22.06.2018
LJ
18° / 17°
pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Lubenica To vas zagotovo osveži! Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Sarah Nehala je šteti kalorije in zgodilo se je tole ...

6 jutranjih navad, zaradi katerih boste ves dan polni energije

Po jutru se dan pozna, so rekli modri ljudje. In res je tako. Jutranje navade, ki si jih ustvarimo – pozitivne ali negativne – bodo diktirale nadaljevanje našega dne. Če si ustvarimo jutranjo rutino, s katero bomo dan pričeli pozitivno in zdravo, bomo bolj verjetno tako nadaljevali tudi svoj dan.

Sreča
Z dobrimi navadami, ki jih uvedemo že v svoj začetek dneva, lahko poskrbimo za boljše počutje, za več energije in za dobro zdravje. (Foto: iStockphoto)

''Ko zjutraj vstaneš, se zahvali za svetlobo, za svoje življenje, za moč, ki jo imaš. Zahvali se za hrano in veselje do življenja. Ko ne vidiš več razloga za to, da bi bil za kaj hvaležen, lahko krivdo pripišeš le samemu sebi.'' - Tecumseh

Kakovosten spanec je ključnega pomena za to, da smo naslednji dan polni energije in da ohranjamo svoje zdravje. A pomembno je tudi, kako začnemo dan. Z dobrimi navadami, ki jih uvedemo že v svoj začetek dneva, lahko poskrbimo za boljše počutje, za več energije in za dobro zdravje. Tu je šest jutranjih navad, ki vam lahko pomagajo, da bo vaš dan poln pozitivne energije in da boste imeli čez dan dovolj energije.

Meditacija
Meditacija dokazano zmanjšuje nivo stresnih hormonov v telesu. Pomaga nam tudi, da na življenje gledamo bolj pozitivno. (Foto: Thinkstock)

1. Za trenutek pozabite na svoj telefon

Ko se zbudite, nikar najprej ne poglejte na svoj telefon. Morda morate to storiti, da izklopite budilko, a nato ga odložite. Elektronska pošta, novosti na družabnem omrežju, novice na spletu … Vse to lahko počaka še kakšno uro. Namesto tega zjutraj svoje misli raje napolnite s kakšno pozitivno, navdihujočo mislijo, ki jo preberete iz knjige ali odprete zvezek in vanj zapišete, za kaj vse ste hvaležni. ''Hvaležna/hvaležen sem za toplo posteljo, hvaležna/hvaležen sem za svojega partnerja, otroke, starše, hvaležna/hvaležen sem za to, da diham, da je zunaj sonce.'' Najdite nekaj stvari, za katere ste hvaležni in se spomnite nanje. Hvaležnost nas osrečuje in povečuje občutke zadovoljstva, zato z njo pričnite že zgodaj zjutraj.

2. Meditacija

Meditacija dokazano pozitivno vpliva na naše zdravje, saj zmanjšuje nivo stresnih hormonov v telesu. Znanstvene študije so pokazale tudi, da meditacija na možgane vpliva tako, da pričnejo bolj pozitivno razmišljati. Zaradi meditacije postanemo tudi bolj produktivni in premišljeni. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da meditacija traja pol ure ali eno uro, je dobro vedeti, da je učinkovita tudi, če jo izvajate le 5, 10 ali 15 minut na dan. Sčasoma, ko posameznik vadi meditacijo, lahko misli umiri za dlje časa. Kmalu to postane nujna stvar pred začetkom dneva.

3. Vadite vizualizacijo

Meditaciji je podobna tudi vizualizacija, ki jo prav tako lahko vadite zjutraj. Vizualizacija preprosto pomeni, da si v mislih zamislite podobe, ki si jih želite priklicati v svoje življenje ali podobe, ob katerih se počutite dobro in z njimi preživite nekaj trenutkov. Lahko si zamislite tudi idealni načrt, kako naj bi vaš dan potekal. Gre za metodo, ki jo redno uporabljajo športniki pred pripravami na tekmovanje. A uporabite jo lahko tudi v vsakodnevnem življenju. 

Voda z limono
Ko vstanete, spijte kozarec tople vode, s katero boste dobro hidrirali svoje telo in mu dali novo energijo. Dodate ji lahko tudi nekaj kapljic limoninega soka. (Foto: Thinkstock)

4. Spijte kozarec tople vode

Ko vstanete, spijte kozarec tople vode, s katero boste dobro hidrirali svoje telo in mu dali novo energijo. Voda bo spodbudila tudi prebavo. Najbolje je, da je voda topla, saj je to najbolje za telo, da ga ni treba ponovno ogrevati. Ni pomembno, koliko je popijete, prenehajte piti, ko ne boste več žejni. Vsekakor pa dneva ne pričnite s kavo. Kava telo dehidrira, zato mu raje najprej privoščite nekaj hidracije. Vodi lahko dodate tudi nekaj kapljic limone, kar bo še dodatno spodbudilo presnovo, očistilo usta, grlo in vam dalo nekaj energije.

5. Joga

10 ali 15 minut bo dovolj, da prebudite svoje telo. Vaje, ki jih lahko najdete tudi na spletu, vam ne bodo vzele veliko časa, bodo pa dobro prekrvavile vaše telo in vas napolnile z energijo. Pozdrav soncu ali tibetanske vaje so kot nalašč za začetek dneva.

Joga
Pozdrav soncu ali tibetanske vaje so kot nalašč za začetek dneva. (Foto: Thinkstock)

6. Pripravite si zdrav zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj telesu da energijo takrat, ko jo najbolj potrebuje. Zjutraj, ko je pred nami še veliko aktivnosti. Pripravite si zajtrk iz zdravih živil, kot so polnozrnate žitarice, sadje, zelenjava, lahko tudi jajca, ovseni kosmiči in še bi lahko naštevali. Telesu zjutraj, ko je absorbcija hranil najboljša, zagotovite kakovostno in zdravo hrano in zajtrk pojejte v miru in počasi. Hrano dobro prežvečite in uživajte v okusu. Ko pojeste zajtrk, si lahko privoščite še kavo. Bolje je, da kava sledi zajtrku in da je ne pijete na prazen želodec. Na ta način boste preprečili morebitne težave z želodcem ali zgago.

Na ta način boste zagotovo pripravljeni, da v svoj dan zakorakate s pozitivno energijo in dobrim počutjem. Imeli boste tudi veliko več možnosti, da se bo vaš dan v tem tempu razvijal še naprej. Uživajte v sadovih svojega jutranjega rituala. 

Zajtrk
Telesu zjutraj, ko je absorbcija hranil najboljša, zagotovite kvalitetno in zdravo hrano in zajtrk pojejte v miru in počasi. (Foto: Thinkstock)

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
kasopiha 15.03.2017 11:08:12
Pozabite zgoraj nasteto, spustite zajtrk provoscite si leden tuš!
 
A4` 15.03.2017 09:01:49
Sliši se fajn ampak za tak začetek bi se moral ob 4 zjutraj vstat...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave