18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Izgubil 63 kilogramov. Poglejte ga danes!

''Bilo je nadvse preprosto,'' pripoveduje 28-letni Josh Fenn, ki je v svojem najslabšem obdobju tehtal že 143 kilogramov. A se v enem trenutku odločil, da bo spremenil svoje življenje. Uspelo mu je z enim preprostim trikom.

Josh
Josh Fenn je tehtal že 143 kilograme, ko je vedel, da mora nekaj spremeniti. (Foto: Instagram)

Američan Josh Fenn se je z odvečno telesno težo spopadal že od otroštva. V najstniških letih je hitro pridobival odvečne kilograme in se spretno izogibal tehtanju. ''Tako kot večina ljudi, ki se spopada z odvečno telesno težo, sem se tudi sam precej izogibal tehtnici. Nisem je imel doma in se nisem niti zavedal, v kako hudih težavah sem,'' je povedal za britanski Mail Online. Leta 2011, ko je bil na počitnicah v Chicagu s svojimi brati in sestrami, je le stopil na tehtnico in odkril, da tehta že 143 kilograme.

Josh
Z odvečno telesno težo se je spopadal vse od otroštva. (Foto: Instagram)

28-letnik iz Detroita v Michiganu je bil takrat star 22 let in je vedel, da mora nekaj spremeniti. Odkril je, da mu je telesna teža popolnoma ušla izpod nadzora. ''Ko sem videl to številko, je bila prelomna točka. Vedel sem, da moram nekaj spremeniti.''

Sprva je poskušal  z dietami, ki so obljubljale hitre rezultate. Poskusil je vse od prehrane brez ogljikovih hidratov, do uporabe shujševalnih tablet. ''Večinoma so bile diete sprva uspešne, a so se kasneje izkazale, da niso vzdržne na dolgi rok. Na svoji koži sem doživel klasično zgodbo o neuspehu hitrih diet. Ker hočeš izgubiti kilograme čim hitreje, kot je mogoče, se poslužuješ teh diet, ki pa vodijo v jojo efekt.'' A šele, ko je odkril, da mora preprosto le zmanjšati količino hrane, ki jo zaužije in več telovaditi, je prišel do uspeha. V štirih letih je izgubil kar 63 kilogramov.

''Od kar pomnim, nisem nikoli razmišljal o tem, kako kalorična je kakšna hrana in koliko kalorij lahko pojem. Sedaj vidim, da je bila moja prva izbira vedno tista najbolj kalorična hrana na meniju, kjer sem si z veseljem privoščil dvojno porcijo - še posebej, če sem kuhal doma,'' priznava.

''Ljudje ves čas hočejo slišati mojo 'skrivnost' ali moj 'trik' do uspeha, a je v resnici zelo preprost. Pojej manj hrane, več se gibaj.''

Josh se je leta 2016 preselil iz Detroita v Portland v državi Oregon. ''Večina ljudi okoli mene ne ve za mojo preteklo transformacijo. Ko izvedo, koliko sem nekoč tehtal, so večinoma precej šokirani, saj jih večina misli, da sem bil od nekdaj vitek.'' Sedaj si s svojo izkušnjo želi pomagati drugim in svoje nasvete za hujšanje deli na svojem You Tube kanalu in na Instagram profilu.

Zakaj ne delujejo hitre diete?

Hitre diete so torej diete, ki obljubljajo hitre rezultate, in s tem hitro izgubo odvečnih kilogramov. Hitrega zdravega hujšanja ni, saj na ta način izgubljamo le vodo in mišično maso. Dietam je skupno, da močno omejujejo vnos energije ali kalorij, pri čemer gredo mnoge tudi pod nivo bazalnega metabolizma. Bazalni metabolizem pa pomeni minimalno količino kalorij, ki so potrebne za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij in procesov. Ko zaužijemo manj kalorij kot jih naše telo nujno potrebuje, se organizem prilagodi tako, da energijo bolj skladišči in shranjuje, izguba telesne mase pa nastopi zaradi izgube mišičnega tkiva in vode. Prav tako se zmanjša bazalna presnova in na koncu se posamezniki po takšnih dietah hitro zredijo nazaj in imajo pogosto nato še večjo telesno težo kot prej. Temu rečemo jojo efekt.

Josh
(Foto: Instagram)
Josh
(Foto: Instagram)

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave