20.10.2017
LJ
20° / 6°
Možganska kap Bi prepoznali pravočasno možgansko kap? Utrujenost Stres, neprespane noči ... Vse to lahko načne naše zdravje. A tu je rešitev Srce To lahko uniči vaše srce in povzroči infarkt ter kap Sperma Poznate dejavnik, ki močno vpliva na kvaliteto moške sperme?

5 znakov, da ste pretiravali s kofeinom

Jutranja dišeča skodelica kave je lahko prijeten užitek. Kofein vpliva na naše srce, živčevje in možgane tako, da smo bolj osredotočeni in imamo več energije. A pozor. Kofein ima stimulativen učinek, zaradi česar lahko v prevelikih količinah res škodi. Kaj so znaki, da ste pretiravali?

Prebava
Preveč kofeina škodi. Znaki so različni. (Foto: Thinkstock)

1. Neenakomerno bitje srca ali hitro in močno bitje srca

Kofein poveča krvni tlak. Če imate težave z nepravilnim bitjem srca, bo zaradi kofeina to delalo težje. Če vam povzroča težave, res premislite, ali bi sploh uživali kavo. Učinek lahko preveč kofeina na kardiovaskularnem sistemu pusti tudi, če težav z njim še nimate.

Kava
Kavo je treba uživati umerjeno. (Foto: Thinkstock)

2. Povečana žeja

Kofein poveča občutek žeje. Če z njim pretiravate, lahko  dehidrirate. Če pijete preveč pijač s kofeinom, morate ponavadi tudi večkrat na stranišče. Tudi to je opozorilo, da mogoče pretiravate.

3. Glavobol

Ne vedo še natančno, kakšna je povezava med uživanjem kofeina in glavobolom. Toda zdi se, da je eden od simptomov tega, da zaužijemo preveč kofeina tudi, da nas boli glava. Morda zato, ker se je povečal krvni tlak. Po drugi strani je zanimivo, da nas lahko glavoboli mučijo tudi, če smo navajeni piti veliko kofeina, potem pa naenkrat odmerek zmanjšamo.

4. Občutek, da vas trese in ste nemirni

Kofein ima na centralni živčni sistem stimulativni učinek. Zaradi tega lahko poveča našo osredotočenost. A če pretiravamo, učinek ni več pozitiven. Čutimo nemir, lahko nas začne tresti.

5. Slabost, driska, bruhanje

Ko uživamo kofein, se poveča raven želodčne kisline. Bolj kot pretiravamo, večje je tveganje, da bomo imeli težave z želodcem ali zgago. Lahko se pojavi tudi driska. Zanimivo je, da se enako lahko zgodi, če s kofeinom naenkrat prenehamo. V tem primeru se lahko pojavi še slabost, celo bruhanje.

 

Po navadi, če pretiravamo s kofeinom, ne potrebujemo zdravniške pomoči. Počakati moramo, da simptomi minejo. Pomaga lahko uživanje vode, nekaj enostavne telovadbe, živila, ki so bogata s kalijem in magnezijem.

Vsekakor velja, da je treba biti pri uživanju kofeina, glede na to, da ima stimulativni učinek, previden. Poviša utrip srca, vpliva na živčni sistem in možgane. To lahko v pravi meri povzroči pozitiven učinek, a če pretiravamo, se moramo zavedati, da si škodimo.

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
gangsterist 15.02.2017 16:27:08
jaz dobim slabost,drisko,bruhanje ko pogledam 24 ur in slovenske poslance
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Izgorelost

Ste veliko pod stresom?

Uporabne povezave