13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin

Beljakovinam pravimo tudi eden od pomembnih gradnikov telesa, saj gre za makrohranilo, ki je ključni del številnih celic našega telesa in je esencialna aminokislina, ki pomaga telesu pri normalnem delovanju. A težave se lahko pojavijo, če ne zaužijemo dovolj beljakovin. Tu je 5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin.

 

Jajce
Jajca, meso, mlečni izdelki so dober vir beljakovin. (Foto: iStock)

Prava podhranjenost z beljakovinami je redek pojav, čeprav jo lahko opazimo pri ljudeh, ki se spopadajo z anoreksijo, rakom ali pri denimo nediagnosticirano Crohnovo boleznijo. A včasih ljudem, ki so vegani, vegetarijanci ali uživajo le surovo hrano, primanjkuje nekaj beljakovin. Do tega lahko pride tudi v primeru, ko ljudje zaradi laktozne intolerance ali drugih zadržkov - etičnih ali fizičnih - ne uživajo mleka in mlečnih izdelkov, ki so bogat vir beljakovin. Ena skodelica kravjega mleka vsebuje denimo 8.5 gramov beljakovin, medtem ko mandljevo mleko vsebuje le 1 gram beljakovin.

Preberite še: Dodajte jo v svoj jutranji smoothie in ostanite siti do poznega kosila

Ko pride do pomanjkanja beljakovin, pa se lahko pojavijo naslednje težave:

1. Postanete bolj podvrženi zlomom

Naše kosti za zdravje potrebujejo več kot le samo zdravo dozo kalcija, potrebujejo tudi dovolj beljakovin. To je pokazala tudi raziskava Svetovne fundacije za preprečevanje osteoporoze, ki je bila objavljena leta 2018 in je zaključila, da lahko uživanje prehrane bogate z beljakovinami pomaga varovati zdravje naših kosti.

Preberite še: Kaj bi morali jesti pri vsakem obroku, da bi lažje shujšali?

Ko ne dobimo dovolj beljakovin, da bi z njimi nahranili naše organe in možgane, si naše telo beljakovine najprej sposodi na drugih delih, da bi ohranilo vitalne organe. Med njimi takrat pogosto jemlje zalogo beljakovin iz močnega kostnega in mišičnega tkiva, a takrat so naše kosti bolj dovzetne za zlome in poškodbe.

Lasje
Lasje postanejo bolj krhki in lomljivi. (Foto: iStock)

2. Vaši lasje in nohti so krhki

Beljakovine so tudi  pomemben gradnik naših las in nohtov, zato so nohti ob pomanjkanju beljakovin lahko bolj mehki, lasje pa sčasoma postanejo bolj lomljivi. Lasje lahko izgubijo tudi lesk in niso več tako krepki in močni, kot so bili nekoč. Lahko se pričnejo tudi cepiti.

Po večih mesecih premajhnega uživanja beljakovin lahko pride tudi do izpadanja las, pišejo na spletni strani Ameriškega združenja dermatologov. Predvsem zato, ker telo upočasni rast las, da bi ohranilo zaloge beljakovin za vitalne organe.

3. Izgubljate telesno težo - predvsem iz mišic

Ob pomanjkanju beljakovin se lahko številka na tehnici zmanjšuje, a to ni nujno dobra stvar. Običajno ljudje, ki ne dobijo dovolj beljakovin, pričnejo izgubljati mišično maso. Takrat telo prične izgubljati svojo obliko, lahko pa se nabira več maščob okoli telesa.

Utrujenost
Ko pride do pomanjkanja beljakovin, verjetno ne boste takoj začutili utrujenosti, a sčasoma ljudje, ki ne zaužijejo dovolj beljakovin, postanejo bolj utrujeni in izčrpani kot običajno. (Foto: iStock)

4. Občutek šibkosti, utrujenosti

Ko pride do pomanjkanja beljakovin, verjetno ne boste takoj začutili utrujenosti, a sčasoma ljudje, ki ne zaužijejo dovolj beljakovin, postanejo bolj utrujeni in izčrpani kot običajno. Manjša mišična masa lahko igra ključno vlogo pri tem, a beljakovine so snovi sestavljene iz hemoglobina, ki je prisoten v naših rdečih krvničkah in prenaša kisik po telesu. Premajhen nivo kislika v telesu lahko prav tako povzroči občutek šibkosti v telesu in kratko sapo.

5. Ves čas ste prehlajeni

Beljakovine so ene glavnih gradnikov protiteles, ki jih proizvaja naš imunski sistem, da se lahko borimo proti tujkom, kot so bakterije in virusi. Če ne zaužijemo dovolj beljakovin, imamo lahko slabši imunski sistem in smo lahko pogosteje prehlajeni kot drugi ljudje. Prehladi se lahko ponavljajo, sami pa dobimo občutek, da imamo šibak imunski sistem.

Prehlad
Pride lahko do slabše imunske odpornosti. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
jamesblake 09.10.2018 13:29:17
ojoj, ojoj, ojoj. skodelica?
Stauffenberg 09.10.2018 09:03:24
Bedarije.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave