23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

7 eteričnih olj, brez katerih ne boste želeli več živeti

Aromaterapijo človeštvo pozna že na tisoče in tisoče let, saj so aromatične rastline dolga leta igrale ključno vlogo pri zdravljenju najrazličnejših težav. Številne kulture še danes s pridom uporabljajo pozitivne učinke eterični olj za boljše zdravje in počutje. Tu je 7 eteričnih olj, ki vam lahko pomagajo ob številnih težavah.

Aromaterpija
Različna eterična olja vam lahko pomagajo tudi, da se boste lažje sprostili po napornem dnevu in da boste lažje zaspali. Pomagala vam bodo umiriti svoje misli in se osvoboditi stresa. (Foto: iStockphoto)

Energije in kompleknosti eteričnih olj še nismo uspeli posnemati s sintetičnimi dišavami in nam verjetno tudi ne bo uspelo. Aromaterpija uporablja pravo energijo in zdravilne snovi naravnih rastlin v koncentrirani obliki. Čeprav lahko različni vonji v nas vzbudijo spomin na lepe trenutke, pa lahko samo pravo eterično olje deluje na naše fizično in čustveno stanje. Uporabljamo jih topično, v obliki mazil, ki jih nanašamo na kožo. Preko kože se absorbirajo v podkožje in stopijo v krvni obtok. Uporabljamo jih oralno, tako da jih spijemo in gredo tako skozi prebavni trakt v kri. Poleg tega tudi s pomočjo izparevanja v zrak, da jih preko inhalacije vdihnemo v naše dihalne poti. Preko dihal gredo prav tako v kri in imajo zdravilne učinke.

Samo v nekaj sekundah ima vonj eteričnega olja vpliv tudi na naš limbni sistem, ki je del možganov bolje poznan kot del možganov odgovoren za čustvovanje. Ta shranjuje spomine na preteklost in čustva. Povezan je tudi z delom možganov, ki nadzoruje krvni pritisk, srčni utrip, nivo stresa, ravnovesje hormonov in dihanje. Eterična olja imajo lahko močan učinek tudi na naše emocionalno stanje in nam pomagajo, da ohranimo pozitiven način razmišljanja, hkrati pa spodbujajo naše zdravje in dobro počutje.

Eterična olja
(Foto: iStockphoto)

Z aromaterapijo boste tudi doma lažje ustvarili občutek domačnosti in varnosti. Če boste iz doma odstranili sintetične vonjave in jih nadomestili z eteričnimi olji, boste pripomogli k splošnemu boljšemu počutju in lažjemu ohranjanju ravnovesja. Različna eterična olja vam lahko pomagajo tudi, da se boste lažje sprostili po napornem dnevu in da boste lažje zaspali. Pomagala vam bodo umiriti svoje misli in se osvoboditi stresa.

Tu je nekaj eteričnih olj, ki so vam lahko v veliko pomoč, če se želite umiriti in dobro spočiti:

- Kadilna bosvelija: Pomaga umiriti telo in osredotočiti misli, če se spopadamo z razdražljivostjo, živčnostjo in nemirom. Poživlja telo in duha in izboljša razpoloženje ter uravnovesi čustva. Odlično je za nego zrele, suhe in občutljive kože, saj kožo pomirja, obnavlja in ohranja zdrav videz. Blaži vnetja na koži ter pospešuje celjenje ran in žiljev. Krepi delovanje imunskega sistema, pospešuje izločanje sluzi in blaži dihalne težave. Pomaga pri prehladu, bronhitisu in kašlju. 

Sivka
Nekaj kapljic eteričnega olja lahko dodamo v vodno kopel ali na vzglavnik, kar nam bo pomagalo k lažjemu spancu. (Foto: iStockphoto)

- Sandalovina: Eterično olje sandalovine deluje antistresno in sprostitveno. Deloval naj bi tudi kot afrodizijak. Sicer pa ga lahko nanašate tudi na kožo, kjer je še posebej primeren za starejšo kožo, saj deluje pomlajujoče, obnovitveno in blagodejno. Kožo vlaži in ohranja elastično in mehko.

- Sivka: Eterično olje sivke umirja telo in um. Uravnoveša um in čustva in nam pomaga, da se znebimo stresa, ki se je nabral preko dneva. Nekaj kapljic eteričnega olja lahko dodamo v vodno kopel ali na vzglavnik, kar nam bo pomagalo k lažjemu spancu. S tem eteričnim oljem zdravimo tudi prehladna obolenja in gripo. Prav tako uničuje tudi viruse virusnih okužb. Največji učinek pri zdravljenju teh obolenj dosežemo z inhalacijami.

- Pomarančni cvetovi: Eterično olje pomarančnih cvetov lahko pomaga pri depresiji, v stresnih situacijah, ob nespečnosti, strahovih, tesnobi, potrtosti in žalosti. Tudi ob histeriji in hitrih spremembah razpoloženja. Pomagalo vam bo ublažiti anksioznost in strahove in prineslo ravnovesje čustev. Dalo občutek moči in tolažbe. Uporablja se ga še za nego kože, saj regenerira kožo, spodbuja celjenje in uravnava izločanje sebuma. Pomaga tudi ob prebavnih težavah, kolikah in napihnjenosti.

Eterična olja
Eterično olje pomarančnih cvetov lahko pomaga pri depresiji, v stresnih situacijah, ob nespečnosti, strahovih, tesnobi, potrtosti in žalosti. (Foto: iStockphoto)

- Damaščanska vrtnica: Eterično olje damaščanske vrtnice velja za kraljevo eterično olje, saj pomaga pri številnih ženskih težavah. Pomaga predvsem na čustvenem področju in zdravi čustvene rane ter pinaša duševni mir. Očisti in povzdigne duha in pomaga k boljši samopodbi. Prinaša občutek sreče in zadovoljstva ter izboljšuje spomin. Vpliva tudi na ženske spolne hormone, krepi rodila, pomirja PMS, pospeši produkcijo vaginalnih izločkov in regulira menstrualni ciklus. Pospešuje proizvodnjo moških spolnih celic in pomaga preprečevati frigidnost. Pozitivno vpliva tudi na srčnožilni sistev v telesu in prebavila, še posebno dobro odpravlja bolezni prebavil, ki so povezane s čustvenim nemirom, vnetje mehurja, kašelj, zlatenico, alkoholnega mačka, slabost, stmo ipd.

- Melisa: Eterično olje melise pomirja, bodri in odganja temne misli. Prav zato je primerno ob depresiji, žalovanju, tesnobi. Vliva življenjsko energijo, umiri duha, ojača pozitivna čustva in prinaša veselje. Melisi nekateri pravijo tudi eliksir življenja, saj poživlja, dviguje in krepi. Melisa pozitivno deluje tudi na srčno-žilni sistem, odpravlja krče in preprečuje slabost. Zmanjšuje stres, živčno napetost in prežene nespečnost.

- Kamilica: Eterično olje kamilice pomirja, blaži in tolaži. Pomaga nam do globoke sprostitve, umirja naš živčni sistem in vrača vitalno življenjsko energijo. Dobro se obnese tudi pri menstrualnih težavah in blaži PMS. Kopeli, komprese in parfumi so oblike, s katerimi odpravimo težave ob menstruaciji. Uporabljamo jo lahko tudi v masažnih oljih, s katerimi želimo sproščati, zmanjšati mišično in živčno napetost, odpraviti stres ter nespečnost.

Aromaterapija
Razvajajte sebe in svoje telo. Vzamite si čas zase. Negujte se, imejte radi svoje telo in mu privoščite najboljše. (Foto: iStockphoto)

Toliko je pozitivnih učinkov te čudovite starodavne zdravilne terapije, da jo mora zagotovo vsakdo spoznati. Vsi si zaslužimo občutek miru in sproščenost, to pa izjemno pozitivno deluje na ves naš organizem. Razvajajte sebe in svoje telo. Vzamite si čas zase. Negujte se, imejte radi svoje telo in mu privoščite najboljše. V teh kaotičnih časih je ključnega pomena, da si vzamemo čas zase in da se znova opomnimo na naravne darove, ki nam jih je podarila mati narava. Zato nikar ne pozabite na pozitivne učinke, ki jih prinaša aromaterapija.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave