18.06.2018
LJ
29° / 14°
Hujšanje To je ključna napaka, ki jo delamo pri hujšanju Kuhinjska krpa Pazite, da vas ne zastrupi kuhinjska krpa Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Možgani Poglejte. To kajenje naredi možganom

Vam primanjkuje železa? To je rešitev

Še posebno če ne uživate mesa, se vam hitro lahko zgodi, da imate premalo železa. To lahko vodi v slabokrvnost. Posledično ste bolj utrujeni in šibki, imate slabši imunski sistem, kožo, lase, nohte ... Kako preprečiti primanjkovanje tega pomembnega minerala?

Fižol
Črni fižol vsebuje železo. Kombinirajte ga z zeljem, ki vsebuje vitamin C. Preberite si, zakaj. (Foto: iStock)

Železo ni le v mesu. Vsebuje ga tudi rastlinska hrana, vendar ga telo v primerjavi z živalsko težje absorbira. V krvi konča od 2 do 20 odstotkov železa iz rastlinske hrane, ki potuje skozi prebavila. Ter od 15 do 35 odstotkov iz živalske hrane. Vendar obstaja način, kako izboljšati absorpcijo železa iz rastlinske hrane.

Rdeča paprika
Rdečo papriko lahko kombinirate s špinačo pa tudi z ohrovtom, črnim fižolom ali brokolijem. (Foto: iStock)

Upoštevati morate, da se absorpcija železa iz rastlinske hrane poveča, če ga uživamo hkrati z vitaminom C. To naj bi absorpcijo povečalo do šestkrat.

Vedno ko uživate rastlinska živila, ki so bogata z železom, jih skušajte kombinirati s tistimi, ki vsebujejo vitamin C. Spodaj predstavljamo nekaj takšnih kombinacij in predlogov, kako jih lahko postrežete skupaj. Lahko pa vse te kombinacije tudi premečete. Pomembno je le, da skušate živilo z železom vedno kombinirati z živilom, ki vsebuje vitamin C.

1. kombinacija: špinača (železo) + rdeča paprika (vitamin C)

Papriko lahko nasekljate in jo postrežete s solato iz špinače. Lahko pa slednjo skuhate in jo nadevate v papriko. Oboje lahko kot prilogo popražite z olivnim oljem.

2. kombinacija: brokoli (železo) + paradižnik (vitamin C)

Podušene cvetove brokolija lahko vmešate v omako iz paradižnika. Ali ju enostavno skupaj popražite s čebulo, gobami, olivnim oljem, česnom in začimbami. Če želite že zjutraj zaužiti nekaj železa, si lahko pripravite omleto z brokolijem in paradižnikom.

Brstični ohrovt
Tudi brstični ohrovt je vir vitamina C. (Foto: iStock)

3. kombinacija: črni fižol (železo) + zelje (vitamin C)

Iz zelja in črnega fižola lahko pripravite solato. Lahko pa celo fižol zavijete v zeljne liste in na ta način pripravite nekakšno sarmo.

Čokolada
Zanimivo: tudi temna čokolada je vir železa. (Foto: Thinkstock)

4. kombinacija: ohrovt (železo) + pomaranča (vitamin C)

Zakaj si ne bi iz ohrovta in pomaranč naredili smoothie? Lahko bi tudi pomarančne krhlje dodali solati iz ohrovta. Bolj pogumni lahko poskusite obe živili popražiti kot prilogo. Za malico si lahko privoščite čips iz ohrovta in pomarančne krhlje.

5. kombinacija: leča (železo) + brstični ohrovt (vitamin C)

Popražen brstični ohrovt postrezite prek posteljice iz začinjene skuhane leče. Ali pa oboje dodajte k solati iz vrta.

6. kombinacija: temna čokolada (železo) + jagode (vitamin C)

Še nekaj za posladek. Morda niste vedeli, da je temna čokolada z veliko kakava dober vir železa. Lahko jo stopite in postrežete prek jagod. Ali pa jo nastrgate in dodate skupaj z jagodami k jutranjim ovsenim kosmičem. Oboje lahko zmešate tudi v smoothie. Poleti lahko iz mandljevega mleka, temne čokolade, jagod in nekaj ingverja, mete in cimeta naredite osvežilen in okusen sladoled.

Kaj je še dobro vedeti?

Tanini v pravem čaju in kavi ter kalcij zmanjšujejo absorpcijo železa. Da bi poskrbeli, da vam ne bo primanjkovalo železa, je priporočljivo, da kavo, pravi čaj in prehranske dodatke kalcija ne uživate pred obrokom, ki je bogat z železom. 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
 
pizzamargerita 12.07.2017 18:57:29
zarjaveli žeblji zapičeni v jabuk. Recept naših babic :)
 
tornadotex 12.07.2017 16:01:43
Pivo in čokolada...
 
batom@pinkponk.com 12.07.2017 14:05:54
suhe slive ste pozabl, telemachovci
DonDonDan 12.07.2017 19:15:21
a za to ti tako lepo serješ tle gor
matijaštern 11.07.2017 09:59:37
7. kombinacija: šnicl (železo) + pivo (vitamin B)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave