21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

Poglejte si operacijo, ki mu je spremenila življenje

NAGRADNA AKCIJA: Popoln vid

Mladi očka 33-letni Niko Žitnik očala nosi že dolga leta, saj se na leče nikoli ni privadil. Motijo ga pri športu in pri igri s 3-letno hčerko. Prav zato se je nagrade laserske operacije izjemno razveselil. Poglejte si, kako je potekala operacija.

Poglejte si lasersko operacijo oči

Nalagam..
Niko Žitnik
Laserska operacija oči je trajala le osem minut, Niko pa je že naslednji dan videl čisto sliko. (Foto: Aljoša Kravanja)

Izmed treh finalistov smo izbrali prav Nika, saj je bil edini primeren za lasik operacijo. ’’Vsekakor sem presrečen, to se najverjetneje že vidi na mojem obrazu, tako da to je lepa nagrada velike vrednosti in se že veselim te operacije in čakam na spremembo. Se pravi, da bom po 16 letih spet gledal brez očal," je povedal Niko Žitnik ob razglasitvi zmagovalca. 27-letna Polona Koleva namreč ni bila primerna za lasik operacijo, saj so oftalmologi odkrili začetno obliko sive mrene, ki se pri mladih ljudeh sicer pojavlja redko, a oftalmolog dr. Ante Barišić s klinike Svjetlost pojasnjuje, da je bila ta najverjetneje že prirojena. Njeno težavo bi lahko odpravili z vstavitvijo multifokalne intraokularne leče. 33-letna mamica dveh otrok Katja Kranjc pa je imela za poseg pretanko roženico in bi za odpravo dioptrije potrebovala PRK-metodo ali pa vstavitev faktične leče.

Niko Žitnik
Laser pri ljudeh, ki imajo minus dioptrijo, deluje v centru, da vboči roženico in zmanjša optično pot do rumene pege. Pri ljudeh, ki imajo plus dioptrijo, pa laser deluje na periferiji, da bi rožnico malo izbočil in skrajšal pot do rumene pege. (Foto: Aljoša Kravanja)

Operacija je trajala le osem minut

Tako je Niko naslednji dan prišel na operacijo, ki smo mu jo podarili v sodelovanju z blagovno znamko okulistceneje. Najprej so mu v oči kapnili anestetične kapljice, da poseg ne bi bil boleč, nato pa je sledila operacija, ki je trajala le pet minut na vsakem očesu. Oftalmologinja dr. Maja Bohač nam je pred tem pojasnila, kako laserska operacija sploh deluje. ’’Ljudje, ki imajo dioptrijo minus, imajo veliko oko in njihova točka najjasnejšega vida je pred rumeno pego, torej pred realnim anatomskim centrom vida. Ljudje, ki imajo plus dioptrijo, imajo majhno oko in njihova točka najjasnejšega vida je za rumeno pego. Na osnovi tega laser pri ljudeh, ki imajo minus dioptrijo, deluje v centru, da vboči roženico in zmanjša optično pot do rumene pege. Pri ljudeh, ki imajo plus dioptrijo, pa laser deluje na periferiji, da bi rožnico malo izbočil in skrajšal pot do rumene pege,’’ pojasni Bohačeva iz klinike Svjetlost. Laser spreminja površino roženice tako, da razbija kolagenske vezi na površju očesa. Pri tem gre za mikronske spremembe, ki jih s prostim očesom ne moremo videti. Po nekaj minutah je bila operacija zaključena. ’’Vse je šlo dobro. Gospod Žitnik je bil fantastičen pacient, zaključili smo v manj kot osmih minutah na oba očesa. Mislim, da bo jutri zelo zadovoljen,’’ pove Bohačeva.

Sledil je še pregled, ki je pokazal, da je poseg uspel. ’’Prvi dan po operaciji je treba počivati in držati oči zaprte, saj je slika motna, kakor da bi gledali skozi vodo. Lahko tudi malo peče ali žuli. Slika se že zjutraj izjemno zbistri. 90 odstotkov pacientov lahko naslednji dan skoraj normalno funkcionira. A potreben je še kakšen mesec, da se obnovi solzni film, da ne občutimo suhih oči in da slika postane stalno bistra,’’ je dodala oftalmologinja.

Niko Žitnik
Zmage v nagradni akciji Popoln vid se je Niko izjemno razveselil. (Foto: Aljoša Kravanja)

''Ne morem verjeti, da ne rabim več očal''

Niko je odšel domov na počitek, a že nekaj dni pozneje nas je zanimalo, kako se počuti in kakšen je končni rezultat operacije. ’’Stvar se je zelo hitro odvila, od takrat, ko sem bil razglašen, do same operacije in do tega intervjuja. Zdaj je noro, kar ne morem verjeti, da ne rabim več dioptrijskih očal. Prav navdušen sem,’’ je povedal Niko tretji dan po operaciji. Zanimalo, pa nas je še, kakšni so občutki med operacijo. ’’Pred operacijo ti dajo nekaj kapljic, lokalno anestezijo, potem se uležeš, odpreš široko oči, nato ti pomagajo s fiksiranjem, saj moraš čim bolj mirovati z očmi. Sama operacija pa traja slabih deset minut, tako da je res hitro.’’ Čeprav so ga oftalmologi opozorili, da bi morda lahko imel prvi dan težave s suhimi očmi, pa pravi, da se te težave pri njemu niso pojavile.

Mesec dni se bo njegova dioptrija še stabilizirana in nekoliko bo moral paziti, da ne bo dvigoval težkih bremen ali bil preveč telesno aktiven. Nato pa se bo lahko brez težav normalno ukvarjal s športom in se igral s svojo tri letno hčerko, tokrat brez očal.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 10
 
asdfghjkl_ 22.12.2012 20:27:44
čestitke in vse naj naj....
Grega Mijav 22.12.2012 18:00:07
Operacije delajo tudi pri nas (Morela, ...). Lasik ima to slabost, da ti po njem doživljensko ostane tisti "flap" roženice, ki ti ga odrežejo in dvignejo, pritrjen le s cca. 20% začetne trdnosti. V najslabšem primeru (udarec direkt v oko) to pomeni, da se ti lahko tudi po x letih, zadeva odtrga in si "gotof". Ima pa LASIK nedvomno prednost, da je okrevanje bistveno hitrejše kot pri LASEKu in tudi bistveno manj boleče. Sam sem se ravno zaradi zgoraj opisanega odločil za LASEK (Moreli, 1700 EUR za obe očesi), kjer je okrevanje dosti počasnejše (sem cca mesec po operaciji, pa še ne vidim povsem ok - kar pa je pričakovano), pa tudi prvih dveh dni (tiste kapljice, ki jih dobiš pri operaciji, držijo le kako uro) se rajši ne spominjam (kot bi ti v oko zabili vilice pa jih malo vrteli sem in tja ... :( )

Matej: v oko ti dajo neke kapljice, da med posegom ne čutiš res nič, tako da tvoja situacija sigurno ni problematična. Ja, pri LASIK odrežejo "flap", pri LASEK pa postrgajo dol epitelij. Nič kaj prijetno za gledat (hint: youtube), a med samo izvedbo, ni nič bolelo. Še najbolj smotan je vonj po zažganem mesu, ki ga vonjaš, ko laser dela :)
Grega Mijav 22.12.2012 18:06:42
Aja, še to - bil na pregledu tudi v Svijetlost: nimam za reči slabe besede čez njih. Zelo v redu, korektni, strokovni (tudi pri Moreli, ko sem jih malo povprašal, so jih res pohvalili - kljub temu, da so jim dejansko konkurenca).
Glede primernosti: niti niso vsi primerni, pri Moreli imajo statistiko, da jih odpade dobra polovica (!!!), saj gre v tem primeru za "kozmetično" operacijo, ki se jo ne opravlja, če so praktično kakršnikoli problemi (očesni pritisk ...).
 
devlon 22.12.2012 14:02:43
mislim, kaj je to zaena fora: izmed stotine ali tisoče prijav, je on bil edini primeren kandidat za operacijo. a ko prideš tja na kliniko, so pa naenkrat vsi primerni :)
Tinx5 23.12.2012 09:36:29
ta je biu najbol primiren v ceni če me razumeš :P... Najmajn denarja so dali za to operacijo
 
nejcha25488 21.12.2012 19:11:31
Gdć Samra... pri meni mineva 3 mesece odkar sem bila na opraciji... očutek je fenomenalen, ko po 15letih vidiš brez leč oz. očal :) Cena je 12000 kn po očesu, vendar imajo različne akcije -50% in tako po očesu stane 6000 kn. So pa v to ceno všeteti tudi vsi pregledi in zdravila, ki jih dobiš po operaciji. Sama sem nad rezultatom nadušena, tako da vsem zelo priporočam :) Predvsem smo bili vsi navdušeni nad njihovim profesionalnim odnosom do paciantov.
Bučko Štručko 22.12.2012 10:33:46
Mene sam zanima, a ti med celotnim posegom kaj dotikajo s kakim fizičnim predmetom v oko? Namreč jaz nikakor ne prenesem dotika na očesu in zaradi tega ne morem imeti leč. Bi pa si dal popraviti dioptrijo če sam z laserjem notr svetjo :) Nekje sem bral, da ti nekaj zarežejo v oko ali strgajo dol... Je to res?
tashikaa 21.12.2012 11:34:36
Čestitke!
Vesela sem zanj, ker vem, kako izgleda, če nosiš očala vsak dan, cel dan. Sama jih nosim že 25 let...
Gdć Samra 21.12.2012 10:44:31
Lepo pozdravljeni, mene pa zanima koliko stane takšna operacija? Hvala za odovor
 
dar3 21.12.2012 09:35:35
Super, tudi sam sem bil pred dvema mesecema na operaciji in moram reči, da je zadeva odlična. Klinika je res profi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Svetovni prvak v spominu svetuje!

Dominic OBrien

Tako kot pri športu je tudi pri spominu možno trenirati svoje sive celice. To vam lahko potrdi osemkratni svetovni prvak v pomnjenju Dominic O'Brien, ki pravi, da je z nekaterimi metodami in redno vadbo mogoče doseči čudeže.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave