14.11.2018
LJ
14° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

5 dobrih razlogov, da bi morali ta čaj piti vsak dan

Ko vas prevzame nemir, ko vam upade imunska odpornost, ko želite pospešiti svojo presnovo, da bi shujšali ... Takrat spijte več skodelic zelenega čaja na dan, pravijo strokovnjaki. Zeleni čaj ima številne pozitivne učinke, tu pa je pet razlogov, zakaj ga je dobro piti redno.

Čaj
Zeleni čaj vas bo pomiril, vam pomagal izgubiti maščobo na trebuhu in poskrbel za vaše zdravje. (Foto: Profimedia)

Zmanjšuje stres

Zeleni čaj deluje pomirjujoče, saj vsebuje L-theanin – vrsto aminokisline, ki telesu pomaga pregnati stres in tesnobo. Tako je priporočljivo, da namesto kave v službi pijete zeleni čaj. Prebudil vas bo tako kot kava, a vam hkrati pomagal ohraniti mirno glavo. Privoščite si ga lahko tudi ob koncu delovnika in se namesto s sladkarijami čustveno pomirite s to bolj zdravo alternativo. 

Izboljšuje imunski sistem

Kot piše časopis Prevention, so znanstveniki večkrat dokazali, da je zeleni čaj odličen za preprečevanje raka in Parkinsonove bolezni. Njegova moč se skriva v antioksidantih, s katerimi je bogat in jih vsebuje celo več kot številna druga živila. Kot so zapisali na spletni strani ameriškega inštituta za raziskave raka, so pomembni antioksidanti v zelenem čaju predvsem polifenoli in flavonoidi, poleg tega tudi katehini. Laboratorijske raziskave so pokazale, da redno uživanje zelenega čaja upočasnjuje oziroma preprečuje raka debelega črevesa, jeter, dojke in prostate. Predvsem na račun katehinov. Druga študija pa je pokazala, da imajo ženske, ki redno pijejo zeleni čaj, 22 odstotkov manj možnosti za razvoj raka dojke.

Znižuje raven holesterola

Slab LDL holesterol je povezan z boleznimi srca in ožilja. A zeleni čaj lahko zniža raven slabega LDL holesterola v krvi, s tem pa varuje naše notranje organe in cel organizem pred boleznimi srca in ožilja. To povezavo je potrdila tudi raziskava, objavljena v Ameriškem žurnalu klinične nutricistike.

Pospešuje presnovo

V nedavno objavljeni študiji, ki so jo izvedli v trimesečnem poskusu, se je pokazalo, da so udeleženci študije, ki so redno pili zeleni čaj, shujšali več kot tisti, ki so samo telovadili. Tisti, ki so vsak dan vadili 25 minut in poleg tega pili štiri do pet skodelic zelenega čaja, so shujšali več kot ostali v kontrolni skupini. Znanstveniki pravijo, da so katehini tisti, ki pomagajo pri uničevanju maščobnih celic. Še posebej na trebuhu.

Uničuje bakterije

Znova so katehini tisti, ki imajo močno protibakterijsko in antivirusno delovanje. Prav zato je zeleni čaj odličen napitek tudi med gripo ali prehladom, ki vam bo pomagal do hitrejšega okrevanja.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave