09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

8 stvari, ki jih ne bi smeli početi na prazen želodec

''Smo to, kar jemo,'' je dobro poznan rek, ki smo ga vsi že kdaj slišali. A pomembno je tudi, kaj počnemo pred obrokom. Tudi to ima velik vpliv na naše zdravje. Preverite, česa ne bi smeli početi na prazen želodec.

Prazen želodec
Ne jemljite protivnetnih bolečin na prazen želodec.

1. Jemati protivnetnih zdravil

Aspirina, paracetamola in nesteroidnih protivnetnih zdravil ne smete jemati na prazen želodec. Ne samo, da se zmanjša njihova učinkovitost, to povzroča tudi resne težave z zdravjem, kot so razjede na želodcu. Pred jemanjem teh zdravil pojejte lahek obrok ali pa spijte kozarec mleka - mleko namreč znižuje negativne učinke zdravil na želodec.

Kava
Nikar ne pijte kave na prazen želodec. (Foto: Thinkstock)

2. Piti kave

Tudi nekofeinska kava ima v sebi nekaj kofeina in spodbuja proizvodnjo kisline v želodcu, zaradi česar lahko pride do težav z zgago in drugih problemov s prebavnim traktom, če kavo (kofeinsko ali brezkofeinsko) pijete na prazen želodec. Tudi izpuščanje zajtrka po kavi lahko vodi do znižanja nivoja serotonina in s tem slabe volje čez dan. Zato je najbolje, da se navadite, da kavo spijete po zajtrku.

3. Piti alkohola

Če pred pitjem alkohola ne jemo, se poveča absorbcija alkohola v telo za dvakrat, kar je enako, kot če bi jemali alkohol intravenozno z injekcijo. Poleg tega se v tem primeru razgradnja alkohola upočasni, zaradi česar pride do močnega mačka. Če alkohol pijemo na prazen želodec, se poveča tudi negativni učinek na jetra, srce in ledvice. Pred uživanjem alkohola si tako privoščite obrok, ki naj vsebuje nekaj maščob.

4. Žvečiti žvečilnega gumija

Prebavna kislina, ki se proizvaja, medtem ko žvečimo žvečilni gumi, uničuje želodčno sluznico, če žvečilni gumi žvečimo na prazen želodec. To pa lahko vodi do gastritisa. Znanstveno je tudi dokazano, da ljudje, ki žvečijo veliko žvečilnih gumijev, raje posežejo po hitri prehrani kot po zelenjavi. Prav zato si žvečilni gumi privoščite le po obroku, in to najmanj 10 minut kasneje.

Pitje vina
Če pred pitjem alkohola ne jemo, se poveča absorbcija alkohola v telo za dvakrat, kar je enako kot če bi jemali alkohol intravenozno z injekcijo. (Foto: iStock)

5. Intenzivno telovaditi

Veliko ljudi misli, da telovadba na prazen želodec prispeva k boljšemu kurjenju kalorij. A v resnici ne vpliva na izgubo maščob. Vpliva pa na izgubo mišične mase. Tudi intenzivnost vadbe je na prazen želodec običajno zmanjšana, saj telo nima dovolj energije. Pred telovadbo si tako privoščite majhen obrok ali manjši prigrizek, ki vam bo podaril dovolj energije za vadbo. Nikar pa ne uživajte večjega obroka, saj boste tako težje telovadili.

6. Nakupovati

Vsi dobro vemo, da kupovanje živil na prazen želodec pomeni, da kupimo veliko več hrane, kot bi je v resnici potrebovali. Prav zato se pred nakupovanjem najejte, poleg tega imejte pripravljen nakupovalni seznam, s pomočjo katerega boste nakupili res samo stvari, ki jih potrebujete. Tako boste prihranili več denarja in vaše omare ne bodo polne živil, ki bi jih kasneje zavrgli. Raziskave so pokazale tudi, da ljudje običajno zapravijo manj denarja, če nakupujejo z gotovino in ne s kartico.

7. Piti citrusovega soka

Kislina in trde vlaknine, ki jih vsebujejo citrusi, lahko razdražijo prazen želodec, zaradi česar lahko redno pitje soka, narejenega iz citrusov, na prazen želodec vodi do gastritisa. Tudi samih citrusov ne bi smeli jesti na prazen želodec.

Prazen

8. Se prepirati

Raziskovalci so dokazali, da se ljudje zaradi lakote hitreje spremo. To se zgodi, ker so mehanizmi za samonadzor oslabljeni, ko smo lačni, zato se res ni dobro "prepirati na prazen želodec". Če ste razdražljivi, ker ste lačni, si raje privoščite lažji obrok, nato pa se pogovorite o pomembnih stvareh. Pomaga tudi, če spijete kaj toplega. Po tem bo pogovor bolj prijeten in bolj konstruktiven.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 5
 
mona 02.12.2017 03:35:42
"Ne jemljite protivnetnih bolečin na prazen želodec." Tudi na polni želodec ne jemljite "protivnetne bolečine", vzemite raje pravo tableto.
kajpavzdevek 01.12.2017 20:05:53
40 let že pijem popolnoma vsako jutro kavico na prazen želodec ! Ja kdaj pa se kava pije !! Počutim se dobro. Če po 40 letih enega in istega početja nisem imel prav nobenih težav pol to po kmečki pameti pomeni da mi paše. In tako bo še naslednjih 40 let če bo bog dal. Vstajam se za službo vsako jutro ob 4.15 uri....a novinarčki mislite da si bom šel jaz sred noči jajčka na oko pražit ?!
 
mufic 01.12.2017 16:50:00
a seksat tudi ne smeš na prazen želodec?
24pišancov 01.12.2017 14:13:35
Pitje alkohola na prazen želodec im pozitivne učinke na vašo denarnico.Prej prime in manj zapraviš
 
BŠK 01.12.2017 09:30:37
Koga spet farbate? Kdo pa je danes sploh še prazen razen revežev?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave