23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

4 najbolj zdravi čaji na svetu - dokazano najbolj zdravi!

Zdravnik funkcionalne medicine dr. William Cole je sestavil seznam 4 najbolj zdravih čajev na svetu. Pri tem je upošteval nivo antioksidantov, količino kofeina in čistost čaja. Preverite, katere vrste čaja so po njegovem mnenju najbolj zdrave.

Matcha
Matcha je zeleni čaj, ki ima najvišjo koncentracijo EGCG-ja, celo trikrat višjo od navadnega zelenega čaja, kot je na primer sencha zeleni čaj. (Foto: iStock)

''Če bi moral izbrati le en napitek, ki bi ga pil do konca življenja, bi bil to zagotovo čaj,'' je za mindbodygreeen.com povedal ameriški zdravnik funkcionalne medicine dr. William Cole, ki se ukvarja s prepoznavanjem primarnih vzrokov za nastanek določene bolezni. Kot preventivo priporoča, da ljudje pogosteje pijejo zdrave čaje. Prav zato je sestavil lestvico najbolj zdravih čajev na svetu, ki jih priporoča ljudem vsak dan. Tisti najbolj zdravi čaji sopridelani iz rastline Camellia Sinensis, le da je njihova pridelava različna.

1. Beli čaj

Beli čaj je narejen iz na novo zraslih popkov mladih listov čajevca. Da se ustavi proces oksidacije, se liste in popke popari in nato posuši. Ker gre za čaj, ki je malo predelan, je nivo antioksidantov v njem nekoliko višji kot v drugih vrstah čaja. Beli čaj je poznan po svoji svetli barvi in blagem okusu. Lahko ga je piti, saj vsebuje najnižjo stopnjo kofeina med vsemi oblikami čaja. Prav zato je odlična izbira, ko ne želite piti kofeina, a potrebujete nekaj energije.

Beli čaj
Beli čaj je poznan po svoji svetli barvi in blagem okusu. Lahko ga je piti, saj vsebuje najnižjo stopnjo kofeina med vsemi oblikami čaja. (Foto: iStock)

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj je pobran le nekoliko kasneje kot beli in prav tako ne gre skozi enak proces predelave kot oolong ali črni čaj. Tako kot pri belem čaju, tudi pri zelenem to omogoča višji nivo katehinov, še posebej izjemno zdravilnih snovi imenovanih epigallokatehin gallate (EGCG). Več študij je že pokazalo, da zeleni čaj pomaga izboljšati številne telesne funkcije:

- izboljšuje presnovo;

- izboljšuje kožo;

- upočasni staranje;

- zmanjšuje tveganje za raka;

- izboljšuje funkcijo možganov;

- ščiti pred možganskimi boleznimi;

- zmanjšuje tveganje za srčno bolezen;

- pomaga ob sladkorni bolezni;

- zmanjšuje vnetja v telesu.

Tako kot različne vrste piva ali vina tudi zeleni čaj prihaja v različnih oblikah, kjer ima vsak svoj specifični okus in vrsto različnih hranil. Različni priljubljeni in najbolj zdravi zeleni čaji so:

Matcha

Matcha je zeleni čaj, ki je narejen iz listov čajevca. V nasprotju z drugimi oblikami zelenega čaja, rastline, ki jih uporabljajo za pridelavo matche, nekaj mesecev pred žetvijo gojijo v polsenci, da listi niso direktno izpostavljeni soncu. Tako se v njih nabere večja količina klorofila, zaradi česar je matcha svetlo zelene barve. Liste nato posušijo in zdrobijo v prah. Matcha je zeleni čaj, ki ima najvišjo koncentracijo EGCG-ja, celo trikrat višjo od navadnega zelenega čaja, kot je sencha zeleni čaj.

Matcha čaj
(Foto: iStock)

Sencha

Sencha zeleni čaj se pripravi tako, da se celi listi čajevca prelijejo z vrelo vodo, kar pripomore k zelo blagemu in prijetnemu okusu. Sencha je pripravljena iz nekaj najbolj aromatičnih listov čajevca, ki jih poberejo na začetku sezone. Prav zato ni nenavadno, da je izjemno priljubljen na Japonskem.

Gyukoro

Tudi gyukoro čaj je v nasprotju s sencha čajem pred žetvijo gojen v polsenci, zaradi česar ima bolj močan in intenziven okus. Gyukoro čaj ima prav tako izjemno visok nivo EGCG snovi v sebi.

Bancha

Bancha čaj je nekoliko bolj grenkega oksua in ima najnižji nivo kofeina od vseh zelenih čajev. Pridelan je iz enakega drevesa kot sencha čaj, a je pobran nekoliko kasneje, zaradi česar je najcenejši zeleni čaj in je najbolj razširjen pri uporabi.

3. Črni čaj

Ko poberejo liste čaja, da bi pripravili črni čaj, se encimi v listih aktivirajo, zaradi česar pride do oksidacije, ki vodi do propadanja listov. Odvisno od temperature in vlage listi potemnijo in s tem pridobijo določen okus in aromo, ki je značilen za črni čaj.

Mnoge vrste črnega čaja so v resnici mešanica različnih vrst črnega čaja iz različnih regij. Črni čaj ima najvišji nivo kofeina od vseh čajev. Črni čaji se med seboj ne razlikujejo po dobrobiti za telo, ampak predvsem po okusu. Najbolj poznani črni čaji so Earl Grey, English Breakfast in Irish breakfast.

Ker črni čaji oksidirajo, se katehini, ki so prvotno prisotni, spremenijo v theaflavine. Visok nivo katehinov v črnem čaju ima največ dobrobiti za naše zdravje, študije pa so pokazale, da so tudi theaflavini učinkoviti kot močni antioksidanti. Prav zato je pitje črnega čaja primerno, ko potrebujete dvig energije in moč antioksidantov.  

Kava
(Foto: iStock)

4. Oolong čaj

Na oolong čaj smo pozabili nekje v 90-ih letih, a ta čaj je izjemno zdravilen. Ena največjih prednosti oolong čaja je, da pomaga uravnavati telesno težo. Študije so pokazale, da podobno kot redno pitje zelenega čaja, tudi pitje oolong čaja pripomore k preprečevanju debelosti, saj pospešuje presnovo maščob. Poleg tega zmanjšuje tudi proizvodnjo novih maščobnih celic.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
kundalinigirl 20.09.2017 13:29:58
Meni osebno je zeleni čaj v prahu Matcha najbolj dober bolj kot zeleni čaj Sencha ali Oolong čaj. Pozabili ste še omeniti rdeči čaj Rooibos.
gangsterist 15.09.2017 10:48:23
najbolj zdrav je šnops ali pa rum s čajem
 
tornadotex 15.09.2017 10:10:47
5. šipkov čaj.....
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave