16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Stari dober česen je res izjemno živilo

Česen se v prehrani ljudi nahaja že stoletja. Že od nekdaj tudi velja za skorajda zdravilno živilo. Vsekakor ga je v svoje obroke še posebej priporočljivo vključiti v tem letnem času, ko smo bolj izpostavljeni okužbam. Zelo dobro pa vpliva tudi na srce.

Česen
Surov ima več alicina, toda ne izogibajte se niti toplotno obdelanemu. (Foto: iStock)

Kaj vsebuje?

Česen je zelo dober vir vitamina B6. Vsebuje tudi kar nekaj vitamina C ter mineralov mangana in selena. Z njim zaužijemo še malo fosforja, kalcija, kalija, železa in bakra.

Toda nekaj posebnega je zaradi nekaj drugih snovi, ki jih vsebuje. Ena od njih se imenuje alicin. Prav zaradi nje ima svoj značilen vonj in okus; ko česen nasekljamo oziroma stremo, pa se količina alicina še poveča. Po drugi strani se njegova količina zmanjša s toplotno obdelavo, zato ga obvezno vsaj kdaj uživajte tudi surovega.

Kako pomaga?

Česen že dolgo velja za živilo, ki krepi. V starem Egiptu so ga dajali delavcem, ki so gradili piramide, med antično olimpijado so ga redno jemali športniki.

Res nam pomaga v boju proti okužbam, tako virusnim kot bakterijskim. Vsebuje snov, zaradi katere deluje antibiotično. V hladnejšem delu leta, ko so okužbe pogostejše, bi torej res moral biti del naše prehrane. Ugotovili so celo, da so ljudje, ki ga redno uživajo, manjkrat prehlajeni.

Nekaj študij je pokazalo, da ugodno vpliva na srce. Ista snov, ki deluje antibiotično, naj bi denimo ta pomemben organ ščitila med kirurgijo po infarktu, so ugotovili na ameriški univerzi Emory. Pomagala naj bi tudi pri okrevanju.

Preverite, katero sadje in zelenjavo bi morali uživati v tem letnem času.

Prehlad
Tisti, ki redno uživajo česen, naj bi bili manjkrat prehlajeni. (Foto: iStock)

Česen naj bi bil seveda v pomoč tudi preventivno. Kdor ima težave s krvnim tlakom – nekoliko naj bi ga pomagal znižati. Prav tako naj bi deloval pri previsokem holesterolu. Preprečeval naj bi celo nastanek krvnih strdkov, ki lahko vodijo v infarkt. Seveda pa to ne pomeni, da lahko nadomesti zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik. A ob zdravi, uravnoteženi, sezonski prehrani bo vsekakor dodatno pripomogel k boljšemu zdravju.

Trenutno raziskujejo njegovo protirakavo delovanje. Predvidevajo, da lahko celo pomaga preprečevati širjenje tumorjev, čeprav za to še ni trdnih dokazov. Vsekakor bo le dobrodejno, če ga boste tudi v času bolezni vključili v svoje obroke. Nikoli pa ne pretiravajte s količinami, ker lahko tudi preveč zdrave hrane škodi. Preveč česna lahko povzroči slabost, drisko in bruhanje.

Preberite si več še o medu.

Če ne želite zadaha

Pomagalo bo, če boste požvečili kakšno zelišče, kot je peteršilj. Tako so si naši predniki osvežili zadah, preden so se pojavili žvečilni gumiji. Če pri roki ni nobenega zelišča, pa lahko poskusite tudi z jabolkom.

Kakšen česen izbrati?

Pazite, da ni premehak. Najboljše je imeti svežega, ki ga shranite na sobni temperaturi, v posodi, ki ni zaprta, je pa na temnem kraju. Tako bo česen zdržal dlje.

Nasekljajte ga v solato, skuhajte skupaj s krompirjem in zelenjavo, kot je ohrovt, ter pretlačite v pire. Nujno ga je narezati k morski hrani, odličen je za zajtrk v kakšnem namazu, mogoče ga je streti in vmešati v kakšno rižoto …

Česen ni čudežen, je pa dobrodejen. Redno uživanje v normalnih količinah bo vsekakor prineslo veliko dobrega.

Česen
Skuhajte ga s krompirjem ter pretlačite v pire. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave