23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

1 pogoj, ki ga morate nujno izpolniti, da bi dobro spali

Kako dobro spite, je močno odvisno od tega, kako preživite dan. Znanstveniki so do sedaj ugotovili, da je spanec povezan s tem, koliko se gibamo, kako se prehranjujemo, koliko smo izpostavljeni ekranom. Odkrili pa so tudi še en pomemben pogoj za dober spanec.

Spanje
Obstaja še en pomemben pogoj za dober spanec, so ugotovili znanstveniki. (Foto: iStock)

Raziskovalci z univerze Northwestern ter univerzetnega kliničnega centra Rush so ugotovili, da je to, kako dobro ponoči spimo, odvisno tudi od tega, ali čutimo, da imamo v življenju neko poslanstvo. Da bi bolje spali, moramo čutiti, da počnemo nekaj, kar ima za nas smisel. To ne le izboljša spanec, temveč celo zmanjša tveganje za dve težavi, ki močno poslabšujeta spanec - to pa sta spalna apneja in sindrom nemirnih nog.

Udeleženci študije so imeli sicer več kot 60 let, a raziskovalci menijo, da njihovi rezultati veljajo tudi za mlajše.

Kaj pa je poslanstvo?

Raziskovalci so ga definirali kot želje, cilji za prihodnost ter občutenje, da ima naše doživljanje življenja smisel. Do sedaj so takšen način življenja raziskovalci povezali tudi z manjšim tveganjem za kap in invalidnost ter z daljšim življenjem.

V študiji je sodelovalo 823 ljudi, njihova povprečna starost je bila 79. Da so ugotovili, kako se počutijo, so jih vprašali:

- Kako dobro se počutite, ko pomislite, kaj ste storili v preteklosti?

- Kako dobro se počutite, ko pomislite, kaj nameravate še storiti v prihodnosti?

Tisti, ki so imeli v življenju občutek smisla in poslanstva, so imeli za 63 odstotkov manj možnosti, da trpijo za spalno apnejo, in za 52 odstotkov manj možnosti, da trpijo za sindromom nemirnih nog. Bolje so tudi spali.

"Rezultate študije si lahko razložimo tako, da imajo posamezniki, ki v življenju zjutraj vstanejo z veseljem, boljše mentalno in fizično zdravje," menijo raziskovalci. Na sploh živijo bolj zdravo – se več gibajo in družijo, poskrbijo za svojo sprostitev.

Da bi bili zdravi, je nujno, da dobro spimo, pravijo. Zdravstvene težave pa lahko vplivajo tudi na spanec. Vsekakor bi torej po mnenju znanstvenikov kot družba se morali bolj zavedati, da ljudje potrebujejo prostor in čas, da v življenju najdejo smisel in poslanstvo. Tako bodo v resnici na koncu tudi bolj produktivni.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave