16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

7 nasvetov za bolj kreativne možgane

Kreativnost ne pomeni le dela kiparjev ali pisateljev. Večina ljudi mora v svojem življenju pokazati to sposobnost – tudi inženir se mora spomniti, kako bi lahko rešil določeno težavo. Vsi moramo biti kreativni in vsi smo kreativni. Kako pa lahko svoje možgane spodbudimo, da razmišljajo še bolj kreativno?

Možgani
Kako lahko razmišljamo bolj kreativno? (Foto: Thinkstock)

Nevroznanstveniki so do sedaj ugotovili, da kreativnost ni le delo enega dela možganov. Napačno je mišljenje, da je ena polovica možganov bolj namenjena takšnemu načinu razmišljanja. Spoznali so, da prav celi možgani sodelujejo pri kreativnosti. Določen del se vklopi, ko se je treba za dlje časa osredotočiti, določen del, ko je treba uporabiti domišljijo … Poleg tega en del kreativnega razmišljanja poteka zavestno, drug pa podzavestno. Zato se nam zdi, da se nam kar naenkrat utrne ideja, na katero zavestno sploh nismo pomislili.

Nevroznanstvenica dr. Sarah McKay tako piše, da je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo, če želimo biti bolj kreativni, da se sprostimo in opustimo strah, da se lahko zmotimo. Vsi imamo tisti glasek, ki nam že v najstniških letih začne govoriti: kaj pa, če se ti bodo vsi smejali. To žal lahko omejuje kreativnost.

Tu pa je še sedem njenih nasvetov:

1. Postanite strokovnjak

Poglobite se v določeno področje. To bo povzročilo, da boste na tem področju zaradi toliko znanja lahko razmišljali čedalje bolj kreativno.

2. Bodite povezani z naravo

Redno bodite v naravi, saj ta sprosti. Spet se lahko bolje osredotočamo in v možganih kar nekako naredimo prostor za nove misli.

Narava
Potem ko smo se sprehodili v naravi, se lažje osredotočamo in kar nekako več prostora se nam zdi, da dobimo spet v možganih. (Foto: Profimedia)

3. Gibajte se

To izredno dobro vpliva na možgane, tudi tako, da izboljša razpoloženje. In lažje in bolj kreativno boste mislili.

4. Dajte možganom čas, da gredo svojo pot

Ne bojte se dolgčasa. Ne posežite takoj po pametnem telefonu. Pustite možganom čas, da mislijo svoje misli. Presenečeni boste, kaj vse vam lahko pride na pamet.

5. Razmišljajte o nečem drugem

Če se ne morete spomniti kreativne rešitve, začnite razmišljati o nečem drugem. Začnite se ukvarjati denimo s tem, kaj boste skuhali za kosilo. Kar naenkrat vas bo prešinila ideja. To je zato, ker možgani naprej premlevajo tudi podzavestno.

6. Postavite si omejitve

Včasih je koristno tudi, da si postavite omejitve. Takrat lahko dobite najbolj kreativne ideje, kako te preseči.

7. Ne bojte se bolj ekstremnih razpoloženj

Ni treba, da se vedno počutite odlično. Tudi kakšna jeza lahko kar naenkrat povzroči, da najdete kreativno rešitev, ki je prej res niste videli.

Možgani so res izjemen organ. In tukaj si preberite, kaj je naš nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana povedal o tem, kako lahko upočasnimo njihovo staranje in preprečimo demenco.

Tu je šest njegovih nasvetov za bolj zdrave možgane:

1. Ostanite mirni, ne prepustite se stresu, saj ta res škodi možganom

2. Uživajte zdravo sredozemsko prehrano

3. Vsak dan pojdite za pol ure na sprehod

4. Učite se tuj jezik

5. Kar ne želite izgubiti, uporabljajte

6. Ne bodite osamljeni

Več o tem si preberite tukaj.

Sanjarjenje
Ne posegajte takoj po pametnem telefonu. Ne zaposlite se v vsakem trenutku svojega življenja. Včasih je treba pustiti možganom svojo pot. (Foto: Profimedia)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave