20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

6 razlogov, zakaj bi morali dodati lanena semena v svojo prehrano

Lanena semena imajo številne pozitivne učinke na naše zdravje, zato bi jih v svojo prehrano morali vnesti vsakodnevno. Dodajte jih k jutranjim kosmičem, posujte jih na solato ali dodajte v smoothie. Priporočljivo je, da vsak dan zaužijete eno čajno žličko lanenih semen.

Laneno seme
(Foto: Thinkstock)

1. Lepša koža, lesk las

Lanena semena vsebujejo pravi koktajl zdravih maščob, med njimi tudi omega-3 maščobne kisline. Prav tako vitamine B in minerale. Te snovi pa ohranjajo lep videz las in kože. Delujejo tudi protivnetno, zato zmanjšujejo mozoljavost, razdraženost in rdečico kože. Vsak dan zaužijte čajno žličko lanenih semen.

2. Zmanjšujejo tveganje za raka

Lignani so snovi v lanenem semenu, ki varujejo naše telo pred rakom. V raziskavi objavljeni v reviji Critical Reviews in Clinical Laboratory sciences so zapisali: ''Poskusi na živalih so pokazali, da imajo lanena semena protirakavo delovanje, in sicer zaradi lignanov, ki jih vsebujejo. Varujejo pred različnimi oblikami raka.'' Bakterija v naših prebavilih spreminja lignane v enterolastone in enterodiole in ima pozitiven učinek na uravnovešanje hormonov, kar zmanjšuje tveganje za raka dojke, jajčnikov in materničnega vratu.

3. Pomagajo telesu absorbirati več hranilnih snovi iz hrane

Lanena semena vsebujejo visok nivo v vodi topnih vlaknin, ki lahko pomagajo vaši prebavi. Delujejo tako, da hrana v želodcu ostane dlje časa, zaradi česar lahko telo iz nje pridobi več zdravih hranil.

4. Ohranja nas site dlje časa

Zdrave maščobe v lanenem semenu v kombinaciji z vlakninami pomagajo ohraniti občutek sitosti. Študija Danskih strokovnjakov je pokazala, da lahko že majhna količina lanenega semena močno zmanjša apetit in količino hrane, ki jo kasneje zaužijemo. Ker so lanena semena bogata z vlakninami, smo zaradi njih hitro siti. Ker se počasi prebavljajo, nam dajo tudi občutek sitosti za dlje časa.

5. Uravnovešanje nivoja holesterola

Lanena semena lahko pomagajo znižati nivo slabega holesterola in so ključnega pomena pri ohranjanju ravnovesja energije, ki jo imamo. Lanena semena so bogata z v vodi topnimi vlakninami, ki pomagajo ujeti maščobo in holesterol. Semena ujamejo tudi žolč, ki gre nato po prebavnem sistemu in povzroči, da telo prične zniževati holesterol v krvi.

6. Pozitivno vplivajo na ženske hormone

Lanena semena vsebujejo še fitoestrogene, ki veljajo za naravne estrogene. Tako vplivajo na ravnovesje hormonov v telesu in lahko pomagajo uravnavnati ženski menstrualni cikel.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
ojropaspi 10.05.2017 18:14:39
Jem...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave