17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Auč, peče!

Vse leto smo čakali, da sončni žarki znova pobožajo našo kožo. A ko le pridemo na dopust, se lahko hitro zgodi, da naša bela koža ne prenese tako velike spremembe in da po prvih dneh sončenja utrpimo hude sončne opekline. Vsi vemo, kako je to. Na plaži se ne zdi tako hudo, zvečer pa se lahko pojavijo hude opekline in naslednji dan obžalujemo prekomerno sončenje. Kaj torej storiti, ko nastanejo opekline?

Opeklina
Ko je koža pordela, pekoča, otekla in občutljiva na dotik, gre običajno za opeklino prve stopnje, kjer je prizadeta zgornja plast kože. Kožo lahko v tem primeru blažite z obkladki in hladilnimi geli. (Foto: iStock)

Rdečina kože običajno nastopi 4 do 6 ur po sončenju, najizrazitejša pa je po 12 do 24 urah. Tri dni po opeklini se rdečina počasi umirja. Vse sončne opekline so že poškodbe kože, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti UV-žarkom. Na predelu kože, ki je bila prekomerno izpostavljena soncu, se lahko pojavijo različno hude opekline.

1. Prizadeta zgornja plast kože  rdečina

Ko je koža pordela, pekoča, otekla in občutljiva na dotik, gre običajno za opeklino prve stopnje, kjer je prizadeta zgornja plast kože. Kožo lahko v tem primeru blažite z obkladki in hladilnimi geli. Blage sončne opekline negujemo s kremami, mazili, losjoni ali penami, ki vsebujejo dekspentanol. Gre za snov, ki se v kožnih celicah pretvori v vitamin B5 in pomaga pri obnovi kože. Spodbuja namreč celično delitev, pomaga pri tvorbi kolagenskih vlaken, pospešuje celjenje ran ter blaži vnetja. Mazilo večkrat na dan nanesete na opečene predele in se v tem času izogibate sončnim žarkom.

Koža
Lupljenje kože nakazuje že na hujšo poškodbo kože. Izogibajte se soncu in kožo varujte z oblačili, pokrivali in sončno kremo. (Foto: iStock)

2. Globlja poškodba kože  mehurji

Ko se poleg rdečine pojavi oteklina prizadete kože, ki jo spremljajo mehurji, občutek vročine, bolečina, srbenje in splošna utrujenost, je nastala globlja poškodbe kože. Takrat govorimo o opeklini druge stopnje, pri kateri je dobro uporabiti gel, ki vsebuje učinkovino za zmanjševanje alergijskega odziva in srbenja – antihistaminik. Poleg tega poskrbite za dovolj tekočine in pitje dovolj nesladkane vode ali čaja.

Pozor: nikar ne pokajte mehurjev, ki se pojavijo na koži. Ti delujejo kot naravna zaščita občutljive kože, ki je pod njimi. Prav zato jih nikar ne odpirajte ali pokajte.

3. Hude opekline  vijoličasta, usnjata koža

Ko je uničena večina plasti kože, govorimo o hudih kritičnih opeklinah ali opeklinah tretje stopnje. Kažejo se s prizadeto površino, ki je bela in zmehčana ali celo vijoličasta in usnjata. V tem primeru nujno obiščite zdravnika.

Kopel
Ob blagih opeklinah pomagajo tudi hladne kopeli, v katere kanete 10 kapljic kamiličnega ali sivkinega olja ali skodelico ohlajenega kamiličnega čaja. (Foto: iStock)

Sončarica

Če smo se prekomerno izpostavljali glavo soncu, se lahko spopademo s predstopnjo sončarice ali sončarico. Sončarico prepoznamo po znakih, kot so:

- nezmožnost potenja;

- bleda ali celo vijoličasta koža;

- pospešeno in plitko dihanje;

- pospešen srčni utrip;

- telesna temperatura nad 40 stopinj Celzija;

- glavobol, zmedenost in omotičnost;

- vrtoglavica;

- mišični krči in

- razširjene zenice.

V tem primeru se takoj umaknite s sonca in poiščite zdravniško pomoč.

Naravne metode za blaženje opekline

Aloe vera gel

Pri blagih sončnih opeklinah z rahlo rdečico lahko uporabljate gele z izvlečkom aloe. Gre za naraven izdelek, ki pri sončnih opeklinah hitro pomaga. Kožo hladi, prizadeto povrhnjico pa oskrbi z vlago in pospeši regeneracijo kože. Najučinkovitejši so geli, ki vsebujejo stoodstotni izvleček aloe ali z dodatkom vitamina E.

Kopeli

Ob blagih opeklinah pomagajo tudi hladne kopeli, v katere kanete 10 kapljic kamiličnega ali sivkinega olja ali skodelico ohlajenega kamiličnega čaja. Pomagajo tudi izvlečki iz rastlin, na primer virginijski nepozebnik, ognjič ali oves. Pazite le, da s kopelmi ne podhladite telesa.

Aloe vera
Aloe vera kožo hladi, prizadeto povrhnjico pa oskrbi z vlago in pospeši regeneracijo kože. Pomagate si lahko s stoodstotnimi geli iz aloe vere ali utrgate list aloe in stisnete sok na pordelo območje. (Foto: iStock)

Obkladki

Opečene predele lahko prekrijete s hladnimi ali mokrimi obkladki ali s hladilnimi geli za obkladke, ki jih večkrat zamenjajte.

Veliko vitamina E in C ter vode

Oba vitamina zavirata vnetja in pospešujeta obnovo poškodovanega tkiva, ker prestrezata proste radikale. Prav zato si lahko pomagamo tudi tako, da uživamo veliko svežega sadja in zelenjave. Pomembno pa je znova, da spijemo tudi dovolj tekočine. Pri opeklinah moramo skrbeti za dovajanje vode v telo, zato pijmo dovolj nesladkanih čajev in vode.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
zverinica 17.08.2018 19:35:02
Letos sem uporabljala zadevo s korenčkom za samoporjavitev po sončenju in tuširanju pa losijon iz aloje vere Oboje od proizvajalca Farmasi. Še nikoli nisem bila tak lepo rjava
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave