21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Izgubila skoraj 50 kg. Poglejte jo danes!

32-letna Teresa Venetoulis iz Sydneya trdi, da je v samo desetih mesecih popolnoma brez telovadbe - le s spremembo prehrane - izgubila polovico telesne teže. Poglejte jo danes.

Teresa Venetoulis
Mati dveh otrok Teresa Venetoulis je v manj kot letu dni izgubila skoraj 50 kilogramov, in kot pravi, povsem brez telovadbe. (Foto: Profimedia)

Mati dveh otrok Teresa Venetoulis je v manj kot letu dni izgubila skoraj 50 kilogramov, in kot pravi, povsem brez telovadbe. Uspelo ji je s ketogeno dieto, pri kateri ljudje povečajo vnos maščob in zmanjšajo vnos ogljikovih hidratov. Teresa se po dveh porodih ni znala več znebiti svojih nosečniških kilogramov in je v svojem najslabšem obdobju tehtala že 103 kilograme.

Teresa Venetoulis
Teresa se po dveh porodih ni znala več znebiti svojih nosečniških kilogramov in je v svojem najslabšem obdobju tehtala že 103 kilograme. (Foto: Profimedia)

''Nikoli pred tem nisem bila debela, saj sem bila od nekdaj naravno suha. A ko sem rodila sina Liama, ki je zdaj star devet let, so mi hormoni ponoreli, zaradi česar sem hitro pričela pridobivati odvečne kilograme. To se je poslabšalo še, ko sem zbolela še za sindromom policističnih jajčnikov, zaradi česar sem veliko težje izgubila odvečne kilograme. V samo letu dni sem pridobila 50 kilogramov.''

Ko je poskusila že prav vse, ji je zdravnik priporočil ketogeno dieto, pri kateri posameznik izloči ogljikove hidrate in uživa večinoma veliko maščob in beljakovin. ''Za ketogeno dieto nisem slišala nikoli pred tem,'' je povedala za britanski Mail Online. ''Več mesecev sem jo preučevala, preden sem se odločila, da poskusim.''

V prvih dveh mesecih je izgubila 15 kilogramov. ''Bila sem presenečena. Nič ni delovalo tako kot ta dieta. Nadaljevala sem in telesna teža je padala. Opustila se ogljikove hidrate in se osredotočila na veliko beljakovin in zdravih maščob. Vedno sem se izogibala maščobam in izbirala izdelke z manj maščobami, a naše telo potrebuje zdrave maščobe,'' pravi. ''Sedaj to zame ni več dieta, a način življenja,'' dodaja.

V slabem letu dni ji je uspelo izgubiti 49 kilogramov in danes tehta 54 kilograme. Kot pravi, ji je to uspelo povsem brez telovadbe. ''Moja edina telovadba je pospravljanje doma, to, da se sprehodim do trgovine in da grem po otroke v šolo.''

Teresa Venetoulis
V manj kot letu dni je izgubila 49 kilogramov. (Foto: Profimedia)
Teresa Venetoulis
(Foto: Profimedia)

Pomaga si tudi z delnim postenjem, kar pomeni, da vse svoje kalorije, ki jih poje, zaužije od 11. ure zjutraj do 2 popoldne. ''Zajtrk imam okoli 11. ure, nato še enkrat jem ob 14. uri.Nato se postim do naslednjega jutraj. Sprva je bilo težko, a telo se sčasoma navadi. Moji otroci imajo še vedno tri obroke in prigrizke med njimi, tako kot običajno, a sama se drugače prehranjujem,'' pravi.

Njeni obroki so veliki in sestavljeni iz visokokaloričnih živil - zdravih maščob in beljakovin. ''V mojem primeru ni šlo za hujšanje, a zato, da postanem zdrava in da lahko postanem najboljša mati, kar je mogoče. Sedaj z lahkoto tekam skupaj s svojimi otroci, imam manj nihanj razpoloženja in veliko več energije. Prav tako sem postala veliko bolj samozavestna in se počutim bolje kot kdajkoli.''

Teresa Venetoulis
(Foto: Profimedia)

Kaj je ketogena dieta?

Ketogena dieta ni primerna za vsakogar, a nekateri se zanjo odločijo in jim odgovarja. Poleg tega je ketogena dieta zadnji modni hit, za katerega še nimamo dolgoročnih študij, ki pokažejo rezultate na dolgi rok. A nekateri ljudje, ki jo preizkusijo, so nad njo navdušeni in jim zelo ustreza. Spet drugim ne.

Gre za prehrano, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov in veliko maščob, kar telo prisili, da gre v metabolno stanje poznano pod imenom ketoza. Ko telo sestradamo glukoze, ključnega vira energije, ki ga pridobivamo iz ogljikovih hidratov, je telo prisiljeno kuriti svoje maščobne zaloge za energijo.

Zagovorniki diete verjamejo, da ketogena dieta pomaga uravnati inzulinsko občutljivost in urediti hormonsko neravnovesje. Pomaga lahko tudi bolnikom z epilepsijo.

Da bi telo prišlo v ketozo, bi morali na dan zaužiti ne več kot 20 gramov ogljikovih hidratov.

Živila, ki so dovoljena pri ketogeni dieti so:

- meso;

- zeleno-listnata zelenjava in skoraj vsa preostala zelenjava;

- polnomastni mlečni izdelki;

- oreščki in semena;

- avokado in jagodičevje;

- maščobe, kot je kokosovo olje.

Živila, ki se jim je dobro izogibati pri ketogeni dieti:

- žitarice, vključno z rižem in pšenico;

- sladkor, tudi med ali javorjev sirup;

- večini sadja;

- krompirju ali sladkemu krompirju.

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
ata janez 09.06.2018 14:53:25
Jaz pa mislim,da se je zredila za 50 kilogramov.Pobrazu na sliki sodeč.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave