21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Delate to napako, ko poskušate zmanjšati vnos soli?

Raziskovalci so spremljali 450 Američanov iz treh držav. Ugotovili so, da sta vira kar 71 odstotkov soli, ki so je zaužili v obdobju študije, vnaprej pripravljena in procesirana hrana ter jedi iz restavracij. Samo 11 odstotkov soli so dodali sami med kuhanjem ali za mizo.

Sol
Ne zaužijete le toliko soli, kot je uporabite sami. (Foto: iStock)

Se morda tudi vi prehranjujete z živili, ki jim je bilo v procesu proizvodnje dodano veliko soli? Ali veste, koliko soli dodajo jedem v restavraciji?

"Samo 11 odstotkov soli, ki so je ljudje zaužili, jo je bilo dodane doma – s kuhanjem ali solnico," pravi vodja študije Lisa Harnack z univerze v Minnesoti. Cilj njihove študije je bil ugotoviti, od kod ljudje zaužijejo največ soli.

Američani v povprečju zaužijejo preveč soli, enako je pri nas. Nacionalni inštitut za javno zdravje je ugotovil, da smo leta 2007 zaužili 12,4 grama soli na dan. Čez pet let, leta 2012, pa 11,8. Letos bo inštitut spet preverili, koliko soli uživamo. Škodi pa nam več kot 5 gramov soli na dan.

Ameriška neprofitna organizacija The National Academy of Medicine je že leta 2010 predlagala, da se v vnaprej pripravljeni in procesirani hrani omeji količina soli, ki jo lahko proizvajalci uporabijo.

Raziskovalci tudi menijo, da bi morali zdravniki paciente bolj opozarjati, da lahko veliko soli zaužijejo z nakupom določene hrane ali obiski restavracij.

Vsi bi morali brati deklaracije na proizvodih ter se v restavracijah pozanimati, koliko soli uporabljajo.

Da bi ugotovili, od kod ljudje zaužijejo preveč soli, so raziskovalci sicer med leti 2013 in 2014 spremljali 450 udeležencev, ki so prihajali iz treh različnih ameriških držav – Alabame, Minnesote in Kalifornije. 

Moški so zaužili več soli kot ženske, manj izobraženi več kot bolj izobraženi. Toda pri vseh vir največ soli ni bil dom. 71 odstotkov soli so zaužili z jedmi iz restavracij in vnaprej pripravljeno in procesirano hrano, ki ji je bilo preveč soli dodane v procesu proizvodnje. 6 odstotkov soli so zaužili tako, da so jo uporabili med kuhanjem. 5 odstotkov so je dodali za mizo. 14 odstotkov je bilo soli, ki je v hrani že naravno. Pri manj kot odstotku sta bila vir prehranska dopolnila ali voda.

Preveliko uživanje soli povečuje tveganje za previsok krvni tlak in pojav kardiovaskularne bolezni.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
jesenvoyo 16.05.2017 10:41:08
Torej po naslovu sodeč delamo napaka s tem da hočemo zmanjšati vnos soli ?
 
LažnivihAmeriskih24ur 16.05.2017 10:33:47
ja piz.. ce pa posiljujejo s posoljneim krompirckom
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave