17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

Bi prepoznali, da se spopadate s sivo mreno?

NAGRADNA AKCIJA: Pomagamo do boljšega vida

Očesna siva mrena je najpogostejši vzrok za slab vid v odrasli dobi. V Sloveniji na operacijo sive mrene čaka od 10 do 20 tisoč obolelih. Da lahko gre za sivo mreno, pomislimo, ko se pojavi slab vid, vidimo lahko dvojno, kontrastnost vida se slabša, dioptrija se začne spreminjati. Večje težave so pri močnem soncu in ponoči. O najsodobnejših metodah zdravljenja sive mrene nam je več povedala oftalmologinja mag. Kristina Mikek.

Siva mrena
Da lahko gre za sivo mreno pomislimo, ko se pojavi slab vid, vidimo lahko dvojno, kontrastnost vida se slabša, dioptrija se začne spreminjati. Večje težave so pri močnem soncu in ponoči. (Foto: cehjournal.org)

Možnost za razvoj sive mrene se s staranjem povečuje. Po 65. letu ima zaradi nje težave z vidom že več kot polovica ljudi. O najsodobnejših metodah zdravljenja smo povprašali oftalmologinjo mag. Kristino Mikek iz očesnega centra Morela okulisti, ki se je pred kratkim vrnila iz Evropskega kongresa zdravnikov specialistov za operacije sive mrene in refraktivno kirurgijo v Atenah. Slovenska oftalmologinja je na kongresu predavala mlajšim kolegom, nam pa razkrila, kakšna so najnovejša dognanja na področju zdravljenja sive mrene, laserskih operacij oči in keratokonusa.

Pred kratkim ste se vrnili s kongresa, na katerem oftalmologi predstavijo zadnje novosti. Med njimi so predstavili tudi operacijo sive mrene z laserjem. Zakaj je po vašem mnenju operacija sive mrene z laserjem še v povojih? 

Morela okulisti - 6
i. O najsodobnejših metodah zdravljenja smo povprašali oftalmolginjo mag. Kristino Mikek iz Očesnega centra Morela okulisti, ki se je pred kratkim vrnila iz Evropskega kongresa zdravnikov specialistov za operacije sive mrene in refraktivno kirurgijo v Atenah.

Že kar nekaj let potekajo precej aktivne raziskave in razvoj laserjev, s katerimi bi lahko operirali sivo mreno. Glavni namen tega je, da bi operativni poseg naredili preprostejši za izvedbo ter še varnejši. Trenutna tehnologija z ultrazvočnim drobljenjem in odstranitvijo okvarjene leče je minimalno invazivna, a varna le v rokah zelo izkušenega kirurga. Z laserskim posegom je sicer operacijo sive mrene možno narediti že sedaj, vendar je operacija veliko daljša, enako zapletena in na stopnji razvoja, kot je sedaj, ne ponuja nekih prednosti.

Kako se trenutno operira sivo mreno? Kako poteka postopek?

Gre za razmeroma kratek in minimalno invaziven poseg. Izvedemo ga v topični anesteziji, kar pomeni, da oko naredimo neobčutljivo za dotik in bolečino preprečimo samo s kapljicami, brez injekcij. Neposredno po posegu gre pacient takoj domov. Trenutno prevladujoča tehnika operacije sive mrene temelji na fakoemulzifikaciji okvarjene leče. To pomeni, da se sivo mreno ali starostno spremenjeno naravno lečo s posebno ultrazvočno sondo razbije in hkrati posesa. Na to prvotno mesto se namesti novo znotrajočesno lečo. Največji koraki v tehnološkem razvoju pri teh posegih so bili v zadnjih letih narejeni na področju optike umetnih znotrajočesnih leč. Namesto klasičnih monofokalnih znotrajočesnih leč se vse več uporabljajo multifokalne leče, s katerimi odpravimo še dioptrijo. To pomeni, da je pacient po operaciji sive mrene lahko brez očal tako za daljavo kot tudi za bližino. Ravno na tem kongresu je kolega dr. Corones iz Milana na simpoziju o novih tehnikah zelo lepo predstavil, kateri so najbolj primerni kandidati za tovrstne novejše multifokalne leče.

Kako bolnik prepozna, da se morda spopada s sivo mreno? Kdaj se navadno pojavi? Pri komu najpogosteje?

Siva mrena je zelo dedna bolezen in v starosti po 65. letu jo ima že več kot 80 % ljudi. V kolikor je v družini siva mrena, je več kot 50-odstotna možnost, da jo dobi tudi eden od sorodnikov. Prvi znaki sive mrene so, da pacient slabo vidi, lahko vidi dvojno in lahko se začne spreminjati dioptrija. Še posebej so lahko težave pri močnem soncu ali ponoči.

Kdaj naj se bolnik odloči za operacijo sive mrene? Mora siva mrena za operacijo dozoreti ali jo je treba operirati že prej?

Vse je odvisno od težav, ki jih ima pacient s sivo mreno. In glede na težave se tudi pogovarjamo s pacientom, kdaj je najbolj primerno narediti operacijo. V primeru uporabe sodobnih multifokalnih leč se za operacijo pogosto odločamo veliko prej, ker se veliko ljudi na ta način z operacijo sive mrene, tudi če je ta še na začetku, lahko znebi še dioptrije, torej očal za daljavo in bližino. Omeniti še velja, da je operacija sive mrene, ki je v napredovali fazi, pogosto bistveno težja, še posebno, če je zraven prisotna še kakšna dodatna očesna bolezen. S posegom torej ni smiselno odlašati čim dlje.

FEMTO lasik - 3
Namesto klasičnih monofokalnih znotrajočesnih leč se vse več uporabljajo multifokalne leče, s katerimi odpravimo še dioptrijo. To pomeni, da je pacient po operaciji sive mrene lahko brez očal tako za daljavo kot tudi za bližino. (Foto: Miro Majcen)

Omenili ste, da je bilo na kongresu veliko govora tudi o primerjavi laserske operacije oči femto lasik z metodo Smile. Kaj so bili zaključki primerjave?

V vseh pogledih sta obe operaciji uspešni in pacienti po operaciji lahko vidijo brez očal. Dejstvo je, da je femto LASIK operacija neprimerno bolj preizkušena metoda, saj je v uporabi že več kot 20 let. Za to metodo so poznani tudi dolgoročni rezultati, ki so dokazano stabilni. V vseh teh letih se je femto LASIK tehnika zelo izpopolnila in dobro so tudi poznani načini obvladovanja potencialnih zapletov. Pri SMILE metodi gre za razmeroma novo metodo, za katero so podatki o njeni učinkovitosti še precej skopi, bistveno manj je tudi izkušenj z obvladovanjem komplikacij. Ni tudi razjasnjena dilema, kako postopati v primeru potrebe po dodatni korekciji dioptrije.

Za lasersko operacijo oči se odloča že vse več ljudi. Zakaj po vašem mnenju? Kakšne so prednosti?

Verjetno je glavni razlog, da si želijo popolne neodvisnosti od očal. Za tiste, ki jih nosijo, to pomeni veliko spremembo v kakovosti življenja. Nekateri se lahko s takim posegom znebijo celo glavobolov. Z novejšo in izpopolnjeno tehnologijo so ti posegi postali veliko bolj natančni, predvidljivi in varni. Rezultati vidne ostrine so tako res dobri in pogosto presežejo pričakovanja pacientov. Slednje smo tudi samo večkrat potrdili s spremljanjem in analizo zadovoljstva naših pacientov.

Verjetno prav zaradi vse več zanimanja hitro napreduje tudi tehnologija. Katera je po vašem mnenju trenutno najboljša in najbolj napredna metoda, za katero bi se mogoče tudi vi odločili, če bi se spopadli z dioptrijo? Kateri tehnologiji najbolj zaupate?

Tehnološki vrh laserske odprave dioptrije v tem trenutku nadvomno predstavlja Wavefront Femto LASIK poseg. Gre za poseg, kjer na podlagi analize optičnih anomalij roženice pri posamezniku računalniško izračunamo povsem individualni vzorec glajenja roženice, s čimer odpravimo vse optične nepravilnosti v očesu. Z uporabo dodatnega femtosekundnega laserja to storimo brez mehanskih inštrumentov. Gre za poseg, ki ga izvedemo z dvema laserjema in je do očesa kar najbolj prijazen, zato se pogosto predstavlja tudi kot najnežnejša oblika LASIK operacije.

Morela okulisti - 3
Tehnološki vrh laserske odprave dioptrije v tem trenutku nadvomno predstavlja Wavefront Femto LASIK poseg. Gre za poseg, ki ga izvedemo z dvema laserjema in je do očesa kar najbolj prijazen, zato se pogosto predstavlja tudi kot najnežnejša oblika LASIK operacije. (Foto: Morela okulisti)

Kot ste omenili, je bilo veliko govora tudi o cross linkingu za zdravljenje keratokonusa. Kaj je keratokonus in kako ga lahko ljudje prepoznajo?

Keratokonus je preprosto povedano nepravilno izbočenje roženice, posledica je dioptrija in astigmatizem in zaradi tega pacient slabo vidi. Gre za bolezen, ki napreduje in tako vedno bolj kvari vid. Za zdravljenje te bolezni je edino dokazano učinkovito zdravljenje cross-linking, s katerim je mogoče zaustaviti bolezen, da ne napreduje. To zdravljenje smo v Sloveniji vpeljali v klinično prakso pred približno desetimi leti prav v našem centru. Kar je treba poudariti, kadar govorimo o zdravljenju keratokonusa s crosslinking metodo, je to, da je to zdravljenje najuspešnejše, če z njim pričnemo v zgodnji fazi bolezni, torej ko vid še ni zelo prizadet ali ko je bolezen še v večji meri asimptomatska. V tem primeru lahko s tem zdravljenjem ohranimo popoln vid. Pri napredovalem keratokonusu se v velikih primerih po operaciji dioptrija in astigmatizem lahko tudi zmanjšata.

Kakšne so novosti na tem področju?

Predvsem ta, da se lahko tistim, ki jim bolezen zaustavimo s crosslinking zdravljenjem, čez čas z lasersko operacijo ali z vstavitvijo znotrajočesne leče delno ali pa v celoti korigira dioptrijo in na ta način izboljša vid.

Kako pomembno je, da oftalmolog sledi najnovejšim trendom in zakaj?

Sledenje razvoju in novostim na področju refraktivne kirurgije je res pomembno, saj je to eno najbolj dinamičnih področij oftalmologije, kjer je razvoj res bliskovit. Z uvajanjem novih tehnologij in sodobnimi pristopi v zdravljenju lahko danes do boljšega vida pomagamo marsikomu, ki mu na primer pred 15 leti še nismo mogli.

Morela okulisti - 2
Z uvajanjem novih tehnologij in sodobnimi pristopi v zdravljenju lahko danes do boljšega vida pomagajo marsikomu, ki mu na primer pred 15 leti še niso mogli. (Foto: Morela okulisti)

NAGRADNA AKCIJA: Pomagamo do boljšega vida

Ker do boljšega vida želimo pomagati tudi vsem, ki si operacije ne morejo privoščiti, bomo nekomu v sodelovanju z očesnim centrom Morela okulisti podarili brezplačno lasersko operacijo oči z najnovejšo tehnologijo, imenovano iLasik ali FEMTO lasik. Izpolnite obrazec na dnu članka, in tako sodelujte v nagradni akciji.

Sponzorirana vsebina.

Za sodelovanje v nagradni igri "" se morate registrirati/prijaviti.
Prijavi se

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave