20.01.2018
LJ
/ -0°
Menstruacija 10 stanj, ki lahko povzročijo težave z menstruacijo Trebuh To je najboljši način za kurjenje maščob na trebuhu, pravijo znanstveniki Paradontoza Bolezen dlesni lahko povzroča enega najbolj smrtonosnih rakov Spolnost Zobozdravniki bi vas kmalu lahko pričeli spraševati o vašem spolnem življenju. Preverite zakaj!

2 živili, ki zmanjšata holesterol

Uživanje mandljev in temne čokolade lahko pomaga znižati slab holesterol, je pokazala ameriška študija. Raziskovalci opozarjajo, da kljub temu z uživanjem teh dveh živil ne bi smeli pretiravati. Vedno je treba ostati zmeren.

Žile
Nekaj holesterola potrebujemo, a ko ga je v žilah preveč, je to nevarno stanje, ki lahko vodi v bolezen. (Foto: iStock)

Raziskovalci univerze Penn State University so študijo opravili z 31 prekomerno težkimi ljudmi, ki so bili stari od 30 do 70 let. Najprej so štiri tedne uživali običajno ameriško prehrano. Nato so štiri tedne uživali vsak dan še eno tretjino skodelice mandljev. Naslednje štiri tedne so vsak dan poleg običajne ameriške prehrane uživali eno četrtino skodelice temne čokolade in 2 žlici in pol kakava (zaradi katerega je temna čokolada zdrava). Štiri tedne so na koncu uživali poleg običajne ameriške hrane tako mandlje kot temno čokolado in kakav.

Raziskovalci so ugotovili, da so slab LDL holesterol, ki maši žile in lahko povzroči kap, zmanjšali mandlji, še bolj pa kombinacija mandljev in temne čokolade ter kakava. Samo temna čokolada in kakav po drugi strani nista zmanjšala LDL holesterola, ga pa nista niti povečala.

Že prej so študije pokazale, da mandlji in temna čokolada lahko pomagajo zmanjšati krvni sladkor, krvni tlak, holesterol in občutek lakote. To pa zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. 

Ni pa nikoli še študija preverila, kakšen učinek ima uživanje mandljev in temne čokolade (oziroma kakava) skupaj. Kar pa ne pomeni, da bi z uživanjem teh živil morali pretiravati, opozori raziskovalka Penny Kris-Etherton. Še vedno bi jih morali uživati zmerno. Je pa temna čokolada veliko bolj zdrava zamenjava za običajno čokolado ali piškote. Prav tako so mandlji zdrava malica. 

Kris-Etherton še dodaja, da je bila njihova študija majhna, da pa je še en dokaz, da je mandlje in temno čokolado (oziroma kakav) priporočljivo vključiti v zdravo prehrano.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave