23.03.2018
LJ
/ -3°
Umivanje rok Ko vas mučijo neprijetne misli ali si nenehno umivate roke ... Arterije To morate vedeti, če imate povišan holesterol Laser Laser, ki odpravi tudi starostno dioptrijo Meso Mislite, da je zdravo, a ni!

5 razlogov, zakaj vaše telo zadržuje vodo in kako se temu izogniti

Telo je sestavljeno večinoma iz vode, ki je v našem krvnem obtoku, mišicah, kosteh, notranjih organih, limfnem sistemu. Čeprav naše telo za normalno delovanje potrebuje vodo, lahko zadržuje preveč vode, zaradi česar se pojavijo težave, kot so otekli gležnji, noge.

Voda
(Foto: powerofpositivity.com)

Kratkotrajno zadrževanje vode v telesu, na primer po napornem delu, ki smo ga preživeli na nogah, ne predstavlja velikih težav. A dolgotrajno zadrževanje vode v telesu ima lahko negativne učinke. Zdravstvene težave, ki lahko povzročijo zadrževanje vode v telesu, so lahko težave z jetri, srcem, ledvicami, predmenstrualni sindrom ali preeklampsija v nosečnosti. Ko ne gre za resen zdravstveni problem, ki seveda zahteva zdravniško obravnavo, pa je zadrževanje vode v telesu lahko posledica naslednjih petih težav.

1. Nepravilna prehrana

Sol je snov, ki jo nujno potrebujemo, a le v majhnih odmerkih. V zahodni prehrani je običajno zaužijemo veliko preveč, kar lahko privede do zadrževanja vode v telesu in pridobivanja odvečne telesne teže. Priporočljiva dnevna mera soli predstavlja majhno čajno žličko soli, a pogosto je zaužijemo veliko več. Največ s predelano hrano, kjer niti ne vemo, da jo vsebuje – klobase, hitra prehrana, čipsi. Prav zato ni hrani priporočljivo dodajati preveč soli. Če se vam zdi brez okusa, lahko dodate druge začimbe, kot so kumina, kurkuma, origano, česen, čebula, limonin sok, kis.

2. Sprememba življenjskega sloga

Sedeči slog življenja lahko povzroči, da vaše telo prične zadrževati vodo. Tudi, če veliko stojite na nogah, se lahko zgodi, da zaradi zadrževanja vode pričnejo otekati gležnji, noge. Pomembno je, da imamo dobro cirkulacijo krvi po telesu. Če morate zaradi službe ves čas sedeti, si redno vzamite odmor in se v temu času nekoliko sprehodite. Namesto dvigala uporabljajte stopnice, v službo pridite peš ali s kolesom. Poleg tega si popoldne privoščite vsaj 15 do 30 minut lahke vadbe.

3. Zdravila

Številna zdravila imajo stranski učinek zadrževanja vode. Še posebej antidepresivi, beta blokatorji, zdravila za krvni pritisk, kemoterapevtiki in druga nesterodina protivnetna zdravila, kot so na primer protibolečinska zdravila. O jemanju zdravila se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko tudi zamenja zdravila za drugo vrsto. Če opazite, da se vam zaradi zdravil v telesu zadržuje voda, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

4. Hormoni  

Zelo pogost simptom PMS-a je napihnjenost, ki se pogosto pojavi tudi v zgodnji menopavzi in v menopavzi. Predvsem zaradi hormonskih sprememb. Hormona estrogen in progesteron igrata ključno vlogo pri zadrževanju vode v telesu. Pojavi se lahko, ko ima ženska previsok nivo estrogena v telesu ali ko ima prenizek nivo progesterona. V tem primeru zadrževanje vode spremlja še napihnjenost in vetrovi. Zato najprej preverite, če vam te težave ne povzroča napačna prehrana, tudi test alergije ali intolerance na hrano vam lahko opravi zdravnik. V redkih primerih pa lahko, če odkrije, da gre za hormonsko neravnovesje, predpiše hormonsko terapijo.

5. Težave s srcem

Zadrževanje vode, ki je posledica težav s srcem, je razvidno z otekanjem nog in trebuha. Kljub temu nikar ne naredite panike, če se spopadate s tem. Drugi simptomi, ki so še pomembni in kažejo na morebitne težave s srcem so utrujenost, hiter utrip srca, kratka sapa, šibkost telesa. Če se spopadate s temi simptomi, čim prej obiščite zdravnika, saj imate lahko povečano tveganje za srčni infarkt.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave