16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

5 živil za sijočo kožo

Naslednjih 5 živil vsebuje hranila, ki so še posebej blagodejna za kožo. Ta bo bolj zdrava, delovala bo bolj sveže, dlje časa bo napeta in bolj bo sijoča. Slednjega ne dosežemo z ličili, ampak z uživanjem pravega sadja in zelenjave.

Korenje
Kaj si privoščiti, da bi naredili nekaj za lepšo kožo? (Foto: Thinkstock)

Korenje

Narežite ga na palčke in lahko je odličen prigrizek, ki ga po želji pomakate v kakšen namaz. Zelo dobrega in zdravega naredite tako, da v mešalniku zmešate lečo in sončnična semena (ter dodate čebulo, stebelno zeleno, kakšno začimbo in limonin sok). Korenje je odlično za lepšo polt, saj vsebuje vitamina A in C, pa tudi druga hranila, ki so dobrodejna za kožo. Poleg tega deluje protivnetno.

Špinača
Špinača je polna železa, ki izboljša krvni obtok. Vsebuje tudi ogromno antioksidantov. Lahko jo postrežete skupaj s sladkim krompirjem in pripravite idealen obrok za svojo polt. (Foto: Thinkstock)

Paradižnik

Vsebuje ogromno likopena, antioksidanta, ki se zelo učinkovito bori proti škodi, ki jo povzročajo prosti radikali. Paradižnik pomaga tudi telesu zmanjšati škodo, ki jo je koži povzročilo sonce.

Zelena listnata zelenjava

Špinača, ohrovt pa tudi brokoli so polni antioksidantov in železa. Ta mineral zelo izboljša krvni obtok.

Sladki krompir

Sladki krompir je dober in nasiten, hkrati pa eden najboljši virov karotenoidov. Poleg tega vsebuje kolagen ter vitamin C, ki daje koži lesk. Preprost recept: svežo špinačo začinite kot solato. Specite v pečici na kocke narezan sladki krompir ter ga potresite na špinačo. 

Melona

Hrana, ki jo lahko za lepšo kožo uživate poleti. Zelo dobro jo vlaži od znotraj. Vsebuje folno kislino, ki pomaga celicam, da se regenerirajo in so tako videti bolj sveže, koža pa bolj napeta.

Kaj morate še vedeti?

Študija, ki je bila objavljena v zborniku Quaterly Journal of Experimental Psychology, je pokazala, da je zaradi prehrane sijoča koža privlačnejša od tiste, ki je porjavela zaradi sonca. Tistim, ki so sodelovali v študiji, so pokazali obraze ljudi, ki so uživali ogromno karotenoidov, in sicer s sadjem in zelenjavo. Nato so jim pokazali obraze ljudi, ki so imeli zaradi izpostavljanja ultravijoličasti svetlobi v koži veliko melanina. Šlo je torej za namerno sončenje, ne za naraven pigment. Naravno sijoča koža se je izkazala za privlačnejšo, zato se le izognite namernemu sončenju, saj z njim pospešujete staranje in povečujete tveganje za raka.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
York 15.07.2017 17:05:41
Korenje brez malo maščo je kakor bi jedli žaganje. Večina vitaminov se topi v maščobah. Torej, na vaš prigrizek nekaj kapljic kvalitetne maščobe po vašem okusu.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave