19.01.2018
LJ
/ 4°
Menstruacija 10 stanj, ki lahko povzročijo težave z menstruacijo Trebuh To je najboljši način za kurjenje maščob na trebuhu, pravijo znanstveniki Paradontoza Bolezen dlesni lahko povzroča enega najbolj smrtonosnih rakov Spolnost Zobozdravniki bi vas kmalu lahko pričeli spraševati o vašem spolnem življenju. Preverite zakaj!

Najmodernejši način, da se varno in preprosto znebite dioptrije

Z najsodobnejšo tehnologijo je laserska odstranitev dioptrije postala še bolj varna. Delovanje laserja se povsem prilagodi očesu vsakega pacienta, operacija je neboleča, okrevanje pa hitrejše. Poglejte, kako se teden dni po posegu počuti naš nagrajenec.

Laserska odstranitev dioptrije - 3
Tako je naš nagrajenec opravil lasersko odstranjevanje dioptrije z najnaprednejšo tehnologijo Intralase, ki vid popravi tako, da odstrani mnogo manj tkiva. (Foto: Aljoša Kravanja)

"Že prvi dan, takoj po operaciji, sem bil nepopisno vesel, ker sem takoj videl razliko," pove Robert Cör, naš nagrajenec, ki je prejel brezplačno odstranitev dioptrije v zagrebški kliniki Optical Express. "Takoj sem lahko normalno videl brez očal." Teden dni po posegu smo ga pospremili na pregled, kjer so potrdili, da ni prišlo do nobenih težav. "Nobenih težav nisem imel," pove še sam. "Edino antibakterijske oziroma protivirusne kapljice sem si moral redno kapljati, to pa je bilo vse."

Laserska odstranitev dioptrije - 6
Gre za eno najvarnejših operacij v medicini, pove oftalmolog dr. Dražen Grgić. (Foto: Aljoša Kravanja)

Ena najvarnejših operacij v medicini

Laserska tehnologija pomaga pri daljnovidnosti, kratkovidnosti in astigmatizmu ter je danes že tako napredovala, da imajo pacienti po operaciji le redko težave pa še te so takšne, da jih lahko zdravnik vedno odpravi. "Danes je to že rutinska operacija," pojasni specialist oftalmolog Dražen Grgić, dr. med., z oftalmološke klinike Optical Express. "Gre za eno najvarnejših operacij v medicini. Niti enega zapleta ni, ki bi imel trajne posledice." Najpogostejši zaplet je to, da se pacient nekaj časa sooča z bolj suhimi očmi, kar pa rešijo umetne solze.

Zapletov ni veliko tudi zato, ker laser dioptrijo popravi tako, da preoblikuje samo sprednji, površinski del roženice. "Sploh se ne dotikamo notranjosti očesa," poudari oftalmolog. "Smo daleč stran od mrežnice ali vidnega živca, samo njuna poškodba pa bi lahko teoretično povzročila poslabšanje vida." Operacija je še varnejša, ker v oftalmološki kliniki Optical Express, kjer si je vid popravil tudi tenisač Goran Ivanišević, uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo. Ta je tako varna, da je celo NASA odobrila, da si z njo lahko vid popravijo njihovi astronavti.

Laserska odstranitev dioptrije - 7
Vse parametre oči določijo tudi računalniško, da lahko delovanje laserja nato povsem prilagodijo vsakemu posameznemu pacientu. Zaradi tega je laser kar 25-krat bolj natančen. (Foto: Aljoša Kravanja)

Varnost poveča uporaba najmodernejše tehnologije

Advanced CustomVue Wavefront delovanje laserja povsem prilagodi očesu vsakega posameznika, zaradi česar je ta kar 25-krat bolj natančen. "Gre za vrhunec tehnologije," pojasni dr. Grgić. "S posebnim aparatom snemamo površino roženice in računalnik nato izračuna najbolj optimalen program. Zdravniki pa prilagodimo še dodatne parametre, ki so na površini očesa, da bi res naredili čim boljši program za vsakega pacienta posebej." Ta program se nato vnese v laser, ki po njem pod nadzorom kirurga dela.

K večji varnosti pripomore tudi tehnologija Intralase, saj odstrani manj tkiva. Zato je mogoče najboljšo metodo za odstranitev dioptrije – metodo Lasik, uporabiti tudi pri pacientih s tanko roženico. Prej so morali pri njih uporabiti metodo PRK, ki je starejša od Lasika in v nasprotju z njim boleča, pacient dlje okreva. Zaradi moderne tehnologije pa ni nobenega razloga za strah niti, če bi se med operacijo premaknili. Sistem Active Track 3-D spremlja premikanje očesa in delovanje laserja, če je treba, takoj zaustavi. "Pacient je lahko res povsem brez skrbi, da bi s svojim delovanjem lahko kakor koli vplival na to, kako uspešna bo operacija," zaključi zdravnik.

Več o laserskem odstranjevanju dioptrije z najnovejšo tehnologijo si lahko preberete tukaj.

Laserska odstranitev dioptrije - 4
Operacije je hitro konec, naš nagrajenec Robert pa je takoj spet odlično videl brez očal in leč. Teden dni po posegu nam je zaupal, da ni imel nobenih težav. (Foto: Aljoša Kravanja)

Za eno oko le 20 sekund

Operacije je hitro konec, saj laser za vsako oko potrebuje le dvajset sekund. Hitro pa je tudi okrevanje, saj lahko pacient že naslednji dan normalno vozi, bere, gleda televizijo, uporablja računalnik. Rezultati so trajni. "Težavo rešimo do pacientovega petinštiridesetega, petdesetega leta. Takrat pa se pacientova dioptrija spet poslabša zaradi staranja. Pojavi se starostna dioptrija." Takrat pomaga še en laserski poseg. Napredek je pripeljal do tega, da je laserska operacija danes varen način odstranitve dioptrije za vse, ki si želite, da bi lahko tako kot Robert na svet spet jasno pogledali brez očal in leč.

Laserska odstranitev dioptrije - 8
Pred posegom oči podrobno pregledajo z več aparaturami, ki so že tako napredne, da je lasersko odstranitev dioptrije sedaj svojim astronavtom dovolila tudi NASA. (Foto: Aljoša Kravanja)

Laserska odstranitev dioptrije - 1
Operacija ni nevarna, ker laser dioptrijo popravi tako, da preoblikuje samo sprednji, površinski del roženice. Sploh se ne dotikamo notranjosti očesa, poudari oftalmolog. (Foto: Aljoša Kravanja)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave