12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Se spopadate z išiasom? Vaje, ki pomagajo

Joga kot preventiva proti išiasu

Redno gibanje, raznolika in varna vadba, pravilna priprava in jogijski pristop so zagotovo eden od načinov, da preprečimo neprijetno bolečino išiasa. Sunkoviti nekontrolirani gibi, sedeč način življenja, toge in mlahave mišice pa so skorajda recept, da do tega pride.

Vzemite si nekaj minut na dan le zase in poskrbite za življenje brez bolečine. V primeru akutne bolečine ste še dodatno previdni pri izvajanju vaj in jih izvajajte
pod nadzorom fizioterapevta.

1. METULJ

Postavitev: Sedimo s pokončno hrbtenico. Stopala pripeljemo čim bližje trupu, nato odlagamo kolena vstran. V položaju smo lahko statično ali pa nežno potiskamo kolena proti tlom. Z izdihom lahko s trupom odhajamo do tal. Pod kolena lahko podložimo blazine.

Koristi: Sprošča in poglablja fleksibilnost v kolkih, kar je izrednega pomena, da ne pride do bolečin v križu.

Joga
Metulj (Foto: Damjan Žibert)

2. IZPADNI KORAK – variacija
Postavitev: Postavimo se v izpadni korak. Roki sta v oporo, prednjo nogo pa iztegnemo. Hrbtenico ohranjamo ravno. Stopalo je v dorzalni fleksiji. Prednjo koleno je lahko pokrčeno, pod spodnje koleno pa lahko podložimo z deko. Ponovimo še na drugo stran.

Koristi: Varno razteza celo zadnjo stran telesa.

Joga
(Foto: Damjan Žibert)

3. GOLOB – variacija

Postavitev: Stojimo pokončno in stabilno. Stopalo, ki je v dorzalni fleksiji položimo nad koleno stoječe noge. Z izdihom odhajamo v počep. Pogled je osredotočen in um umirjen. Pomagamo si lahko tudi s stolom, torej sedimo v takem položaju. Ponovimo še na drugo nogo.

Koristi: Sproščamo spodnji del hrbta, raztezamo kolke, obenem krepimo močno jedro in mišice nog.

Joga
(Foto: Damjan Žibert)

4. KOBRA

Postavitev: Ležimo na trebuhu in dlani položimo pod ramena. Z vdihom in s pomočjo hrbtnih mišic, dvigujemo trup stran od podlage. Položaj lahko zadržimo statično ali se dvigujemo in spuščamo.

Koristi: Krepimo hrbtne mišice.

Joga
(Foto: Damjan Žibert)

5. RAZTEG LEŽE

Postavitev: Ležimo na hrbtu, spodnji del hrbtenice potiskamo ob podlago. Aktiviramo
globoke trebušne mišice in pripeljemo iztegnjeno nogo proti obrazu. Objamemo s prsti ali si pomagamo s trakom. Ponovimo še na drugo nogo.

Koristi: Blagodejni vpliv na celotno zadnjo stran telesa.

Joga
(Foto: Damjan Žibert)

6. SVEČA

Postavitev: Ležimo na hrbtu. Spodvihamo ramena in začutimo, da imamo večino teže na tem predelu. Z vdihom in s pomočjo močnih trebušnih mišic, dvigujemo kolena nad glavo. Z dlanmi podpremo hrbet, nato stegujemo nogi proti stropu, tako, da smo v ravni liniji. Glave v položaju ne obračamo. Položaj zapuščamo varno in s kontrolo.

Koristi: Poveča se pretok krvi in cirkulacije v tem predelu, zato ima ta položaj še posebno blagodejen vpliv.

Joga
(Foto: Damjan Žibert)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
misterbin 19.09.2018 17:13:58
Junkerja tudi daje išias tako da ga koj zanaša
ata_jez 18.09.2018 15:49:57
A loh to gdo Junkerju prevede? :-P
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave