18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?

2 kozarca pomarančnega soka skoraj razpolovita vaše tveganje

Dva kozarca sveže iztisnjenega pomarančnega soka za kar 40 odstotkov zmanjšata vaše tveganje za zlom kolka. Vitamin C, ki ga vsebujejo pomaranče, je nujen za močne kosti, zato bi ga morali, sploh ko postajamo starejši, uživati vsak dan.

sok
Še en dober učinek vitamina C. (Foto: Thinkstock)

Znanstveniki z univerze Zhengzhou na Kitajskem so v svojo študijo vključili skoraj 10 tisoč ljudi. Ugotovili so, da redno uživanje sveže iztisnjenega pomarančnega soka zelo dobrodejno vpliva na kosti. Skrivnost je vitamin C, ki ga vsebujejo pomaranče in ga lahko zaužijemo tudi z drugim sadjem in zelenjavo, denimo s kiviji, paradižnikom, brokolijem.

Tisti ljudje, ki so vsak dan zaužili največ vitamina C, so imeli najmanjše tveganje za zlom. Še posebej pomembno je, da zaužijemo dovolj tega antioksidanta, ko postajamo starejši. Druge študije so namreč pokazale, da se starejši ljudje po stresu, ki jim ga povzroči zlom, naenkrat mnogo hitreje postarajo. Seveda gre za njihov občutek, da so starejši, ne za številko.

Če vsak dan zaužijemo srednje veliko pomarančo ali pa četrtino kozarca sveže iztisnjenega pomarančnega soka, zmanjšamo tveganje za zlom za 5 odstotkov. To pomeni, da lahko en kozarec soka zmanjša tveganje za 20 odstotkov, dva kozarca pa za 40. Zelo pomembno je, da vitamin C uživamo redno, saj ga naše telo ne more skladiščiti.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave