09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški

Načini zdravljenja vraščenih nohtov

Z vraščenimi nohti, ki povzročajo bolečine, vnetje obnohtne kože in neprijeten videz, se soočajo številni. Prav poletni čas pa je najbolj primeren, da se znebite te nadloge, saj se lahko prst v odprtih obuvalih dobro zdravi.

Vraščeni nohti

Nalagam..
Vraščen noht
Najpogosteje je vraščanje nohtov posledica same oblike nohta, ki je bolj ukrivljen, in nepravilnega striženja nohtov na nogah. Med vzroke prištevamo tudi nepravilno obutev, kjer obuvalo pritiska na noht in mehanske poškodbe nohta ali prsta. (Foto: iStockphoto)

Pri vraščanju nohtov se robovi nohta vraščajo v kožno gubo na nohtu in povzročajo pritisk nanjo. Najprej občutimo le rahlo bolečino in predel postane rahlo rdeč in nabrekel, če se pritisk ponavlja, lahko pride do hujšega vnetja in gnojnega izcedka, ki že zelo boli. V tretji stopnji pride do povečanja gnojnega izcedka, v obnohtju pa se pojavi povečano vneto tkivo. Najpogosteje je vraščanje nohtov posledica same oblike nohta, ki je bolj ukrivljen, in nepravilnega striženja nohtov na nogah. Med vzroke prištevamo tudi nepravilno obutev, kjer obuvalo pritiska na noht in mehanske poškodbe nohta ali prsta.

kopel
Pred nego si stopala zmehčajte s kopeljo. (Foto: iStockphoto)

Kako si lahko pomagamo sami?

Sami lahko storimo veliko že s pravilno nego stopal. Nohte na nogah je namreč treba striči naravnost, pri tem pa paziti, da v obnohtnem kanalu ne puščate t. i. špičke, ki bi lahko poškodovale tkivo. Poleg tega je priporočljivo, da si noht privzdigujete, pri tem pa si lahko pomagate z majhnim delčkov vate, ki ga podložite pod problematične dele nohtov. Previdni morate biti tudi pri odstranjevanju obnohtne kožice, ki ščiti pred vdorom bakterij. ''Pazite, da je ne režete, ampak jo le potisnete od sredine navzven z leseno palčko, saj boste tako preprečili še dodatne infekcije,'' pove pedikerka Mateja Erklavec. Če vam pravilna nega ne gre od rok, vam pri tem lahko pomaga pediker.

Medicinska sponka

Poskusite lahko tudi z medicinsko sponko, ki jo pediker namesti na noht. Ta dve zelo tanki vzmetni žički s kaveljčki vstavi pod rob nohta in ju rahlo zategne z zanko. Robovi nohta se tako začnejo dvigovati iz vnetega nohtnega kanala. Sponka se nato zavaruje z gelom, tako da ne odpade z nohta, in podloži s tamponado. Gre za neboleče zdravljenje, ki izboljšuje naravno rast nohta.

medicinska sponka
"Ko namestimo sponko, pacient takoj občuti olajšanje, ker ni več bolečin. Ne pritiska več. S pomočjo vzmetenja stranske robove dvigne in je že to boljši občutek,'' pravi pedikerka Karmen Perko. (Foto: Katja Benčina)

''Ko namestimo sponko, pacient takoj občuti olajšanje, ker ni več bolečin. Ne pritiska več. S pomočjo vzmetenja stranske robove dvigne in je že to boljši občutek,'' pravi pedikerka Karmen Perko. Sponko je nato treba večkrat ponovno namestiti nekoliko nižje na noht, dokler sčasoma noht ne začne rasti pravilno in so, kot pravi Karmen Perko, težave rešene za vedno. ''Končne rezultate zdravljenja lahko pričakujemo v enem do šest mesecev, odvisno od deformacije nohta. Sponko pa priporočamo kot alternativo operaciji,'' še pojasni. 

Operacija

Za operacijo se običajno odločijo pacienti, ki imajo hujše težave in jim nobena druga alternativa ni pomagala. Za operacijo potrebujete napotnico osebnega zdravnika in če je vnetje hudo, potem lahko na vrsto pridete že isti dan. To je pogosto predvsem pri sladkornih bolnikih, ki slabše zaznavajo bolečino in lahko zato pozneje opazijo vnetje. Sicer pa operativni poseg poteka pod lokalno anestezijo, kjer vam anesteziolog z injekcijo v prstni živec na obeh straneh prsta vbrizga ksilokain, kirurg pa nato vraščeni del nohta privzdigne in odstrani, kar olajša zdravljenje okužbe in cepljenje obnohtja. Včasih vraščen noht odstrani v celoti. Bolečine se pojavijo štiri ure po posegu, ko popusti anestezija, zato si pacient takrat te lajša s protibolečinskim zdravilom. Sicer pa mora nato počivati z nogo v povišanem položaju, okrevanje pa je do končno zaključeno v dveh do treh tednih po posegu.

Noht je po operativnem posegu ožji in ima raven rob na strani, kjer je bil rezan. Operacija pa omogoči, da se noht ne vrašča več. Če se, to pomeni, da pri posegu ni bil odstranjen ves del nohta ob izrastišču, zaradi česar mora pacient ponovno na poseg.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 14
 
danivu 02.01.2013 22:00:25
Meni se je na eni nogi vrasel noht v kozo in se m imel naprej operacijo da so mi del noha odstranili a se je ponovilo in so mi na koncu cel noht vrtrgali, vsak dan sem moral iti na pregled v bonico, pol se mi je šeje vnelo, dobil sem neko bakterijo tako da so mi čistili meso do kosti ( gnojenje rane), nepopisne bolečine, cukanje, 1 teden. Še da nes vlčasih občutim nekakšno cukanje v prstu po 10 letih.

na drugi nogi mi pa je moj pes zalizal noht brez bolečin, brez vsega, vsak večer mi je lizal nekje 1 uro in čez 2 meseca je bilo vse super brez katerikoli bolečin, tablet, infekcije. Imam že 20 let in noht sdi strižem sedaj zaokroženo ker mi to dopušča in niti se ne vrase
TumblrGirl 28.02.2014 21:45:07
Ja,živali res pomagajo,to je kot neke vrste čudež lejda? ;)
LordOfWar 24.06.2011 17:23:42
Kolk pa stane ta hec da ti postimajo tko k je treba?Jaz sicer hodim ze k eni pedikerki pa mi je full resila da ni prislo do velikega zatekanja obeh palcev na nogah..zelo imam obcutljive notranjo stran palca ...
ladyme 27.06.2011 08:38:03
mislim da je medicinska sponka tam okol 50€, samo nisem sigurna, je pa dosti cenejša plastična, če še ni tako hudo tudi plastična zelo pomaga. vsaj meni je :)
 
scottscale 24.06.2011 15:57:00
vato zabiješ pod noht, pa je stvar rešena. na začetku sicer boli, ker ni "dost placa", sam ko se enkrat meso oddalji od nohta, lahko pozabiš na probleme. ;)
zannzy 24.06.2011 18:59:08
to metodo sem ubral tudi jas in moram reči da je učinkovita.
 
ladyme 24.06.2011 15:56:40
sponke so odlične za reševanje tovrstnih težav. odvisno tudi v kateri stopnji vraščenosti je vaš noht, prej ukrepaš bolje je. če še ni tako hudo se lahko reši tudi s tem, da noht prevzdiguješ. a čeprav pišejo da si lahko pomagamo s koščkom vatke, pa nas niso tako učili, saj vata zadržuje vlago in koža v nohtnem kanalu ne "diha", lahko to privede tudi do glivičnih okužb saj je vlaga idealna zanje. zato je bolje malo gazice ali pa posebne tampone, ki jih lahko mislim da dobiš tudi v lekarni. :)
Aleksander Praprotnik 24.06.2011 15:51:19
sm mel 8 let s tem probleme, pač redno strižeš in 1x na let na morje
 
zannzy 24.06.2011 15:10:09
jaz sem si zanohtnico rešil s tem da sem si zvečer in čez dan pod noht kateri je bil uraščen zatlačil papirček (tako da je noht prevzdignjen) in ko mi je noht zadosti zrasel sem ga začel pravilno striči (naravnost), meni je ta metoda pomagala in zdaj že 3 leta nimam problema z zanohtnico.
Tanja Martinič 24.06.2011 14:41:04
Meni je do sedaj vedno pomagalo to, da sem si zvečer natočila toplo vodo in v njo stresla malček hipermangana. Nogo sem namakala cca. 5 min in bolečina je takoj izginila.
 
vpaeg 24.06.2011 10:43:55
Moj mož je neprijetno izkušnjo vraščenega nohta, na palcu (noga) rešil čisto preprosti:
NASVET NJEGOVEGA OS. ZDRAVNIKA
¨Ne hodi v bolnico, uporabi zdravo pamet!!!¨ (PRIMORSKA)
v 5-8l vode je vsul cca. 0,5 kg prave morske soli, ter nogo večkrat na dan namakal, ker pa se je težava pojavila ravno poleti je svoje naredilo tudi samo namakanje v morju.(14 dni =rešeno;))

Lani pa si je 5-letni sin na roki odgriznil obnohtno kožico!!
(bilo je grozno, pod nohtom se je nabiral gnoj, noht se je sam dvignil in celo počil,..,vsak večer sem mu nahitro stisnila noht in prstek skupaj, da se ni zamašila razpoka...) torej rešitev je bilo SKISANO MLEKO (vsako jutro znova sem v 1dcl mleka kapnila malo kisa, da se je mleko sesirilo, pustila na pultu do večera, ter to skisano mleko dala na gazo (cca.1 veliko jedilno žlico) ter direktno na otrokov noht (do prvega členka), vse skupaj lepo zavila in otrok je imel prstek zavit vse od 7 do 16 ure, potem pa je prst še večkrat po 5minut namakal v slani vodi (kar v kozarcu), zvečer sem zopet prstek zavila v skirano mleko za celo noč.
= PROBLEM REŠEN (nobene vročine,normalno hodli v vrtec)
Pri sinu je vse skupaj tajalo skoraj 3 tedne!!!! V vrtcu je bila zvgojiteljica res vztrajna/vzpodbudna z mojim početjem, saj mi je sama predlagala kislo mleko (recept njene prababice vedno delujejo!!! HVALA)
Pa vendar, nohta nismo na silo vlekli staran, ampak je sam prerastel.

Veliko uspehov vam želim!! PP
davidoffwhite 24.06.2011 13:19:43
Ej hvala taki nasveti vedno prav pridejo.. Moj nečak ma na nogi vraščen noht, mu bom rekla naj s slano vodo proba :D
emicka 15.10.2013 18:01:41
Tudi za otroške obstajajo sponke in sicer take čist mičkene in še hitro se namestijo, zelo hitro da se otrok ne naveliča in čist nič ne boli, otrok sploh ne čuti, še zanimivo jim je. Cene so pa zelo različne cenejše so v MB, enostavnejša sponka 15 uer imajo ceno v Medicinskem centru Betnava.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave