22.01.2018
LJ
/ -2°
Sreča 80 let trajajoča študija razkriva, kaj nas res osreči Spanje Koliko spanca potrebujemo glede na našo starost? Tamara Božić Tamari Božić je v dveh letih uspelo izgubiti kar 70 kilogramov Donald Trump Trumpova prehrana povečuje tveganje za raka debelega črevesa za 33 %

Z Aleksandro iz Maribora smo bili med lasersko operacijo oči

"Ovirajo me pri športu, predvsem pri plavanju. Ovirajo me, ko se ličim. Ovirajo me vsak dan." Tako pove 25-letna Aleksandra, zmagovalka naše nagradne akcije, ko jo pospremimo na lasersko operacijo, po kateri so sedaj očala, ki so jo tako motila, le še spomin.

Laserska odstranitev dioptrije
Takole se je Aleksandra nasmehnila, ko je takoj po operaciji videla na uro brez očal. (Foto: Aljoša Kravanja)

Laserska odstranitev dioptrije
Tik pred operacijo zdravnica še enkrat preveri rezultate prejšnjih preiskav oči. (Foto: Aljoša Kravanja)

"Najbolj se veselim, da se bom jutri zbudila in mi ne bo treba si nadeti očal," se nasmeji 25-letna Aleksandra Mikola iz Maribora, ko se z njo pogovarjamo deset minut pred posegom, s katerim so ji v priznani ljubljanski očesni kliniki Morela okulisti odstranili minus štiri dioptrije na obeh očesih. Očala nosi že od petega razreda osnovne šole in vedno so ji bila v nadlego, zato se je novice, da je zmagovalka naše nagradne akcije in bo prejela brezplačno operacijo, tako razveselila, da je kar skakala od sreče, nam prišepne mama, ko Aleksandro že sprejme zdravnica.

Najprej še enkrat preverijo rezultate preiskav oči. Nato pa si Aleksandra nadene kapo in zaščito za čevlje in že je na poti v operacijsko dvorano. Kako je operacija odstranitve dioptrije videti, si lahko ogledate v zgornjem videoprispevku. "Glede na preiskave, ki smo jih naredili, smo se odločili za tehniko Lasek," pove specialistka oftalmologije, ki je operacijo opravila, mag. Kristina Mikek, dr. med. "Gre za površinsko ablacijo, kjer se odstrani epitel in se z laserjem preoblikuje roženico." Poseg poteka v splošni anesteziji, ki se nanese v obliki kapljic, zdravnica se z Aleksandro ves čas pogovarja. Vid popravijo tako, da najprej odstranijo povrhnjico in tako pridejo do roženice. Roženico nato laser preoblikuje tako, da dioptrija izgine.

V očesni kliniki Morela okulisti lahko brezplačno preverite, ali ste primeren kandidat za odstranitev dioptrije. Na brezplačen informativni pregled se lahko prijavite TUKAJ.

Če želite izvedeti več o laserski odpravi dioptrije, pa se lahko udeležite brezplačnega predavanja dr. Kristine Mikek. Več o tem TUKAJ.

Laserska odstranitev dioptrije
Pri Aleksandri se je zdravnica odločila, da ji dioptrijo lasersko odstranijo s tehniko Lasek. (Foto: Aljoša Kravanja)

Laserska odstranitev dioptrije
Poseg je končan po približno 20 minutah, laser dela le nekaj sekund. (Foto: Aljoša Kravanja)

Tehnika Lasek je primerna za mlajše ženske in za tiste s tanko roženico. V primerjavi z drugo tehniko laserske operacije – tehniko Lasik je edino okrevanje malo daljše. "Čas okrevanje je daljši zaradi celjenja površine. Ta epitelna plast se mora ponovno zarasti in za to potrebuje dva do tri dni," razloži zdravnica. Povrhnjica se celi pod zaščitno lečo. Ko se ta po treh dneh odstrani, je zaceljena in pacient lahko nadaljuje s svojimi običajnimi aktivnostmi. Priporoča pa Mikekova vsem svojim pacientom, da si vzamejo teden dni počitka. Tudi s športom ni priporočljivo takoj pretiravati.

Poseg je končan po približno 20 minutah, v tem času laser dela le nekaj sekund. Nevarnosti, da bi oslepeli, ni, ker poteka operacija daleč od vidnega živca. "Je pa pomembno tudi zaupanje," doda oftalmologinja. "Se pravi, da pacienta z besedami in dejanji pomirimo, da ve, da je v dobrih rokah in da mu lahko pomagamo." Aleksandra takoj po operaciji na uro, ki je nad operacijsko mizo, že vidi brez očal. "Ni bilo preveč hudo," pove, ko pride iz operacijske sobe. "Mogoče me sedaj malo peče."

Dva do tri dni bo treba malo potrpeti, a očal več ne bo potrebovala, dokler se ji nekje pri petdesetih ne pojavi starostna dioptrija. Nekaj časa so lahko njene oči še malo suhe, kar rešijo umetne solze. Sicer pa lahko pacient po operaciji dobesedno sam odkoraka domov, čeprav mu v očesni kliniki vedno priporočajo, da pride s spremljevalcem. Tako se lahko očal znebijo tisti, ki so zdravi, njihova dioptrija pa je že več let stabilna. In jutra se naenkrat ne pričnejo več z njihovim iskanjem ali vstavljanjem leč.

Očesni center Morela okulisti je eden vodilnih centrov za očesno refraktivno kirurgijo ne samo v Sloveniji, temveč v širši regiji. Edini v širši regiji imajo tudi akreditacijo ameriške fundacije JOINT COMMISION INTERNATIONAL, ki velja za najuglednejšo akreditacijsko ustanovo na področju zdravstva. Da bi jo klinika prejela mora izpolnjevati vrsto strogih kriterijev, od najmodernejše, vedno posodobljene opreme do tega, da je zdravnik pacientu po posegu dosegljiv 24 ur na dan.

V očesni kliniki Morela okulisti lahko brezplačno preverite, ali ste primeren kandidat za odstranitev dioptrije. Na brezplačen informativni pregled se lahko prijavite TUKAJ.

Kristina Mikek
Oftalmologinja Kristina Mikek: "Pomembno je zaupanje. Se pravi, da pacienta z besedami in dejanji pomirimo, da ve, da je v dobrih rokah in da mu lahko pomagamo." Kako je videti operacija, si lahko ogledate v zgornjem videoprispevku. (Foto: osebni arhiv)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave