17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Pred štirimi leti je bila Joanne Peters mamica dveh otrok. Čutila je, kako postaja vse bolj utrujena. V svoji koži se ni dobro počutila. Marsikdo bi si rekel, da je tako, ko postaja človek vse starejši. Joanne pa se je odločila, da poskusi, kaj se zgodi, ko si rečeš, da bo od zdaj tvoja prioriteta zdravje.

Joanne Peters
Joanne pred štirimi leti in Joanne danes. Skrivnost uspeha je preprosta. (Foto: Profimedia)

Ko je začela na prvo mesto postavljati svoje zdravje in počutje, je imela Avstralka 62 kilogramov, mučili sta jo tudi anksioznost in depresija. "Nobene kondicije nisem imela in vedela sem, da prehrana povzroča težave s kožo, prav nič pa ne pomaga niti pri mojem počutju in zdravju," je povedala za avstralski Woman’s Health. "Vsega tega mi je bilo dovolj. Odločila sem se, da izboljšam prehrano in se začnem gibati."

Da ji ne bi bilo kar tako lahko odnehati, se je odločila tudi, da bo odprla profil na Instagramu. Na njem so lahko ljudje spremljali, kako ji gre. Nikoli ni štela kalorij. Je pa začela na hrano gledati kot na gorivo in zdravilo. Zato je začela jesti tako, kot je mislila, da bo kar najbolje ustrezalo njenemu telesu. Začela je z 20 minutami telovadbe na dan. "Bilo je težko, ker sem bila zelo šibka. Vendar ni trajalo dolgo, ko sem videla, da napredujem."

Povsem druga oseba

Danes ima Joanne kar nekaj kilogramov manj in veliko sledilcev na družbenem omrežju Instagram – a najpomembneje je, da se počuti kot povsem druga oseba. "V svojem telesu se odlično počutim. In še nikoli v življenju nisem bila tako fit." Ljudje ji velikokrat delijo komplimente. Najbolj pa ji je všeč, ko ji povedo, da je zanje navdih, kako nikoli ni prepozno. Vedno se lahko začnemo gibati in zdravo živeti.

Kaj je njen nasvet za vse, ki bi morda radi odšli po isti poti? "Najprej se osredotočite na hrano. Mislim, da je najpomembnejši dejavnik. Če boste jedli zdravo, se boste tudi lažje začeli gibati." Potem pa Joanne priporoča še vaje za moč. "In ne obupajte. Nadaljujte. Počasi postane lažje."

O tem, kako vaje za moč vplivajo tudi na duševno zdravje, si preberite tukaj.

Joanne Peters
Včasih in danes. Trebušček je izginil brez posebnega truda. (Foto: Profimedia)

Ni si vzela časa zase

Avstralka je učiteljica. Poleg tega ima dva otroka, ki imata danes devet in enajst let. Enostavno si nikoli ni vzela časa zase. Na prvo mesto ni postavila tega, kako se počuti sama. Najprej se je trudila biti čim boljša v svoji karieri, nato je naredila marsikaj za svojega partnerja, pozneje za otroke ... A danes, ko postavlja sebe na prvo mesto, pravzaprav lahko stori mnogo več tudi za druge. Ima namreč veliko več energije, dobro se počuti, ne mučita je več depresija in anksioznost. Z veseljem se igra z otroki, veliko več moči in energije ima za igro z njimi.

Petersova nikoli ni bila na dieti, čeprav je posledica njene spremembe življenjskega sloga tudi bolj vitko telo. Še posebej je vesela, da nima več trebuščka. Bolj zdrav slog namreč sam po sebi pripelje tudi bolj zdrave teže. Joanne se ni ničemur odrekala. Le vsak dan znova je razmišljala, kaj bi lahko pojedla, da bi bilo to čim boljše za njeno telo.

Takšen način hujšanja priporočajo tudi znanstveniki. Preberite si več.

Danes je samozavestna

Še vedno telovadi šestkrat na teden od dvajset do trideset minut. "Čeprav prej nisem bila ravno pretežka, nisem imela nobene samozavesti," pripoveduje za Daily Mail. "Obleke na meni niso dobro izgledale. Predvsem pa sem se počutila šibko in brez kakšne koli kondicije. V primerjavi z maščobo sem imela zelo malo mišic." Danes je povsem drugače. Kot štiridesetletnica se počuti veliko bolj samozavestna, kot se je počutila kot tridesetletnica.

Misli, da ima tudi bolj zdrave kosti (še posebej zaradi dvigovanja uteži). Poleg tega je opazila, da ima lepše in močnejše lase ter bolj sijočo in zdravo polt. Kot vsak starš nima veliko časa, da bi obiskovala telovadnice, zato je vedno telovadila doma. Na internetu si je poiskala različne programe in vadila po tistih, ki so ji bili najbolj všeč. Danes, ko vaje že zelo dobro pozna, pogosto kar sama telovadi, medtem ko njena družina gleda televizijo.

Preberite si še zgodbo 80-letne babice, ki ravno tako dokazuje, da je starost le številka.

Joanne Peters
Izgubila je le pet kilogramov, a kako očitna je razlika! (Foto: Profimedia)

Tudi vi lahko začnete

Ko človek nima veliko moči in kondicije ter je navajen na nezdrave prehranjevalne navade, deluje nemogoče, da bi tako povsem spremenil svoje življenje. A začnite počasi. Kot svetuje Joanne, najprej začnite razmišljati, kako bi ta dan jedli, da bi bilo to čim boljše za vaše telo. Ne recite si torej, da boste začeli s kakšno dieto. Le razmišljajte, kaj bi bilo dobro za vaše telo. Nato se začnite še gibati. Recite si denimo, da boste vsak dan hodili zjutraj po deset minut in popoldne po deset minut. Počasi ta čas povečujte.

Joanne Peters
Joanne danes (Foto: Profimedia)
Joanne Peters
Pri štiridesetih je bolj samozavestna, kot je bila pri tridesetih. (Foto: Profimedia)
Joanne Peters
Nikoli ni prepozno začeti bolj zdravega načina življenja. (Foto: Profimedia)

Preverite, kako zdrave navade imate. Izpolnite kviz:

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
Karmen007 20.07.2018 12:02:05
Jo čisto razumem...tudi sama sem imela po porodu 77kg...tudi meni je zdrava prehrana in gibanje pomagalo, da sem prišla do normalne teže, zato me veseli, da je tudi njej uspelo...po slikah sodeč se mi zdi, da je zadovoljna s svojim telesom, kar po mojem skromnem mnenju lepo nazorno pokaže tudi nasmeh na njenem obrazu...upam, da ji bo uspelo ohraniti to novo pridobljeno samozavest in da se je ji ne bi bilo treba več boriti z depresijo...in če lahko samo še dodam, s to novo samozavestjo zgleda bistveno lepša...
dadinho10 20.07.2018 23:03:04
imas prav...sedaj je nasmejana, na tistih slikah prej pa zamorjena.... hm, zakaj se gres slikati, delati selfije, ko nisi zadovoljen s svojo postavo, izgledom itd? pa na slikah zgledas zamorjeno,,,, to tebi ni nic cudnega...? razumel bi da so to slike iz nekih piknikov, rojstnih dnevov
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave