20.02.2018
LJ
/ -1°
Zaprtje Se spopadate z zaprtjem? To bo pomagalo! Kašelj
Vas je ujel kašelj?
Rak prostate Simptomi raka, ki jih morajo poznati tako moški kot ženske Alyce - 5 27-letna manekenka se je spopadala s hudo napihnjenostjo. Sedaj je razkrila, kako si je pomagala

Kako omilimo bolečino pri poškodbah?

Topli spomladanski dnevi v ljudeh zbudijo željo po gibanju, hkrati pa se poveča tudi število poškodb. Ljudje si namreč prevečkrat zadajo pretežko nalogo, na katero fizično še niso pripravljeni. Pogosto pa je vzrok za poškodbe tudi premalo ogreto telo. Poškodbe niso nedolžne, saj lahko pustijo trajne posledice.

Tek
Ko se lotite športnih aktivnosti se najprej dobro ogrejte, pazite pa tudi na to, da ne pretiravate. (Foto: iStockphoto)

Najbolj boleče poškodbe so zagotovo žulji in poškodbe nohtov, zvini, pretegnjene mišice, udarnine, poškodbe kolen, vezi, meningitisa, hrustanca, izpah pogačice in vnetje pokostnice.

Kako si pomagati, če do teh poškodb pride?

Žulji in poškodbe nohtov:
Najprej na žulj nalepite klasičen obliž, da z njim preprečite drgnjenje ob obutev oziroma nogavico. Odlično sredstvo za zdravljenje žuljev sta ognjičevo mazilo in olje. Ognjič namreč deluje proti številnim mikrobom in preprečuje razvoj glivic. Pri tem pa pazite, da žulja ne predrete.

Zvini in pretegnjene mišice: 
Pri nategih, zvinih in udarninah na prizadeto mesto vsaki dve do tri ure za 10 minut položite ledeni obkladek, kar bo zavrlo otekanje in nastanek modric. Okrevanje bo hitrejše, če se boste izogibali nepotrebnim gibom s poškodovanim delom telesa. Kljub temu pa obiščite zdravnika in se prepričajte, da ne gre za hujšo poškodbo.

Poškodbe kolen: 
Po poškodbi morate mirovati in se izogibati dejavnostim, ki bolečino še okrepijo. Prvi dan na prizadeto mesto vsako uro za 15 minut položite leden obkladek. Postopek ponavljate več ur. Naslednje dni na koleno polagajte obkladke vsaj štirikrat na dan. Da se izognete ozeblinam, ledu ne smete položiti neposredno na kožo, ampak ga raje zavijete v kos tkanine. Koleno oskrbite tudi s kompresijsko obvezo. Led in kompresijski povoj omilita bolečino in oteklino pri poškodbi vezi kolena, tudi raztrgane žile se tako lažje zaprejo. Čim prej pa morate seveda poiskati zdravnika, ki vam bo koleno zelo verjetno punktiral, da bo videl, ali je v kolenu kri ali druga tekočina. Če bo v kolenu našel kri, to pomeni, da gre za svežo poškodbo, bolečina je v tem primeru navadno zelo huda. Če pa bo iz kolena izčrpal prozorno tekočino, je to znamenje, da je vzdražena sklepna ovojnica.

Vaše mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Čaj

Kako krepite svojo imunsko odpornost?

Uporabne povezave