22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

6 vrst glavobolov, ki jih ne smete ignorirati

Kdaj lahko glavobol pozdravimo z jogo, sproščanjem in masažo? Kdaj pa moramo hitro k zdravniku in je glavobol lahko simptom resnejšega zdravstvenega stanja? Ste že slišali za glavobol z rafali? Ali glavobol s skupki? Kaj morate vedeti o glavobolu?

Glavobol
Kdaj pomaga joga, kdaj pa je treba k zdravniku? (Foto: Thinkstock)

1. Tenzijski glavobol

Med vsemi šestimi je ta najpogostejši. 90 odstotkov naj bi nas vsaj enkrat v življenju doživelo tenzijski glavobol. Je posledica napetosti v telesu, kot pove tudi njegovo poimenovanje. To je napetost, ki se nabira v mišicah zgornjega dela hrbta. Kaj pa jo povzroča? Stres in utrujenost. Kako si pomagati? Sprostiti morate napetost. Poskusite z vajami iz joge, meditacijo, masažo, tudi počitkom in spancem.

Glavobol
Migreno lahko povzroči občutljivost na klimatske spremembe, hormonsko neravnovesje, odziv na določeno hrano. (Foto: Thinkstock)

2. Sinusni glavobol

Ta je posledica akutne okužbe sinusov. Poleg glavobola so simptomi še: bolečina okrog nosu in oči, iz nosu vam lahko teče, lahko imate vročino. Bolečina glavobola je lahko tudi zelo močna, vsekakor mnogo močnejša od bolečine, ki se lahko pojavi pri tenzijskem glavobolu. Pomagala vam bodo le zdravila za zmanjšanje bolečine in zdravljenje težave s sinusi.

3. Migrena

Veliko ljudi se sploh ne zaveda, kdaj imajo migreno. Kadar ta nima močne bolečine, jo mnogi zamenjajo za tenzijski, pa tudi sinusni glavobol. A migrena je nevrološko stanje, ki se pokaže kot bolečina, občutljivost na svetlobo in zvok, slabost in bruhanje. Migreno lahko povzroči občutljivost na klimatske spremembe, hormonsko neravnovesje, odziv na določeno hrano. Če imate kronične migrene, morate k zdravniku. Ugotoviti je treba, kaj jih povzroča, in to zdraviti. 

4. Glavobol v skupkih

Ta je redek. Prizadene manj kot 0,1 odstotka ljudi. Se pa zgodi ob istem času vsak dan. Zdravniki verjamejo, da je povezan s hipotalamusom. To pa zato, ker je to del možganov, ki uravnava bioritem. To lahko traja več tednov. Začne se z močno bolečino za očesom in se po navadi zgodi kmalu za tem, ko smo spali. Lahko ga povzroči uživanje alkohola in je pogostejši pri kadilcih. Treba je k zdravniku.

Kajenje
Glavobol v skupkih je pogostejši pri kadilcih. (Foto: Thinkstock)

5. Športni glavobol

O tem se zadnje čase govori več. Pri kontaktnih športih se lahko zgodi, da začnejo športniki doživljati glavobole, ki delujejo kot tenzijski, ali migrene. Bolečina in simptomi so različni. A če sumite, da so vaši glavoboli povezani z ukvarjanjem s kontaktnim športom, to povejte zdravniku, da naredi ustrezne preiskave.

6. Glavobol z rafali

Tako se imenuje zaradi nenadne eksplozivne bolečine. Pri teh zelo močnih glavobolih bolečina hitro postaja vse močnejša in nato popusti v približno 60 sekundah. To se lahko ponavlja eno uro ali celo deset dni. Po navadi gre za znak druge bolezni. Zato je res pomembno, da takoj poiščete zdravniško pomoč. Lahko se zgodi tudi, da imate druge simptome: slabost, bruhanje, lahko se zgodi, da izgubite zavest.

Kaj je še treba vedeti?

Včasih je glavobol enostavno posledica slabega življenjskega sloga. Morda pijete premalo vode ali pa nasprotno pijete preveč pijač z mehurčki, kofeinom in sladkorjem? Lahko je tudi posledica tega, da se premalo gibate in ste premalo na svežem zraku.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave