21.07.2018
LJ
27° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno

Ko se pojavi bolezen, se najprej obrnemo na zdravnika, ki nam običajno predpiše zdravila ali nas pošlje na nadaljnje preiskave. A dobro je, da ob bolezni pomislimo tudi, katere navade našega življenjskega sloga so prispevale k razvoju te bolezni. Pri vsaki bolezni lahko svoje telo dodatno okrepimo tudi z bolj zdravimi izbirami, a tu je nekaj bolezni, kjer lahko naši dodatni ukrepi izjemno pripomorejo k izboljšanju stanja.

Maščoba
Sladkorna bolezen tipa 2 je pogosto povezana s prekomerno telesno težo in lahko izzveni, če posameznik znova pridobi normalno telesno težo. (Foto: iStock)

1. Sladkorna bolezen tipa 2

Ta metabolna motnja prizadene 370 milijonov ljudi po svetu. Prvi ukrep je predpisovanje zdravila, imenovanega metformin, ki ima številne pozitivne učinke, a ima tudi stranske učinke, kot so driska, slabost in bolečine v trebuhu. Ključnega pomena je, da poleg upoštevanja navodil zdravnika spremenimo tudi življenjski slog. Več kot 95 % primerov sladkorne bolezni tipa 2 bi lahko zavrli naravno v samo letu dni po diagnozi. Študije kažejo, da lahko pomagajo intenzivne spremembe življenjskega sloga, kot sta pravilna prehrana in vadba. Da bi lahko čim prej prenehali jemati zdravila in od njih ne bi bili ves čas odvisni, je ključnega pomena, da ob tej diagnozi pričnete spreminjati svoje prehranjevalne navade in telesno aktivnost. O primerni prehrani ob sladkorni bolezni se pogovorite s prehranskim svetovalcem, ki vam bo sestavil primeren jedilnik za vas, o vadbi, ki je primerna za vaše stanje pa z osebnim trenerjem. Včasih pomaga tudi posvet s psihologom, ki bo pomagal odkriti razloge za nezdrav življenjski slog in jih odpraviti.

2. Alzheimerjeva bolezen

Za Alzheimerjevo bolezen zdravila žal še ne poznamo, a znanost je kljub temu napredovala do mere, da imamo zdravila, ki pomagajo blažiti simptome in zmanjšati napredovanje bolezni. Zato je ključnega pomena, da sledite navodilom zdravnika in jemljete zdravila, ki vam jih predpiše. A nekateri strokovnjaki pravijo, da lahko ob tej bolezni pomaga stanje izboljšati  tudi organsko nehidrogenirano deviško kokosovo olje, saj izboljšuje zdravje možganov. Kokosovo olje, ki mora biti organsko in je brez holesterola, po nekaterih študijah lahko pomaga k blaženju simptomov, zato ga lahko vključite v svojo prehrano. A znova opozorilo, ne gre za čudežno stvar, ki bo stanje odpravila, vendar lahko kokosovo olje vseeno vključite v svoj jedilnik kot del uravnotežene prehrane. Po nekaterih študijah pomaga tudi učenje plesnih korakov ali tujih jezikov v starostnem obdobju.

Demenca
Obstaja več zdravil, s katerimi lahko uravnavamo visok krvni pritisk. A stanje lahko 100% preprečimo sami z večjimi spremembami življenjskega sloga, ki vključujejo spremembo prehrane in povečano telesno aktivnost. (Foto: iStockphoto)

3. Visok krvni pritisk

Obstaja več zdravil, s katerimi lahko uravnavamo visok krvni pritisk. A stanje lahko 100 % preprečimo sami z večjimi spremembami življenjskega sloga, ki vključujejo spremembo prehrane in povečano telesno aktivnost. Kljub temu sledite navodilom zdravnika, a vedite, da veliko lahko storite sami in da vam ob spremembi življenjskega sloga morda ne bo treba dolgo jemati zdravil.

4. Artritis

Osteoartritis naj bi bila normalna posledica staranja, večina pacientov uporablja analgetike, s katerimi si le lajšajo bolečine, ki jih prinaša artritis. S tem ne odpravijo vzroka težave, a le lajšajo simptome. Nekateri uporabljajo tudi zdravila za artritis, ki imajo prav tako neprijetne stranske učinke, kot so krvavitve želodca. O tem se pogovorite s svojim zdravnikom, vsekakor pa ob artritisu pričnite vaditi jogo ali tai-chi, ki dokazano blažita bolečine, saj pregibata sklepe in jih dobro 'podmažeta'. Gibanje je ključno pri artritisu, mnogim pa pomagajo tudi mazila iz Boswellije, ki lahko bolečino zaradi artritisa zmanjšajo za 80 odstotkov, saj prekrvavijo

sklepe, zmanjšajo otekline sklepov in jutranjo okorelost.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
novdarko 18.12.2017 17:18:54
Slovenska demokratska stranka je pripravila reformni program za slovensko zdravstvo. Reformni program, ki med drugimi predvideva celovito nadgradnjo ob ohranjanju javnega, solidarnostnega in vzajemnega zdravstvenega zavarovanja, uvedbo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, preoblikovanje javnih zavodov v gospodarske družbe splošnega pomena, konkurenčno okolje in še mnogo drugih pozitivnih sprememb, ki jih bodo bolniki občutili na lastni koži v obliki bistveno krajših čakalnih vrst, boljšega dostopa do izvajalcev zdravstvenih storitev in ugodnejšega plačevanja košarice nabora pravic iz zavarovanja.   Državljan, pacient in njegove potrebe morajo ponovno postati središče zdravstvenega sistema, denar mora slediti bolniku. Kadrovsko in vsebinsko bomo reorganizirali Ministrstvo za zdravje in ustanovili neodvisno »Agencijo za normative, standarde, kakovost in cene« za določanje standardov in normativov, kakovosti in ekonomskih (poštenih) cen zdravstvenih storitev. Vzpostavili bomo kontrolo sistema kakovosti za vse izvajalce, ti podatki pa bodo dostopni uporabnikom.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave