11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Čudežna goba za hujšanje in čiščenje telesa

Kombuča je goba, ki ji pravijo tudi 'čudežna' goba, predvsem zaradi dobrobiti, ki jih prinaša za naše telo. Čaj ali sok iz kombuče pospešuje prebavo, odstranjuje bakterije iz telesa, odpravlja utrujenost, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem.  

Čaj
Pripravite si čaj iz kombuče, ki bo pomagal izboljšati prebavo, pospešiti izločanje odvečnih maščob in odpraviti utrujenost. (Foto: iStock)

Napitek iz gobe vsebuje številne encime, vitamina skupine B, C, antioksidante, aminokisline, minerale in pomembne organske kisline, kot so glukuronska, glukonska, mlečna, ocetna in jabolčna kislina. Zaradi vseh teh dobrodejnih snovi deluje pozitivno na celoten organizem brez kakšnih stranskih učinkov.

Običajno pijemo čaj ali sok iz kombuče, ki ga pripravimo doma, tako da gobo položimo v petlitrski lonec, dodamo v naprej pripravljeni zeleni ali črni čaj, sladkor in vodo. Ko čaj postane mlačen, z njim prelijemo gobo v steklenem kozarcu in jo pustimo, da bo zakisala. Posodo pokrijemo s krpo in čeznjo pritrdimo elastiko. Po približno desetih dneh mikroorganizmi sladkor in pravi čaj predelajo v glukonsko, ocetno, glukurinsko, oksalno kislino in druge, ki nato razstrupljajo naše telo.

Kombuča
Kombuča je zato tudi odličen vir probiotikov. S fermentacijo nastane veliko probiotčnih bakterij, ki pozitivno delujejo na naše zdravje, prebavo, zmanjšujejo vnetne procese in pomagajo pri hujšanju.   (Foto: iStock)

Odličen vir probiotikov

Med fermentacijo se ustvari tudi skupina bakterij in kvasovk, ki se jih kasneje lahko uporabi za novo fermentacijo čaja. Kambuča je zato tudi odličen vir probiotikov. S fermentacijo nastane veliko probiotičnih bakterij, ki pozitivno delujejo na naše zdravje, prebavo, zmanjšujejo vnetne procese in pomagajo pri hujšanju.  

Kombuča je tudi odlična v boju proti bakterijam. Snov, ki nastaja med fermentacijo, je tudi ocetna kislina, ki lahko iz telesa izloči številne škodljive bakterije. Ker čaj kombuče nastane iz zelenega in črnega čaja, vsebuje tudi veliko antioksidantov in protibakterijskih snovi, ki preprečujejo različne infekcije. Hkrati blaži posledice razrasta glivice kandide.

Zaradi visokih koncentracij polifenolov in drugih antioksidantov deluje tudi protirakavo in zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih obolenj.

V Evropi ta napitek poznamo šele od začetka prejšnjega stoletja, v Aziji pa so to gobo uporabljali že veliko prej (na Kitajskem jo na primer uporabljajo že kakih 2000 let).

Vsebuje tudi glukozamin

Ker čaj iz kombuče našemu telesu zagotovi vnos veliko dobrih bakterij, lahko z napitkom iz te gobe izboljšamo svoj imunski sistem in postanemo nekoliko bolj odporni na sezonske bolezni. Ne le to, kombuča je tudi dober vir glukozamina, ki deluje protivnetno in zmanjšuje bolečine, še posebej pri vnetnih boleznih, kot je artritis. Pomaga lahko blažiti tudi glavobol.

Kambuča
V Evropi ta napitek poznamo šele od začetka prejšnjega stoletja, v Aziji pa so to gobo uporabljali že veliko prej (na Kitajskem jo na primer uporabljajo že kakih 2000 let). (Foto: iStock)

Druge dobrobiti kambuče

- Športniki in rekreativci pijejo sok kombuče, da zmanjšajo utrujenost po treningu in pospešijo izločanje mlečne kisline iz mišic;

- Če kombuča fermentira več kot sedem dni, lahko pomaga izboljšati prebavo;

- Krepi imunski sistem in uravnava krvni tlak. Zmanjšuje sladkor v krvi, holesterol in trigliceride;

- Pospešuje kurjenje maščob in celulita. Pomaga ohranjati vitalnost organizma, povišuje fizično in psihično energijo;

- Odpravlja težave z lasmi in kožo ter manjša gube.

Natančen način priprave:

Segrejte vodo do vretja in jo nato odstranite z ognja. Dodajte liste črnega ali zelenega čaja in jih pustite, da se izločijo v vodo za 15 minut. Dodajte sladkor. Ko se čaj ohladi, ga prelijte v večjo steklenico s širokim grlom. Vanjo dodajte kos gobe in pokrijte steklenico s kosom gaze ali krpo. Pustite gobo, da fermentira v temnem prostoru za sedem dni. Po sedmih dneh lahko napitek pričnete piti, tako da prelijete tekočino v steklenico in vsak dan spijete toliko, kot vam ustreza. Kos gobe lahko uporabite za nadaljnjo pripravo kombuče.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
bakiras 12.04.2018 17:03:20
v slo imamo dovolj avtohtonih rastlin, ki imajo enake učinke. Zakaj toliko propagirate eksotiko?
Natalija Bajt 12.10.2018 08:07:43
A lahko napisete, katere so to?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave