20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Kako varna je 'zaščita' z izlivom izven nožnice?

Ena od petih žensk se zanaša na kontracepcijo, pri kateri partner tik pred orgazmom spolni ud potegne iz nožnice in tako prepreči oploditev. A strokovnjaki opozarjajo, da ta metoda ni najbolj zanesljiva in je neuspešna v 30 odstotkih primerov.

Nosečnost
28 žensk od 100-ih, ki uporablja metodo izliva izven nožnice, zanosi. (Foto: Thinkstock)


Kondom, kontracepcijske tabletke, maternični vložek, diafragma … Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko preprečimo neželeno nosečnost. A številne ženske se odločijo tudi za bolj 'naravno' obliko zaščite, kot je metoda, pri kateri partner tik pred orgazmom spolni ud potegne iz nožnice – v upanju, da sperma ne bo dosegla jajčeca in ne bo prišlo do oploditve. Metoda je priljubljena pri ljudeh, ki ne želijo jemati hormonov ali so alergični na lateks. Po podatkih ameriške neprofitne organizacije Planned Parenthood (načrtovano starševstvo) nosečnost na ta način preprečuje okoli 35 milijonov parov po svetu. Novi podatki aplikacije Glow, ki spremlja žensko plodnost, pa kažejo, da se na ta način zaščiti 18 odstotkov uporabnic aplikacije. Njihova raziskava je pokazala, da je izliv izven nožnice tretja najbolj priljubljena metoda preprečevanje nosečnosti. Prva na seznamu je še vedno uporaba kondoma (32 odstotkov), na drugem mestu so kontracepcijske tabletke (27 odstotkov). Na tretjem mestu pa, kot omenjeno, izliv izven nožnice.

Kako učinkovita je metoda ejakulacije izven nožnice pri preprečevanju nosečnosti?

Metoda ni tako zanesljiva, kot ste mislili, je za britanski Mail Online povedal dr. Khalid Sultan iz newyorškega inštituta za reproduktivno medicino. Ključna težava je, da jo le nekaj parov izvaja pravilno. ''Lahko je učinkovita. A paru lahko tudi spodleti – ta verjetnost pa je višja, kot pri drugih metodah kontracepcije.'' 28 žensk od 100-ih, ki uporabljajo to metodo zaščite, zanosi, kažejo podatki priznane ameriške Mayo klinike.

Na spletni strani Planned Parenthood pa piše, da le ena od 100 žensk zanosi, če je metoda vsakič uporabljena pravilno. Znotrajmaternične naprave in hormonske kontracepcijske tabletke pa so poznane po svoji 99,9 odstotni učinkovitosti. Uporaba kondoma je 98 odstotno učinkovita pri preprečevanju nosečnosti. To pomeni, da bo manj kot ena ženska na 100 žensk, ki uporabljajo maternični vložek ali kontracepcijske tabletke, zanosila. In samo ena na 100 žensk, ki uporabljajo kondom.

Par v postelji - 5
Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko preprečimo neželeno nosečnost. A številne ženske se odločijo tudi za bolj 'naravno' obliko zaščite, kot je metoda, pri kateri partner tik pred orgazmom spolni ud potegne iz nožnice – v upanju, da sperma ne bo dosegla jajčeca in ne bo prišlo do oploditve. Metoda je priljubljena pri ljudeh, ki ne želijo jemati hormonov ali so alergični na lateks. (Foto: Thinkstock)


''Metoda izliva izven nožnice zahteva veliko koncentracije in odločnosti moškega, da je uspešna,'' je dejal dr. Sultan. ''Prepoznati mora, kdaj je dosegel točko ejekulacije in penis potegniti iz nožnice preden doseže orgazem. Prav zato nekateri moški spolnega uda ne izvelečejo pravočasno in metoda ni tako zanesljiva ter poveča tveganje za neželeno nosečnost. Neuspeh navadno pride zaradi nepravilno izvedene metode. Poleg tega obsaja tveganje za nosečnost, ker se še pred izlivom izloči tudi nekaj predsemenske tekočine,'' pove dr. dr. Khalid Sultan.

Po podatkih študije, ki jo je opravil britanski inštitut za nacionalno zdravje, se pred ejakulacijo izloči do 4 ml tako imenovane predsemenske tekočine, ki se proizvaja med spolnostjo. A nosečnosti ne povzroča tekočina sama po sebi. Tekočino proizvaja mehurčasta ali Cowperjeva žleza in je bazična tekočina, ki vsebuje le ecime in sluz. A tekočina omogoča gibanje spermijev. Če v moški sečnici ostajajo spermiji zaradi prejšnjega izliva, se lahko ostanki sperme pomešajo s tekočino in privedejo do nosečnosti. ''Priporočljivo je, da moški urinira po orgazmu, da bi 'spral' ostanke sperme v sečnici pred ponovnim spolnim odnosom,'' svetuje.

Poleg tega metoda v nasprotju s kondomi ne preprečuje spolno prenosljivih bolezni. Zato dr. Sultan metodo priporoča le osebam, ki imajo enega spolnega partnerja. ''Primerna je za monogamni par, ki ne želi uporabljati kontracepcijskih tablet. A pri preprečevanju bolezni ni učinkovita,'' pove in doda: ''Če razumeš, kako jo uporabiti in se zavedaš možnosti neuspeha, potem je to metoda, ki jo lahko uporabiš.''

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 12
 
TRIPLANE 07.02.2016 08:33:52
že 20 let to prakticirava pa ni blo nikol nobene nezaželene nosečnosti, sedem dni po menstri celo lahko not spustiš pa ni nič no iz varnosti midva to delava 5 dni in prav tako že 20 let uspešno ,če ga pa eni ne znajo ta prav cajt vn potegnt po je pa otroček
 
akmtl 31.01.2016 22:34:13
ste pa res hecni.če se sexa, se zanosi.slej ali prej.ali že ta prvič.....
 
BŠK 31.01.2016 12:06:47
Kaj spet mislite doktorirati iz tega? Ne da se nikakor, vam jaz povem! Priporočam vsem vam, da greste raje na en šnoočk!
 
kundalinigirl 28.01.2016 21:09:10
Metoda ejakujacije izven nožnice,če ženska ni na tabletkah takrat, je zelo nezanesljiva. Sama se ne bi ravno zanašala na to. Tudi eni tipi,ki govorijo,raje seksam brez kondoma-je boljši občutek,ga prej ven dam,še nobena ni zanosila-mislim mene take pravljice ne prepričajo. Kondom ali nič seksa. :)
CrniSokol 28.01.2016 22:33:16
Saj to bi moralo biti jasno vsakomer ko beli dan..Kondom je boljša zaščita od tablet ker preprečuje STD okužbe, tablete pa ne.. Jaz stdjov nimam ker mam zelo močan imunski sistem pa vsaki dan spijem mejhen kozarček domačega šnopčka..vse bacile skuri..:)
 
mirkoxx 28.01.2016 12:43:50
"Zaščita?" Nosečnost ni bolezen.
 
šamp 28.01.2016 11:01:49
Jaz sem pri takšni kontracepciji trenutno noseča in res ni 100%. Čeprav sem tudi zanosila pri kontracepciji, ki pravijo, da je 100% in to je spirala. Najboljša zaščita je verjetno abstinenca!!!
mkmorfius 28.01.2016 14:53:05
tut abstinenca ni čist 100%... Kaj pa če...?
dado4008 28.01.2016 17:07:50
Marija je brezmadežno zanosila tak da.......
BURGA 31.01.2016 15:43:36
Tudi kakšen nadangel Gabrijel se lahko pojavi, pa imaš otročka.
kajenje je zdravo 28.01.2016 10:41:03
Dr.Sultan je glih taprav za takšn svetovanje. Če bi ga sultani taprav cajt vn vzel, ne bi mel po par sto otrok.
Našvasan_zob 28.01.2016 09:52:37
Sm mislu da s tistim uriniranjem po odnosu sam sebe tolažim pa vidm da je dejansko neki na tem :)))
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave