13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

9 znakov, da vam pomanjkanje magnezija uničuje življenje

Nespečnost, depresija, krči, razbijanje srca in utrujenost predstavljajo le nekaj simptomov, ki spremljajo pomanjkanje magnezija v telesu. Čeprav magnezij najdemo v rjavem rižu, zeleni listnati zelenjavi, fižolu, avokadu, mandljih in temni čokoladi, večini ljudi primanjkuje tega pomembnega minerala.

Težave
Pomanjkanje magnezija povzroča nespečnost, depresijo, mišične krče, glavobole, utrujenost in še bi lahko naštevali. (Foto: Healthista)

Ena od britanskih študij, ki je spremljala 8000 prostovoljcev, je pokazala, da kar 70 odstotkov ljudem primanjkuje magnezija, poroča spletna stran Healthista. A na to le redko pomislimo, ko se pojavijo neprijetni simptomi, kot so nespečnost, trzanje oči, mišični krči, utrujenost, neredni srčni utrip, migrene, težave s kožo in še bi lahko naštevali. Zdi se, kot da so ti simptomi posledica hitrega tempa življenja in drugih težav, a velikokrat pomaga že večji vnos magnezija, saj so v resnici le posledica pomanjkanja tega minerala.

Magnezij je pomemben mineral, ki igra ključno vlogo pri 300 različnih funkcijah v telesu. Raziskave kažejo, da nam magnezij lahko pomaga do boljšega spanca ponoči, da lahko zmanjša simptome nemirnih nog in ublaži posledice kroničnih bolečin, utrujenosti, nenadnih sprememb razpoloženja in migren. Tu je nekaj simptomov pomanjkanja magnezija, ki jih ne smete spregledati.

Maček
Se ponoči zbujate in vstajate utrujeni? Lahko vam primanjkuje magnezija. (Foto: iStock)

1. Ponoči se zbujate

Študije so pokazale, da je težje zaspati, če imamo nižje vrednosti magnezija. ''Magnezij prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema, kar pomeni, da krepi živčni sistem in tako lahko zmanjša motnje spanja,'' je pojasnil nutricionist iz Londona Rick Hay.

Magnezij poveča proizvodnjo nevrotransmitorja imenovanega gama aminobutirična kislina (GABA), ki se proizvaja v možganih in spodbuja sproščenost v spanju. Nizek nivo GABA v telesu otežuje našemu organizmu, da bi se sprostil.

Magnezij spodbuja kvaliteten spanec tako, da nam pomaga, da se sprostimo in igra pomembno vlogo pri tem, kako naše telo uravnava cikel spanja in budnosti. Študija je leta 2012 pokazala, da jemanje 500 mg magnezija pred spanjem, osem tednov zapored, izboljša cikel spanja.

2. Ste depresivni?

''Magnezij igra ključno vlogo pri uravnavanju hormonov in lahko pomaga ohranjati stabilen krvni sladkor, kar lahko izboljša tudi težave z razpoloženjem, kot so depresija in anksioznost,'' pove Rick Hay.

Magnezij uravnava tudi nevrotransmiterje v možganih, kot je hormon sreče serotonin - gre za nevrotransmiter, ki je ključen za naše stabilno razpoloženje. Raziskava, ki je bila lansko leto objavljena v žurnalu PLoS One je pokazala, da odrasli, ki prejemajo 248 mg magnezija na dan šest tednov zapored opazijo drastično izboljšanje stopnje depresije in anksioznosti.

3. Se spopadate z migrenami?

Če ste eden od sedmih ljudi, ki se spopada z migrenami, vam lahko pomaga prehranski dodatek magnezija. ''Čeprav so dokazi o pomenu magnezija ob migrenah omejeni, so učinki obetajoči,'' pove Hay.

4. Imate močno željo po čokoladi

Močna želja po določeni hrani lahko kaže na pomanjkanje določenih hranil. Če imate močno željo po čokoladi, gre navadno za pomanjkanje magnezija. Čokolada ima visoko vsebnost magnezija in prav zato nekateri strokovnjaki pravijo tudi, da se ženske pred menstruacijo ne morejo upreti čokoladi. Najvišji nivo magnezija ima seveda črna čokolada, ki vsebuje več kot 60 odstotkov kakavovih delcev.

Čokoladica v obliki srca
Močna želja po čokoladi lahko nakazuje tudi na pomanjkanje magnezija. (Foto: AP)

5. Imate mišične krče

Magnezij je dobro poznan po tem, da sprošča mišice. V kombinaciji s kalcijem pa uravnava tudi gibanje mišic. Če imate preveč kalcija in premalo magnezija, se lahko pojavijo mišični krči, ki se pokažejo kot krči v nogah, bolečine v mišicah, zategnjenost mišic in splošne bolečine v telesu,

6. Trzanje očesa

''Eden od najbolj pogostih znakov pomanjkanja magnezija je trzanje očesa,'' je pojasnil Rick Hay. Gre za simptom, ki je povezan s sposobnostjo magnezija, da uravnava gibanje mšic – ko nam ga primanjkuje lahko pride do krčev mišic, vključno s krči mišic v očeh.

7. Neredno bitje srca

Magnezij pomaga ohranjati redno bitje srca in zdravniki ga včasih v bolnišnicah dajo intravenozno, da bi zmanjšali možnosti za atrijsko fibrilacijo ali za aritmijo srca.

Magnezij je ključnega pomena za zdrav srčni utrip, saj sodeluje pri transportu drugih mineralov, kot sta kalcij in kalij v celice. Pomanjkanje magnezija poveča neredno bitje srca imenovano tudi aritmija, saj povzroči, da nivo teh mineralov (kalcij, kalij) v telesu upade. V eni od študij se je pokazalo, da je bil pri ženskah povečan vnos magnezija povezan z nižjim tveganjem za infarkt.

Srčni infarkt
Nenehno razbijanje srca je lahko posledica pomanjkanja magnezija. (Foto: Thinkstock)

8. Nenehno ste utrujeni

''Magnezij je del naravne telesne proizvodnje energije in prispeva k sproščanju energije,'' pojasni nutricist. Nizek nivo energije ali utrujenost sta pogosto povezana s prenizkim nivojem magnezija v telesu, saj je magnezij ključnega pomena za proizvodnjo adenozin trifosfata (ATP), substanco, ki jo celice primarno uporabljajo kot energijo.

9. Imate akne, ekceme in druge težave s kožo

Magnezij je odličen za zmanjševanje vnetij v telesu, ki pogosto povzročajo težave s kožo, kot so akne, ekcem, luskavica ali rosacea. V študiji, kjer so opazovali več kot 3000 žensk po menopazi, je bil povečan vnos magnezija odgovoren za zmanjšanje treh biomarkerjev vnetij: CRP (C-reaktivna beljakovina), TNF (faktor tumorske nekroze alfa), and IL6 (interlevkin-6).

Tudi kopanje v magneziju je že dolgo poznano zdravljenje, ki blaži vnetja kože, kot je ekcem. Magnezij pomaga tudi uravnavati nivo vitamina D, ki je prav tako ključen mineral za zdravje naše kože.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
tmarjan24 12.01.2018 09:37:33
takojšnje posojilo Prejemajte posojilo od 5.000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in ki traja od 1 do 30 let. Resne in zanesljive ponudbe o varnosti. E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave