18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

5 razlogov, da jemo preveč

Narava si je zamislila, da bomo nehali jesti, ko bomo siti, torej, ko bomo zaužili toliko hrane, kot je v tistem trenutku potrebujemo. Toda zakaj vedno znova pojemo preveč? Raziskovalci so našli pet razlogov, ki se jih je dobro zavedati.

Maščoba
Zakaj jemo preveč? (Foto: iStock)

1. Velikost porcije

To, kako veliko porcijo si naložimo, vpliva na to, koliko pojemo. V ameriški študiji so udeleženci sedeli za mizo in jedli juho. Polovica skledic je bila počasi in nezaznavno, medtem ko so udeleženci jedli, spet napolnjenih skozi cevko, ki je bila skrita pod mizo. Tisti, ki so jedli iz teh skledic, so pojedli za 73 odstotkov več juhe, čeprav kasneje sploh niso mogli verjeti, da so pojedli toliko več! Čeprav vam najbrž krožnika nihče ne bo na skrivaj polnil, je dobro, da se zavedate, da boste verjetno pojedli toliko, kot bo na vašem krožniku.

Porcija
Ko imamo na krožniku veliko različnih okusov, pojemo več. (Foto: iStock)

2. Raznolikost

Ko se navadimo okusa določene hrane, nam ta povzroča manj užitka, zaradi česar se je prej nasitimo. Če pa imamo krožnik z zelo raznoliko hrano, se to ne zgodi. Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje pojedli štirikrat več, ko so jim dali na krožnik več različnih živil. Bolj kot so bila ta raznolika, več so ljudje pojedli. Zaradi tega pojemo toliko več, ko smo v samopostrežnih restavracijah.

3. Nismo pozorni

Če se prehranjujemo, medtem ko delamo nekaj drugega – delamo, gledamo televizijo, brskamo po socialnih omrežjih – bomo pojedli več. Takrat namreč ne začutimo prej opisanega impulza, da določenega živila po določeni količini ne želimo več jesti. Ker nismo pozorni, tudi niti ne ugotovimo takoj, da smo že siti. In to se sploh ne konča pri tem enem obroku! Ker našim možganom ni prav dobro ostalo v spominu, da smo že jedli, prej spet začutimo lakoto.

4. Alkohol

Alkohol zmanjša naš nadzor nad obnašanjem in poveča impulzivnost. Poleg tega daje občutek, da je hrana okusnejša.

5. Uživanje hrane v družbi

Tudi takrat pojemo več. In celo začnemo izbirati hrano, po kateri posegajo tisti, s katerimi smo. Tudi, če je sicer nikoli ne uživamo. Zavede nas lahko tudi to, da naša družba pretirava s hrano.

Vino
Alkohol zmanjša našo samodisciplino, poveča našo impulzivnost in nam celo daje občutek, da je hrana okusnejša. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 5
 
amedeo 13.01.2018 16:59:05
Kekče,vse tvoje življenje se odvija okoli rekreacije....vse ostalo ti bo ušlo.
kekče 13.01.2018 17:19:45
Ja doma sm zaprt pa samo jem pa treniram in to je to to je moj lajf:)
 
kekče 13.01.2018 14:58:01
Dejte nehat že s tem zavajanjem ker vse to glede hujšanja ni res..Jst osebno lahko pojem kar hočem ,količinsko se nažrem k konj pa še zmeraj imam zelo lepo izklesano telo...recept.. treba je migat ljudje ampak migat in to orng in pokuriš čist vse kar si notr dau..tko da vse te vaše teorije hujšanja pri meni ne veljajo,mislim so brez pomena.Morm pa še to dodat da ste s temi fitnes šejki pa tem SRA... zastrupl veliko večino populacije kar je pa ena velika žalost.
Mejduš 13.01.2018 15:38:17
ti pa ja si takšen kot razstrgan koš ki ga imajo za lisje nosit,pa nehaj samsebe hvalit.
kekče 13.01.2018 17:11:29
Sej se ne hvalm sam mi gre na jetra k že destletja poslušam neko SRA.. ki mu ni tako..
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave