celo pozdravil.

Zapleti so izjemno redki

Leta izkušenj so pokazala, da je endoskopija varen in zanesljiv postopek, ki traja od petnajst do dvajset minut. Po gastroskopiji boste morda občutili neprijeten občutek v grlu ali rahlo napihnjenost v želodcu, kar je posledica vpihanega zraka, vsi ti simptomi pa izginejo v 24 urah po postopku.

Zapleti, ki so izjemno redki, lahko obsegajo predrtje črevesne stene, ki zahteva šivanje, ali krvavitve, ki zahtevajo transfuzijo krvi. Še enkrat naj ponovimo, da so ti zapleti izjemno redki. Zato se s kakršnimi koli vprašanji in skrbmi obrnite na zdravnika, ki vam bo znal stvari še enkrat bolje razložiti in vas potolažiti.

Utrujen in bolan moški
Dan po posegu načrtujte počitek, saj ga boste potrebovali. Nujno pa upoštevajte navodilo, da dan po posegu ne smete voziti! (Foto: iStockphoto)

Kaj lahko pričakujete?

Ko bo specialist zaključil postopek, boste premeščeni v drugo sobo, kjer si boste lahko odpočili in si nabrali novih moči. Ko bodo učinki lokalne anestezije izginili, vam bo zdravnik sporočil rezultate pregleda in dal napotke za naprej. Izvedeli boste tudi, kdaj lahko ponovno začnete jesti in piti, dobili pa boste tudi nekaj nasvetov, kako ponovno začeti vsakdanje aktivnosti.

V trenutku, ko boste zapustili bolnišnico ali ambulanto, morate biti budni in prisebni, zapomnite pa si, da se vam bo naslednji dan prilegel počitek. Takoj po posegu in dan zatem ne boste smeli voziti, zato za prevoz prosite sorodnika ali prijatelja ali si naročite taksi. V nekaj dneh vas bo gastroenterolog kontaktiral in vam podal še preostale informacije – na primer rezultate biopsije in razložil, kaj vas čaka v prihodnosti.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 13
 
TheSmartHead 04.08.2016 05:40:53
Postopek je (v primeru da ti dajo anestetik) neboleč, vendar ZELO neprijeten. Čeprav sem si vse o tem večkrat na dolgo in široko prebral, te nihče ne more pripraviti za to. Dejstvo je, da gre debela cev tudi do metra in več v tvoje telo, da vpihavajo velike količine zraka in tudi če si na tešče več kot 1 dan, se še vseeno tekočina in zrak pretakata po želodcu in dvanajsterniku. Zdravnik mi je vse lepo razložil in me poslušal, sestre prijazne, vendar postopek kot tak je pa živo mučenje. Čeprav so rekli, da sem zelo lepo sodeloval, verjetno na to ne grem več. Pojdite pa v Rogaško Slatino, tam so baje najboljši v Sloveniji.
LiiMaa 10.02.2013 13:48:23
Orešek Nina in ostali.

Članek nič ne zavaja. Od nege, ki jo dobiš je resda odvisno od bolnice, sicer je pa vse po dogovoru z zdravnikom. Če ste prestrašeni in nekomukativni se ne morete zmeniti za anastezijo. Za tisto, ki je bila na gastroskopiji in ni dobila lokalnega anastetika, je verjetno krivo to da niso imeli na voljo anasteziologa, ki je za to odgovoren. Odgovoren je tudi za nadzor sistolicnih tlakov in nasicenostjo s kisikom.

Pri tem posegu v glavnem ne gre za fizične bolečine (razen pri izjemah), ampak gre za psihične bolečine in strah. Poseg in endoskop za pacienta res enostavno izgledata grozno, čudno res da se ne razvije kakšna na pogled lepša alternativa endoskopiji, nekaj na način kapsulni endoskopiji kjer pogoltneš olympus kamero kot tablet in ti snema slike. Fora je le v tem da je dobra samo za diagnzo in ne omogoča operativnih posegov pa še to bolj kot ne za spodnji del prebavil.

Sicer pa se ze nekaj časa izvaja tudi gastroenterologija tudi pod splošno anasteziijo (narkozo - pacijent se ne zaveda da preiskava poteka). To je omogočeno po predhodnem dogovoru. Sicer se pa v večini primerov strah pred posegom po pogovoru z zdravnikom premaga.

Nina, ti imaš pa verjetno probleme s kislino, tako da vzami kakšne zaviralce želodčne črpalke kot so Nolpaza Control, če problemov še nisi rešila. Drugače pa se pri mladih letih in problemih z želodcem ne bojte pregledov, ker je možnost da gre tudi za kaj hujšega, lepo se da dogovoriti tudi za splošno anastezijo med pregledom, samo enostavno pokličete in se dogovorite. Z zdravjem se ni igrati
Alini 21.01.2012 18:44:13
sem bil že 3x in vedno dobil anastezijo in nisem čutil nič,še prijetno omotično mi je bilo,sem se počutil kar pol ure res lepo ....
mjamjaw 08.12.2011 20:50:36
sem bla in ne grem več. v mariborski bolnišnici ne dobiš nobenega anestetika, samo neki nastavek v usta pa šlauf v usta. bolelo me ni nič ali pa nisem čutila, saj sem se skoraj zadušila.
Orešek Nina 03.12.2011 19:46:34
hja mene zelo daje želodec...in vam povem da raje 10x rodim kot pa da grem na gastro...no tega me je pa res strah...je bla moja mami in pravi da nikoli več ne gre na gastroskopijo!no zdej upam da se pri meni želodec umiri,imam pa prvič take težave:/
 
marta.urbas 31.05.2011 07:07:56
Jaz pa sem ravno včeraj bila na gastroskopiji-res me ni nič bolelo,je bilo pa zelo neprijetno. Komaj sem čakala,da mi zdravnica potegne ven šlauf. Moram pa reči,da sem res dobila anestetik in morda že zaradi tega ni bolelo. Je pa res čuden občutek,ko imaš usta in požiralnik omrtvičena!!!
 
obiskovalka 06.01.2011 00:00:53
Ta članek je ena velika neresnica, zavajanje ljudi, kar se samega postopka tiče.
Lahko je boleč, mene je npr. bolelo nekje na desni strani, morda zato, ker sem bila pred približo petimi leti operirana zaradi žolčnega kamna (niti slučajno mi ni nihče pojasnil zakaj bolečina).
Nihče me ni vprašal kakšna zdravila jemljem niti ali sem kakorkoli drugače bolna, sem pa sladkorni bolnik.
Anestetik v grlo - sanje pacienta!
Merili srčni utrip, pritisik in raven kisika? Niti slučajno.
Takoj leži na bok in SREDNJA MEDICINSKA SESTRA prične s potiskanjem cevke skozi grlo, brez vsake besede, navodila kako sodelovati.
Ko "specialist" (ali sestra?) zaključi postopek, ti odstrani prtiček, ki ga imaš okrog vratu in odkorakaj domov. Kakšna premestitev v drugo sobo le? V avto ter domov ali pa sama sem šla celo nazaj v službo, saj bolniške ne dobiš niti za tisti dan kaj šele za naslednji. O kakršnemkoli potrebnem počitku nisem bila deležna niti besedice. Vse, kar so mi rekli je bilo, izvide dobite po pošti. Za nameček, je doma mož opazil, da imam na levem ramenu sledi krvi, saj sem imela od sline mokro skozi ali mimo prtička, ki ti ga ovijejo, toliko še o nežnosti prehoda skozi grlo, ki je bilo nekaj dni boleče.
Še enkrat poudarjam, da ne želim nikogar s to mojo izkušnjo odvrniti od preiskave, samo dobro se pozanimajte kje in kako jo opravljajo. Če bi bilo res tako, kot opisujejo, najbrež res ni nič strašnega. Tako pa ...
Samo to bi še želela: odgovor avtorja članka o kakšni lokalni anestezili piše?


Nikakor ne želim nikogar strašiti pred tem posegom in verjemem, da je najboljša možnost. Vendar takšna je moja izkušnja in preden grem še kdaj se bom dobro pozanimala o tem kako in tudi kdo ga izvaja sestra ali zdravnik. Zakaj v člankih pišete, da zdavnik uvede cev, če pa je to čista laž, to delajo sestre s sredno šolo!
To je moja osebna izkušnja pred nekaj meseci.
Orešek Nina 03.12.2011 19:51:39
no tudi moja mami je bila na gastro...pa pravi da je boleče in ja grlo jo je bolelo še dolgo.so ji pa dali nekaj za grgrat in to je vse.pa tudi ni ostala v drugi sobi ampak direkt domol,tako kot si ti napisala.bila je pa ful boga.tko da te zdravniki so res mesarji zgleda :P no ja al pa naj še v članku napišejo v kateri bolnici izvajajo tako prijaznost pri gastro.. ;)
 
majc9 01.12.2010 18:19:42
sama sem to tut dala čez in ni bilo tako zelo hudo, kot piše v komentarjih. ja je neprijetno in nelagodno, bolečine pa niso tako hude, je migrena hujša. kaj bi pa tisti rekli ko hodijo na kolonoskpijo. smo lahko kar srečni. poleg tega pa tut porod je nekaj kar je treba dat čez in to vsaka čisto drugače doživlja. ljudje sprostite telo
Orešek Nina 03.12.2011 19:52:50
hja sem mela težak porod in grem raje še enkrat čez porod kot pa na gastro
 
scorpio68 30.11.2010 17:01:27
Sama sem imela gastroskopijo že najmanj štirikrat.Imela jo bom vsaki dve leti.Naj povem ,da gastroskopija ne boli,je pa neprijetna.Pomembno je, da sodeluješ in poslušaš,kaj ti govorijo. Kar brez strahu, če se kdo pripravlja na ta pregled.So še hujše stvari.S tem pregledom sebi pomagate,da bog ne daj, odkrijejo kakšne nepravilnosti v želodcu.
anastazija12 30.11.2010 16:22:29
Tle je res napisano kot da nič ne boli. Js sem jo mela 2x in tega ne privoščim nobenemu! Je zelo boleče in neprijetno. Osebje ti ničesar ne meri, mene je prijazna sestra samo božala po glavi, ostalo je bilo 'po domače'. Prišla sem notri, se ulegla, dali so mi nastavek, takoj šlauf in 20 min mučenja! Če imate probleme z želodcem, pojdite na šlauf, le če je res potrebno!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave