Nočno potenje, nespečnost, nihanja razpoloženja, oblivi
POPOVI ZDRAVNIKI

Nočno potenje, nespečnost, nihanja razpoloženja, oblivi

08.03.2019, 14:24
0

Dala sem pregledati hormone iz krvi in imam naslednje vrednosti: S-Estradiol < 10 ng/L, S-Testosteron: 0.34 qg/L;S-Progesteron: 0,1 Qg/L. TSH:3.09;T4 prosti:11.69. Stara sem 53 let, zadnjo menstruacijo sem imela oktobra 2018. V letu 2018 je bilo skupno 5 menstruacij, ki pa so bile šipke. Celo obdobje sem imela vedno zelo močne in 7-10 dni trajajoče menstruacije in na 20 - 25 dni, tako, da sem imela menstruacijo včasih celo 2 x na mesec. Rodila sem enkrat, v starosti 21,6 let, splava ni bilo. Pred 4-5 leti nazaj so bile težave samo ponoči s potenjem in podnevi z razbijanjem srca, bila sem tudi skozi slabokrvna (Fe od 4,2 - 10.5).Sedaj imam Fe 27.1. Po zadnji menstruaciji so se začele težave s nočnim potenjem, nespečnostjo, z nihanjem razpoloženja, z oblivi tudi čez dan. Sem drobne postave, višina: 161, teža kg.Nikoli nisem imela več kot 55 kg, samo v nosečnosti 63 kg.Sedaj uživam Cimicifuga racemosa, B. vitamine, D vitamin, magnezij, razna olja:konopljino,laneno,oljčno.Se zdravo prehranjujem. Zanima me, ali bi morala glede hormonov kaj ukrepati, ker nisem pristaš NHZ in ne bioidentičnih hormonov. Zavedam se, da ženska v menopavzi pač nima več teh hormonov in da z leti vztrajno padajo. Upam, da se kmalu moje telo navadi na upad teh hormonov. Ali imam estrogene in progesteron v ravnovesju med sabo? Najlepša hvala za Vaše odgovore. 
 

Pozdravljeni,

vrednosti estrogena in progesterona so praktično zanemarljive, ker ste v menopavzi. Hormonsko ravnovesje je najpomembnejše ravnovesje v telesu. Seveda pa lahko ravnovesje dosežemo samo z dodajanjem hormonov, kar si vi ne želite. Na osnovi študij lahko danes rečemo, da je življenje s hormoni bolj varno kot življenje brez. Seveda pa ne obstaja nekaj kar je samo dobro ali nekaj kar je samo slabo. Poleg hormonov je zelo pomemben življenjski slog. Ustrezna prehrana, telesna aktivnost, počitek. Tukaj ste veliko že naredili. Tudi cimicifuga lahko pomaga. Lahko poskusite tudi s shatavarijem. Večini žensk se stanje po nekem času umiri. Seveda pa se tega časa ne da določiti.

Lep pozdrav, ginekologinja Ksenija Šelih Martinec, dr. med

 

Ksenija Šelih Martinec, dr. med.
PREBERI ŠE
Ksenija Šelih Martinec, dr. med.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Med velikonočnimi prazniki bo tudi vreme praznično
ŠPORT
Rossi: Tudi na Rinsa je treba računati v boju za ...
POP IN
16-letnica nekaj dni pred smrtjo razkrila načrte ...
TV ODDAJE
Jano na treningu presenetil Jernej v ženski obleki
VIZITA.SI
Ta otrok je zbolel za ošpicami zaradi ...
OKUSNO.JE
Nepogrešljiva priloga velikonočne pojedine
ZADOVOLJNA.SI
Melania Trump jezna, ker ne bo na naslovnici ...
MOSKISVET.COM
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
BIBALEZE.SI
Najboljša izbira med prvomajskimi počitnicami
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Moderni načini barvanja pirhov
BIBALEZE.SI
Prima sladica vas bo navdušila