16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Čiščenje nosu s slano razstopino, ki jo lahko v nosu zlijemo s pomočjo neti posodice, je starodavna metoda, ki jo mnogi uporabljajo za blaženje simptomov kroničnega vnetja sinusov. Raziskave so pokazale, da je ta metoda lahko izjemno učinkovita, a zaradi napačno uporabljene metode, je 69-letna ženska umrla.

Neti
Namesto sterilne vode je 69-letnica za čiščenje sinusov uporabila navadno vodo iz pipe in se okužila z nevarno amebo, zaradi katere je umrla. (Fotografija je simbolična) (Foto: iStock)

Raziskava, ki je bila objavljena v strokovni reviji Canadian Medical Association Journal je pokazala, da je starodavna metoda čiščenja sinusov s pomočjo neti posodice v šestih mesecih pri ljudeh ublažila posledice kroničnega vnetja sinusov. ''Ublažila je simptome težav s sinusi, zmanjšali so se glavoboli, pacienti so manj potrebovali zdravila, ki bi jih lahko kupili v lekarni. Nekateri ljudje so celo rekli, da so manjkrat morali obiskati zdravnika zaradi vnetih sinusov kot prej,'' je za CNN dejal vodja raziskave dr. Paul Little iz Univerze Southampton. ''Pozitivni učinki slane razstopine so, da odstranijo odvečno sluz in vnetne proizvode v nosu in tako odstranijo vzrok, ki povzroča vnetje sinusov - v teh primerih so lahko nosni spreji in anhalacije neučinkovite,'' je pojasnil še dr. Richard J. Harvey, profesor rinologije iz Macquarie Univerze.

Preberite še: Kako si pomagati ob vnetih sinusih?

A kot kaže, je bila uporaba neti posodice usodna za žensko iz Seattla, ki si je sinuse izpirala z navadno vodo iz pipe, poroča strokovna revija International Journal of Infectious Diseases. 69-letnica, katere ime niso navedli, se je spopadala s kroničnim vnetjem sinusov. Več mesecev se ga je skušala znebiti z izpiranjem nosu s pomočjo neti posodice. A namesto, da bi uporabila sterilno slano vodo, tako kot se priporoča, je v neti posodico nalila kar navadno vodo iz pipe. Kot so dejali zdravniki, ki so žensko zdravili, je bila nesterilna voda, ki jo je uporabila, okužena z amebo imenovano Balamuthia mandrillaris, ki je v nekaj mesecih povzročila zelo redko, a skoraj vedno usodno infekcijo možganov.

Sinusi
Bolečina ob kroničnem vnetju sinusov je lahko neznosna. Kljub temu previdno pri uporabi neti posodice. Prvo pravilo je, da mora biti tekočina za izpiranje sinusov sterilna. (Foto: iStock)

Ko je ameba vstopila v njeno telo, je počasi pričela uničevati njeno telo. Sprva je ženska na vrhu nosu dobila rdečo oteklino in zdravniki so mislili, da gre za izpuščaj ter ji predpisali antibiotično mazilo, ki pa ni pomagalo. Dermatologi so se leto dni trudili, da bi odkrili pravo diagnozo, vse dokler se vsa njena leva stran telesa ni pričela tresti. Dobila je napade, ki so oslabili njeno levo roko. CT posnetek je pokazal nenormalno lezijo v njenih možganih, kar je nakazovalo na to, da ima tumor, zato so zdravniki poslali vzorec tkiva na testiranje. V naslednjih nekaj tednih so dodatna testiranja pokazala, da karkoli se že dogaja v njenih možganih postaja vse slabše in slabše. 'Tumor' je rasel in rasel in nastajati so pričele nove lezije. Končno je nevrokirurg iz Švedskega medicinskega centra, kjer so kasneje zdravili žensko, odprl njeno lobanjo, da bi pregledal možgane in odkril, da je utrpela infekcijo z amebo. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni je ženski v Seattle poslal zdravilo proti amebi imenovano miltefosine, da bi jo lahko ozdravili, a je padla v komo in umrla.

Po podatkih Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni večina primerov okužb z Balamuthia mandrillaris ni diagnosticiranih vse do smrti, zato zdravniki nimajo dovolj izkušenj z zdravljenjem amebe in vedo le malo o tem, kako se posameznik okuži z njo.

Omenjeno amebo so odkrili leta 1986, vse od leta 1993 pa je bilo samo v ZDA okoli 70 primerov okužb z njo.  Okužba, kot se je pojavila pri 69-letni ženski, je skoraj vedno smrtonosna in ženska je imela po oceni zdravnikov le 89 odstotkov možnosti, da preživi.

Ameba Balamuthia mandrillaris je podobna amebi Naegleria fowleri, pred katero so leta 2011 v Louisiani zdravniki za javno zdravje svarili prebivalce, češ da naj ne uporabljajo navadne vode za spiranje nosu, saj sta zaradi tega umrli dve osebi, ki sta se med spiranjem nosu z nesterilno vodo okužili z Naegleria fowleri amebo. Strokovnjaki so ljudi opozorili, da lahko svoje neti posodice napolnijo samo z destilirano, sterilno vodo ali vodo, ki je bila prej prekuhana. Hkrati pa, da jo morajo dodobra osušiti, še preden jo znova uporabijo.

Zdravniki sedaj upajo, da bodo s to zgodbo opozorili druge zdravnike, naj pomislijo tudi na okužbo z amebo, če pacient po izpiranju sinusov dobi otečen nos ali izpuščaj na nosu.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
 
KrasMan 11.12.2018 10:03:54
Verjetno je večja verjetnost, da ti pade komet na glavo, kot pa da umreš od amebe.
 
KrasMan 11.12.2018 10:03:27
d
 
KrasMan 11.12.2018 10:03:15
Verjetno je večja možnost, da ti pade komet na glavo, kot da umreš od amebe.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave