18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?

Če seksate tolikokrat na teden, lahko živite dlje

Spolnost prinaša dobre občutke, zbližuje partnerja, hkrati pa lahko pomaga tudi kuriti kalorije in nekateri pravijo, da izboljšuje celo videz sijoče kože. Kot kaže, pa deluje proti staranju.

Par v postelji - 5
Ženske, ki s svojim partnerjem seksajo vsaj enkrat na teden, imajo močno podaljšane telomere, ki varujejo pred številnimi boleznimi. (Foto: iStock)

Manjša študija, ki je bila objavljena v znanstvenem žurnalu Psychoneuroendocrinology, je pokazala, da imajo ženske, ki s svojim partnerjem seksajo vsaj enkrat na teden, močno podaljšane telomere - majhne nukleoproteinske kapice, ki ščitijo kromosome. Predstavljamo si jih lahko kot plastične konice na koncu vezalk, ki varujejo vezalko, da ne razpade. Stres, pomanjkanje spanja, slaba prehrana in staranje počasi krajšajo telomere, zaradi česar postanemo bolj dovzetni za degenerativne bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in prezgodnja smrt. Daljši telomeri preprečujejo razvoj bolezni.

K sreči obstaja encim imenovan telomeraza, ki pomaga daljšati telomere. Proizvodnja tega encima pa se pri ženski povečuje, ko spijo s partnerjem, ki ga ljubijo, je pokazala omenjena študija.

Študija je vključevala 129 mater, ki so bile v partnerskem odnosu. Pokazalo se je, da imajo ženske, ki so večkrat spolno aktivno na tedenski ravni, daljše telomere kot ženske, ki niso bile redno spolno aktivne. Pokazalo se je tudi, da to ni bilo odvisno od kvalitete spolnega zadovoljstva.

''Že predhodnje raziskave so pokazale, da visoko kvalitetni in zadovoljujoči odnosi in spolna intimnost so dobri za naše fizično in psihično zdravje,'' je povedal vodja raziskave Tomás Cabeza de Baca  iz University of California v San Franciscu.

Čeprav je bila to le majhna študija, je vodja raziskave prepričan, da bi bilo potrebno na tem področju narediti še več raziskav - še posebej povezavo med spolno intimnostjo in zdravjem.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave