22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Nadležne genitalne bradavice

Genitalne bradavice se lahko pojavijo ob vstopu v nožnico, okoli zadnjika in na penisu. Običajno se prenašajo s spolnimi odnosi, ni pa nujno.

Žensko golo telo
Okužbe s HPV so najpogostejše med mladimi, spolno najdejavnejšimi ljudmi med 20. in 24. letom. Več spolnih partnerjev povečuje tveganje za okužbo. Večina okužb s HPV ne povzroča simptomov in mine sama po sebi. (Foto: iStockphoto)
Lahko so majhne in nemoteče, lahko pa se močno razrastejo in imajo cvetačast videz. Bradavice so lahko povsem neopazne – pri moškem na primer znotraj sečnice, pri ženski pa znotraj nožnice. Od okužbe do pojava bradavic lahko mine veliko časa, tudi do 18 mesecev, zato ni nujno, da vas je okužil trenutni spolni partner. Bradavice se prenašajo s tesnim stikom kože z okuženo kožo.

Genitalne bradavice se najpogosteje prenašajo pri spolnih odnosih. Seveda pa več spolnih partnerjev povečuje tveganje za okužbo.

Zavedati se morate, da spolni odnos ni edini način prenosa okužbe. Dobite jih lahko tudi pri porodu, prek obleke, brisač in spolnih objektov, ki jih uporablja okuženi.

Genitalne bradavice kažejo na okužbo s HPV virusom

Genitalne bradavice so edino s prostim očesom vidno znamenje okužbe z genitalnimi HPV. Ženske pogosteje obolevajo zaradi genitalnih bradavic kot moški. Ne povzročajo bolečin, vendar so pogosto neprijetne in povezane z rahlo zbadajočo bolečino v tem predelu. Če so genitalne bradavice v nožnici ali na materničnem vratu, jih ženske pogosto sploh ne zaznajo.

Kaj je HPV?

Tudi z omrtvičenimi lahko
Čeprav genitalne bradavice lahko najdemo tudi v ustni votlini, so najpogostejše prav na genitalijah in v analnem predelu. Visokorizične HPV povezujemo z nastankom raka, teh je približno 20 genotipov analno-genitalnih HPV. (Foto: iStockphoto)

Družina virusov papiloma, ki jih najdemo pri človeku, obsega več kot sto različnih genotipov HPV. Imenujemo jih humani virusi papiloma ali virusi papiloma pri človeku, saj se lahko pojavljajo tudi pri nekaterih živalih. Kratica HPV, ki se kot mednarodna oznaka pojavlja tudi na vseh spletnih straneh, izhaja iz angleškega izraza human papilloma viruses. HPV so dobili ime zaradi papilomov, nenevarnih bradavic, ki so jih najprej povezali z delovanjem teh virusov, saj povzročajo njihovo rast na koži. Pogosto jih posebno ženske takoj napačno povezujejo z rakavim obolenjem.

HPV se glede na ta delijo v tri skupine: nizkorizični, srednje in visokorizični. Skupina nizkorizičnih HPV ali najmanj nevarnih za nastanek raka obsega več kot 60 genotipov HPV. Približno 30 genotipov srednje- in visokorizičnih HPV se pojavlja predvsem na spolovilih in okrog zadnjične odprtine, tako pri ženski kot pri moškem.

Kakšni so simptomi?

- Genitalne bradavice se lahko pojavijo posamično ali v skupinah. Oseba ima lahko le eno bradavico, lahko pa jih ima več deset.
- Občasno lahko povzročajo blago srbečico, sicer pa so neboleče.
- Pogosto ne povzročajo težav, lahko so povsem neopazne.
- Pri ženskah lahko bradavice nastanejo v nožnici. Virusi lahko povzročijo okužbo v materničnem vratu. Povzročijo lahko blage krvavitve, redkeje pa neobičajen izcedek iz nožnice.
- Pri moških lahko bradavice na mošnji ali penisu spominjajo na bradavice na rokah.
- Pod kožico na glavici penisa in v predelu zadnjika so bradavice običajno belkasto rožnate barve.

V primeru genitalnih bradavic je popolna ozdravitev redka, še posebno pri ženskah, ki živijo stresno ali imajo zmanjšano odpornost. Zdravljenje v obliki mazil največkrat ni uspešno. Najsodobnejše zdravljenje je z laserskim uničenjem prizadetega območja, ki pa ni vedno najuspešnejše.

 

FB članek - join us

Povezani članki

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
1967marica 23.03.2014 18:31:19
lep pozdrav jaz tudi imam genitalne bradavice in me zanima če jih je možno s kakšnim mazilom ki ni na recept odrešit
 
lynx81 25.12.2011 22:48:15
max007, s čim se jih pa znebiš?
 
max007 13.07.2009 18:50:38
mi imamo genitalne bradavice večkrat doma pa ni kake panike.
smo se jih navadili,so kot hišni ljubljenčki
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave