18.06.2018
LJ
29° / 14°
Hujšanje To je ključna napaka, ki jo delamo pri hujšanju Kuhinjska krpa Pazite, da vas ne zastrupi kuhinjska krpa Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Možgani Poglejte. To kajenje naredi možganom

6 neverjetnih učinkov rdeče pese: jih že poznate?

Rdeča pesa ni najbolj priljubljena zelenjava – je pa zelo zdrava, saj vsebuje veliko za nas izjemno koristnih hranil. Med njimi so vitamini B, železo, mangan, baker, magnezij in kalij. Poglejte, kako lahko na vaše telo vpliva uživanje rdeče pese.

Rdeča pesa
Rdeča pesa je še posebej blagodejna za krvni obtok. (Foto: iStock)

1. Izboljša se vaš krvni tlak

Rdeča pesa vsebuje veliko nitratov, ki jih telo pretvori v snov, ki zelo dobro vpliva na krvne žile. Zaradi nje te začnejo bolje delovati. Če imate težave s krvnim tlakom, je zato priporočljivo, da si vsak dan privoščite vsaj kozarec soka iz rdeče pese.

2. Zmanjšano tveganje za bolezni srca

Če imamo manj težav s krvnim tlakom, to seveda zmanjša tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Ni pa za srce rdeča pesa koristna le zaradi tega. Vsebuje snovi zaradi katerih se zmanjšajo ravni homocisteina v krvi. To je aminokislina. Ko jo je v krvi preveč, je to opozorilo, da je povečano tveganje za bolezni srca in tudi kap.

3. Imeli boste več moči

Mnogi športniki vedo, kako koristno je uživati rdečo peso, saj povečuje našo zmogljivost, vliva nam moč. Opravljena je bila denimo študija, v kateri so kolesarji, ki so uživali sok rdeče pese, lahko kolesarili za 15 odstotkov dlje v primerjavi s tistimi, ki niso. Je pa potrebno užiti od treh do pet rdečih pes, pravi Andy Jones z univerze v Exeterju in za pravi učinek počakati dve do tri ure po zaužitju.

4. Vaši možgani bodo bolje delovali

Dober vpliv rdeče pese na ožilje pusti svoj pečat tudi na možganih, ki zaradi bolje delujočega krvnega obtoka lahko zmogljiveje delujejo. To je še posebej pomembno, ko se staramo, saj se takrat delovanje našega ožilja naravno slabša. Takrat bi se morali torej prav potruditi, da redno uživamo rdečo peso.

5. Vaša jetra vam bodo hvaležna

Jetra čistijo kri in izločajo toksine iz telesa. Rdeča pesa jim pomaga njihovo delo opravljati bolje. To pa zaradi tega, ker vsebuje snov, pri kateri so ugotovili, da preprečuje, da bi se v jetrih nabirala maščoba. Prav ta namreč slabša njihovo delovanje.

6. Imeli boste manjše tveganje za pojav kroničnih bolezni

Vaše telo se bo lahko učinkoviteje borilo proti pojavu kroničnih bolezni. To pa zato, ker vsebuje rdeča pesa veliko antioksidantov ter deluje protivnetno. Kronične bolezni pa se pojavijo tudi zaradi prostih radikalov in vnetij. Zaradi tega bi lahko rdeča pesa pomagala tudi proti pojavu raka. Vsekakor bi jo torej morali vključiti v svojo prehrano. Najlažje to storimo, če jo nasekljamo v solato ali zaužijemo v obliki soka.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave