17.12.2017
LJ
/ -2°
Voda Začela sem redno piti jabolčni kis in zgodilo se je to ... Trebuh 7 živil, ki kurijo maščobo in spodbujajo presnovo Trebuh Trik, da zmanjšate željo po sladkem in slanem Meningitis Starši so delili zadnjo fotografijo sina, da bi druge opozorili pred nevarnostjo

1 slaba navada, ki lahko povzroči raka požiralnika

Študija je pokazala, da ženske, ki slabo skrbijo za higieno svojih zob, v menopavzi za kar 14 odstotkov povečajo svoje tveganje za pojav raka na požiralniku. In ne samo to. Zaradi tega imajo tudi večje tveganje za raka žolčnika. Preberite si, kako lahko nastanejo takšne posledice.

Grlo
Kako lahko zaradi slabe higiene zob pride do raka na požiralniku? (Foto: iStock)

Pri ženskah, ki so v preteklosti imele vnetje dlesni ali parodontozo, je študija ugotovila, da imajo pozneje, ko vstopijo v obdobje menopavze, občutno večje tveganje za raka na požiralniku in žolčniku. Tveganje je v primerjavi z ženskami, ki niso imele zgodovine težav z dlesnimi, kar za 14 odstotkov večje.

Zakaj se to zgodi?

Zobna nitka
Obvezno vsak dan uporabite zobno nitko, da očistite medzobne prostore. (Foto: iStock)

Raziskovalci menijo, da lahko patogeni iz ust povzročijo infekcijo v požiralniku. "Požiralnik je blizu ustne votline," pravi avtor študije dr. Jean Wactawski-Wende. "Zato lahko patogeni, ki so povezani z vnetjem in boleznijo dlesni, hitro zaidejo v sluznico požiralnika ter tam povečajo tveganje za raka." Vnetni procesi so namreč tisti, ki v telesu večajo tveganje za nastanek raka. Zakaj pa se lahko rak pojavi kar nekoliko pozneje po tem, ko je nekdo imel težave z dlesnimi? Raziskovalci pravijo, da so to procesi, ki lahko potekajo zelo dolgo časa. Marsikateri rak lahko nastaja zelo počasi.

Drug avtor študije dr. Ngozi Nwizu pove: "Pomembno je ugotoviti, ali bolezen dlesni pomeni tveganje za raka požiralnika, da lahko ugotovimo, kako lahko to preprečimo." Poleg tega doda, da so kronična vnetja v telesu povezali še z rakom žolčnika. To je prva študija, ki je ugotovila takšno povezavo. 

V študiji, ki so jo opravili na ameriški univerzi Buffalo, je sodelovalo 65.869 žensk, ki so v menopavzi in so bile v povprečju stare 68 let.

Bolezen dlesni se sicer začne z vnetjem. Znak so vnete in krvaveče dlesni. To nastane, ker dlesen draži plak. Če vnetje ni zdravljeno, lahko napreduje v parodontozo, ko se naredijo obzobni žepi, kjer se nabira vse več bakterij. Zaradi tega se dlesen počasi odmika od zoba. Takšne težave lahko preprečimo z ustrezno zobno higieno.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
Frane Šajn 08.08.2017 14:44:43
Če ti ga je dano dobiti te nič na tem svetu ne reši. Roko na srce naši prednamci so kaj malo obolevali za to vrsto bolezni nekaj je na temu naredila naravna selekcija že v mladosti zdrava hrana sigurno pa ne neka higijena zob le verjemite, ker je več ali manj zelo šepala.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave