18.10.2018
LJ
21° / 12°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Jabolka na tisoč in en način

Jabolka lahko uporabljate praktično povsod. Naribana pozdravijo drisko in uredijo prebavo, iz jabolčne lupine si lahko pripravite čaj ali masko za obraz. Jabolčni kis pa je, kot najbrž že veste, vsestransko uporaben.

Čaj iz jabolk
Čaj iz jabolčne lupine pomaga proti kašlju in hripavosti. (Foto: iStockphoto)

Jabolko je izvrstno dietno živilo s številnimi zdravilnimi učinki. Naribano jabolko je preverjeno ljudsko zdravilo proti driski pri dojenčkih in majhnih otrocih. Poznane pa so jabolčne kure, ki pospešujejo in urejajo prebavo, organizem razstrupljajo, čistijo kri, pomagajo pri boleznih ledvic in mehurja ter pri drugih obolenjih.

Običajno jih uživamo surova, najbolje neolupljena. Izjemno okusna pa so tudi v obliki sadne solate ali kaše, dušena, pretlačena v čežano, pečena ali pripravljena v pecivu. Lahko so tudi sušena, konzervirana, predelana v sok, kompot, žele, mošt in vino ter kis.

Čaj iz svežih lupin

Jabolko je izvrstno zdravilo proti kašlju in hripavosti. Če imate tovrstne težave, lahko poskusite s čajem iz svežih lupin. Učinek povečate, če dodate še brezovo listje ali bezgovo cvetje. Čaj iz svežih lupin pomaga do boljšega spanca, pomirja in pomaga pri depresiji. Proti kašlju so koristna tudi pečena kisla jabolka.

Maska iz jabolčne lupine

Lupina jabolka je dobra tudi za nego kože. Poskusite lahko z masko iz jabolčnih olupkov, ki bo koži na vašemu obrazu vrnila vlažnost in jo nahranila z zdravilnimi snovmi, predvsem s pektinom. To naredite tako, da olupite jabolko, ki mora biti seveda neškropljeno. Potem na očiščeno kožo položite jabolčne lupine. Kože naj se dotika notranja, sadna stran. Pustite delovati deset minut in nato odstranite ter sperite obraz s hladno vodo. Pektin v jabolku bo oskrbel celice z obilo vlage, ki mehča in gladi kožo od znotraj. Kis iz jabolk naj bi bil dober tudi pri odpravljanju mozoljev.

Proti driski

Jabolčni kis
Jabolčni kis je lahko zdravilo in čistilo. (Foto: iStockphoto)

Če imate drisko, je naribano jabolko koristna rešitev. Zaužijete ga trikrat dnevno. Preden kašo pojeste, počakate, da meso jabolka porjavi. Plodovi vsebujejo veliko vitamina A, B in C, veliko sadnih kislin, sadni sladkor in mineralne snovi.

Jabolčni kis – naravno zdravilo

Jabolčni kis na preprost način lahko naredite sami, je sorazmerno poceni in lahko dostopen.

Domačemu jabolčnemu kisu pa so že naše babice pripisovale zdravilno moč. Koristen je zaradi več stvari: 
- pomaga blažiti vnetja,
- blaži tudi simptome pri gripi,
- blaži opekline in glavobole,
- preprečuje izpadanje las in sivenje,
- uporaben je tudi pri hujšanju.

Zmešan z medom in vodo je napitek, ki ohranja organizem zdrav in vitalen. Znan je kot diuretik, čisti kri in pomaga pri zastrupitvah s hrano.

Jabolčni kis je dobro znan tudi kot čistilo, razkužilo in mehčalo, s katerim lahko odlično čistimo okenska stekla, očala, keramične ploščice in pohištvo. Znano pa je, da si z jabolčnim kisom lahko umivate tudi lase.

Pripravimo ga tako, da jabolka prerežemo na štiri dele in jih očistimo pešk. Nato jih operemo in damo v veliko posodo, ki jo zapremo. Najboljša je jedilna plastika. Na očiščena in oprana jabolka nalijete vodo in posodo zaprete. Paziti morate, da so jabolka ves čas potopljena v vodi, ker drugače začnejo gniti. Posoda naj bo v prostoru, kjer je od pet do 15 stopinj. Posodo občasno pogledamo. V kolikor je dovolj kislo, kis precedimo in jabolka zavržemo.

Vsekakor pa pri kakršnih koli zdravstvenih težavah ne pozabite na obisk pri zdravniku.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave