29.03.2015
LJ
17° / 3°
Krvni test Kaj krvna skupina pove o vašem zdravju? Regratova solata s krompirjem, jajci in slanino Zdravilni učinki regratove solate Hujšanje Shujšajte brez stradanja in vadbe! Preverite, kako! Dojenček Šokantne podobe dojenčka, ki se je rodil s srcem izven telesa

Si želite videti bolje?

Imate težave z vidom? Z različnimi operacijami lahko za vedno izgubite dioptrijo, ki vam preprečuje, da bi videli čisto sliko. Preverite, kakšne so možnosti.

Vid - 21
Če ne vidite tako na blizu kot na daleč, vam lahko pomagajo z vstavitvijo leč. (Foto: Aljoša Kravanja)

Po štiridesetem letu starosti se številni ljudje spopadajo s starostno dioptrijo, ko ne vidijo več dobro na daleč, nenadoma pa čedalje slabše vidijo tudi na blizu. Da jim ne bi bilo treba nenehno menjavati dveh parov očal, pa se lahko odločijo za operacijo vstavitve leč, ki poteka v lokalni anasteziji. "Naša naravna leča, ki jo imate tako vi kot tudi jaz in vsak človek, se s posebno sondo odstrani, na njeno mesto pa se postavi multifokalna leča," nam postopek razloži oftalmolog dr. Ante Barišić iz zagrebške klinike Svjetlost. "Okrevanje nato traja tri do pet dni. V tednu dni po operaciji se pacienti že lahko vrnejo k vsem svojim vsakodnevnim aktivnostim."

Barisic
Dr. Barišić iz klinike Svjetlost pravi, da se v tednu dni po operaciji vstavitve leč pacienti že lahko vrnejo k svojim vsakodnevnim aktivnostim. (Foto: Aljoša Kravanja)

Vstavitev leč tudi za mlade

Z operacijo vstavitve leč je danes mogoče pomagati tudi mlajšim, ki jih sicer muči samo kratkovidnost, vendar zaradi visoke dioptrije ali zelo tanke in na sploh problematične roženice niso primerni za najpogostejšo metodo odstranjevanja dioptrije - za lasersko operacijo. "Delujejo kot kontaktna leča," pojasni oftalmologinja dr. Maja Bohač. "Toda namesto, da jih vstavljate in odstranjujete vsako jutro in vsak večer, se vstavijo v oko in so namenjene temu, da v njem ostanejo deset, petnajst, dvajset, trideset let."

Z LASIKOM nad dioptrijo

Pri kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizmu (cilinder) pa je še vedno najpogostejša metoda za odpravljanje dioptrije laserska operacija po metodi LASIK; v primeru, da je roženica tanjša, vendar dioptrija ni zelo visoka, pa se zdravniki namesto za vstavitev leč lahko odločijo tudi za lasersko operacijo po metodi PRK. "99 odstotkov pacientov gre lahko danes na neko vrsto operacije," razloži dr. Bohač. "Če to ni LASIK, lahko opravi PRK, ki je prav tako laserska metoda, le da se dela na površini roženice brez poklopca ali flapa pa je okrevanje nekoliko daljše." Medtem ko pri metodi LASIK dioptrijo odstranijo s preoblikovanjem roženice, pri metodi PRK ne naredijo poklopca, da bi roženico preoblikovali pod njim, temveč, ker je ta bolj tanka, zbrusijo njeno površino, ki se nato sama spet obnovi.

Svjetlost - 5
Kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem najpogosteje odpravljajo z lasersko operacijo po metodi LASIK. (Foto: Aljoša Kravanja)

Tudi če imate samo bralno dioptrijo

Ob starostni dioptriji, do katere pride zaradi fiziološkega staranja očesa in se po štiridesetem letu starosti zato navadno pojavi pri skorajda vseh, pa vam lahko pomagajo z metodo INTRACOR. "To je metoda, ki odpravi bralno dioptrijo. Kandidati so pacienti, ki na daleč vidijo dobro, vendar so po štiridesetem letu očala prisiljeni nositi, ko berejo ali delajo za računalnikom," pove oftalmologinja, ki pogosteje opravlja posege za takšno vrsto daljnovidnosti, dr. Maja Pauk Gulić.

Metode so dobre preizkušene

Po besedah vseh oftalmologov, s katerimi smo govorili, nobena od metod za odstranitev dioptrije ni boleča, zatrjujejo tudi, da ne obstaja možnost, da bi oslepeli ali po operaciji videli slabše, česar se po navadi vsi najbolj bojimo. Po besedah dr. Barišića se tudi pri operaciji vstavitve leč, lahko pojavi le, da so oči nekaj časa malo bolj suhe, najhujši zaplet, ki pa je redek, bi bil, da je treba tudi po opravljenem posegu ob branju drobnega tiska še vedno uporabljati očala z majhno plus dioptrijo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
 
portorožka lepota 05.06.2013 11:08:09
Oliver je tezki nacionalist naperjen proti srbom, zato ga videt ne morem.
kajenje je zdravo 06.06.2013 06:43:22
će ga ne moreš videt, naj še tebi vstavijo leče
sherlock2 10.06.2013 00:01:21
ene že dobro meša ...no ja ...kriza je ...se razume
lunatetrka 05.06.2013 10:52:31
In koliko to stane?
Ceca Subic 05.06.2013 20:16:05
cca.1600€ za eno oko, če je akcija pa za ta denar oba :)
Karletto 07.06.2013 21:49:03
750eur po mojih informacijah - z vstavitvijo leče. Seveda operacija Lasik je dražja...
Jaz bom to ceno še preveril in verjeno se tudi odločil. Zdaj imam dioptrijo -5!
Ne razumem pa, zakaj se nekateri odločate za take operacije z +/- 1 dioptrije. O_o
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

zobobol

Kdaj ste bili nazadnje pri zobozdravniku?

Uporabne povezave

Zadnji komentarji