22.06.2018
LJ
18° / 17°
pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Lubenica To vas zagotovo osveži! Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Sarah Nehala je šteti kalorije in zgodilo se je tole ...

6 znakov kapi, ki jih po navadi žal spregledamo

Obstaja šest znakov, da se v vaših možganih morda odvija kap. A ker so takšni, da jih pogosto lahko pripišemo tudi temu, da morda nismo dovolj spali ali da smo spili kakšen kozarec vina preveč, po navadi ljudje takrat še ne obiščejo zdravnika. Prav pravočasno reagiranje pa rešuje življenja.

Kap
Čutite nenaden močan glavobol? (Foto: Thinkstock)

1. Nenadna močna utrujenost brez pravega razloga

Naše telo je pravzaprav ravnovesje vode, kemikalij in hormonov. Ko se to ravnovesje podre, lahko pride do simptomov, kot je utrujenost. Obstaja sistem v telesu, ki nadzoruje hormone. Njega pa nadzorujejo možgani. Če se zgodi, da naenkrat ne dobijo dovolj krvi, pride do nenadne ogromne utrujenosti, popolnega pomanjkanja energije. To se zgodi brez logičnega pojasnila, kot je, da ste preveč delali. Če ste naenkrat zelo utrujeni, pa za to ni pravega razloga, je dobro k zdravniku.

Dvojni vid
Vidite naenkrat dvojno? (Foto: Thinkstock)

2. Težave z vidom na enem očesu

Možgani imajo dve polovici in vsaka je zadolžena za nasprotno polovico telesa. Ko pride do kapi, so lahko eden prvih simptomov težave z enim očesom. Ker morata oba delati, kot je treba, da bi normalno videli, lahko to pomeni dvojni vid. Hitro lahko takrat odmahnemo z roko in si mislimo, da smo bili preveč pred računalnikom. Toda lahko gre tudi za enega prvih simptomov kapi, zato pojdite takoj k zdravniku.

3. Odrvenelost ene roke

Tako kot bo kap prizadela le eno oko, bo prizadela tudi samo eno roko. Če nenadoma začutite, da je ena roka ali pa tudi noga postala šibkejša in to ni, potem ko ste ravno spali ter ne izgine v nekaj minutah, je to lahko znak kapi.

4. Težave z govorom in omotičnost

Kap lahko vpliva tudi na govor in ravnotežje. Morda ste prejšnji večer spili kozarec preveč, toda če imate kar naenkrat težave z normalnim izgovarjanjem ali omotičenostjo in to traja več kot eno uro, lahko izraža resnejše težave.

5. Težave pri razmišljanju

Znaki so odvisni od tega, kateri del možganov je prizadet. Lahko se ne morete osredotočiti in razmišljati, kot bi bilo normalno. To je hitro mogoče pripisati temu, da morda premalo spite, a lahko pomeni tudi, da se v vaših možganih odvija kap.

6. Nenaden močan glavobol

Nekateri pri kapi čutijo glavobol ali celo migreno. Če po navadi nimate teh težav in se kar naenkrat pojavijo, je dobro stopiti k zdravniku.

Roka
Čutite odrvenelost? (Foto: Thinkstock)

Pri kapi vsaka minuta šteje in prepogosto čakamo. Dobro je sicer vedeti še, kako je mogoče kap preprečiti. Študije kažejo, da tveganje zmanjšujemo z rednim gibanjem in odrekanjem škodljivi hrani. Manjše tveganje imajo tudi tisti, ki imajo normalno težo in se znajo spopadati s stresom.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
vidaw 17.02.2017 08:01:14
Vsekakor je to odličen članek,saj opozarja na znake srčne kapi in ta dva tipa pod mano pojma nimata. Verjetno se še sploh ne zavedata,da srce imata,kaj šele zakaj!
 
karamba34 16.02.2017 21:26:07
članek da te kap.
 
BŠK 16.02.2017 19:51:31
Pozabili ste navesti šokantno novico ter da ti stalno dihajo za ovratnik
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave