21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

3 prikriti razlogi, zakaj se ne morete odpovedati sladkorju

Vzrok za odvisnost od sladkorja ni v pomanjkanju volje, a pogosto v nekaterih skritih razlogih, zaradi katerih pričnemo dobesedno hlepeti po sladkem. Med njimi so pitje prekomerne količine kofeina, uporaba umetnih sladil in uživanje napačnih ogljikovih hidratov.

Sladkor
Se ne morete odpovedati sladkemu? Preverite, zakaj. (Foto: iStock)

Od sladkorja lahko dobesedno postanemo odvisni. Ko jemo veliko sladkega, si želimo še več in več sladkega. Ko skrbimo, da je naš krvni sladkor ves čas na minimumu, tako da se izogibamo sladkarijam, pa se brez težav upremo sladoledu v bližnji slaščičarni, sladici ali čokoladi, ki nam jo ponudi sodelavec. A kaj, če se izogibate sladkorju, pa še vedno hlepite po sladkem. Morda je težava v treh skritih razlogih, ob katerih ponavadi ne pomislimo, da povečujejo željo po sladkem. Tu so tisti najbolj težavni:

1. Spijete preveč kofeina

Tisti dvojni espresso, ki ga spijete vsako jutro, vam ne da le energijo, ampak pripomore tudi k želji po sladkem. Zadnja raziskava, ki je bila objavljena v znanstevni reviji Journal of Food Science, je pokazala, da lahko kofein spremeni naš okus tako, da hrano dojemamo kot manj sladko, kot je v resnici. Ko ne občutimo sladkobe, lahko posegamo po še bolj sladkih živilih, da bi zadovoljili naravno željo po sladkem, so zaključili raziskovalci.

Študija je bila manjša in dodatne raziskave bodo potrebne, da bi potrdili njene rezultate in da bi bolje razumeli, kako natanko kofein vpliva na naš okus. A če sami pri sebi opazite, da vam po kavi prijajo sladke stvari, potem je morda bolje, da posežete po brezkofeinski kavi.

Umetna sladila
Umetna sladila so še veliko bolj sladka kot sladkor, zaradi česar naše telo ob rednem uživanju postane neobčutljivo na sladko. Zaradi umetnih sladil se zmanjša občutljivost naših brbončic na sladkor in kar na enkrat nam niti sadje ni več sladko. Umetna sladila so še veliko bolj sladka kot sladkor, zaradi česar naše telo ob rednem uživanju postane neobčutljivo na sladko. Zaradi umetnih sladil se zmanjša občutljivost naših brbončic na sladkor in kar na enkrat nam niti sadje ni več sladko. (Foto: Thinkstock)

2. Umetna sladila

Ste mislili, da če posežete po nizkokalorični gazirani pijači, ste se rešili problema? Na žalost ne. Umetna sladila so še veliko bolj sladka kot sladkor, zaradi česar naše telo ob rednem uživanju postane neobčutljivo na sladko. Zaradi umetnih sladil se zmanjša občutljivost naših brbončic na sladkor in kar naenkrat nam niti sadje ni več sladko.

V pregledu različnih študij o umetnih sladilih, ki je bil objavljen v žurnalu Neuroscience, so avtorji zapisali, da umetna sladila, predvsem zato, ker so sladka, spodbujajo željo po sladkem in odvisnost od sladkorja.

Tudi nutricisti opažajo ta pojav. Nutricistka Megan Roosevelt iz Los Angelesa je dejala: ''Večkrat so mi stranke že dejale, da so opazile spremembo pri okusu, ko so se znebile umetnih sladil in pričele uživati bolj uravnoteženo prehrano.''

3. Uživate napačne ogljikove hidrate

Glikemični indeks pomeni, kako določena hrana vpliva na naš nivo krvnega sladkorja. Predelana živila, kot so bel kruh, piškoti, rogljički, imajo visok glikemični indeks in nam hitro dvignejo nivo sladkorja v krvi. Temu kmalu sledi velik padec sladkorja v krvi, ko imamo malo energije, zaradi česar znova hlepimo po sladkem.

Morali pa bi uživati hrano z nizkim glikemičnim indeksom, ki nam pomaga ohranjati enakomeren nivo sladkorja v krvi. Namesto praznih ogljikovih hidratov je tako pomembno, da posežemo po ogljikovih hidratih, ki vsebujejo tudi veliko hranil in vlaknin. To so sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice, kot so rjavi riž, polnozrnati kruh, pira, kvinoja. Ta živila nam pomagajo ohranjati enakomerno raven sladkorja, s tem pa zmanjšujejo željo po sladkem. Vsebujejo tudi več vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti in uravnavajo nivo sladkorja.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave