14.11.2018
LJ
14° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Izogibajte se tem živilom, če se spopadate z zgago! Preverite, kako si hitro pomagati!

Pekoča bolečina v žlički, ki se pojavi po obroku, kiselkasto-grenak okus v ustih, pekoče in oteklo grlo, težave s požiranjem, bolečina po tem, ko se uležemo, cmok v grlu, težave s spanjem zaradi pekočega občutka. Vse to so lahko posledice zgage. Da temu ne bi bilo tako, se izogibajte naslednjim živilom.

Zgaga
Se spopadate z zgago? Preverite, katerim živilom se je dobro izogniti. (Foto: iStock)

Je vaš želodec občutljiv in se spopadate z zgago? Potem je dobro, da se izogibate določenim živilom, ki običajno sprožajo zgago. Ta je namreč posledica prekomernega zatekanja želodčne kisline v požiralnik ali oslabljenega delovanja mišice zapiralke na vstopu želodca v požiralnik, kar lahko določena živila še poslabšajo. Zato jo s pazljivostjo pri prehranjevanju lahko celo preprečimo. Povzročijo namreč, da želodec proizvaja več kisline, ki nato sproži neprijetne simptome ali vpliva na delovanje mišice, ki zapira odtok kisline v požiralnik.

Kava
Zmanjšajte količino spitega kofeina (tudi v obliki pravega čaja). (Foto: iStock)

Če se pogosto spopadate z zgago, je dobro začeti spremljati, kaj pojeste (pisanje dnevnika prehrane) in se nato izogibajte tem živilom.

Pogosti povzročitelji težav z zgago:

- kava (navadna ali brezkofeinska);

- drugi napitki, ki vsebujejo kofein;

- gazirane pijače;

- mastna in ocvrta hrana;

- kis;

- čokolada, pepermint;

- začinjena hrana;

- alkohol;

- določeno sadje in zelenjava, kot so citrusi, čebula, paprika, paradižnik, oreščki, avokado.

Poleg tega pomaga še, če jeste več (5) manjših obrokov na dan in da ne jeste tik pred spanjem. Jejte počasi in po jedi nikar ne lezite na hrbet, ampak sedite v vzravnanem položaju, da vam kislina ne bi zatekala v požiralnik. Dobro, da skrbite za zdravo telesno težo, saj je debelost dejavnik tveganja za zgago. Da bi izgubili nekaj odvečnih kilogramov, uživajte uravnoteženo zdravo hrano, ki naj vsebuje veliko zelenjave, nekaj pustega mesa, polnozrnatih žitaric, sadja, oreščkov, zdravih maščob (avokado, ribe). Sladke pijače naj nadomesti voda ali nesladkani čaj. Poleg tega redno telovadite. Izogibajte se alkoholu in kajenju!

 

A če se z zgago spopadate občasno ali na izbiro hrane ne morete vplivati, si lahko pomagate s hitro in preizkušeno pomočjo, ki deluje že v  pol ure. To je zdravilo, ki ga lahko kupite tudi brez recepta in vsebuje ranitidin, ki zavira povečano izločanje želodčne kisline iz celic želodčne sluznice in s tem odstranjuje vzrok kislinskih težav. Zdravilo lahko zaužijemo pred za vas kočjivim obrokom, poleg tega pa pomaga, da se zgaga ne pojavi v naslednjih 12 ur, zaradi česar se tudi po obroku lahko ponoči normalno naspite, ne da bi se ves čas zbujali zaradi zgage.

Mastna hrana
Izogibajte se mastni, začinjeni hrani in gaziranim pijačam.  (Foto: iStock)

Zdravila z ranitidinom se razlikujejo tudi od dobro poznanih antacidov (na osnovi kombinacije različnih karbonatov), saj ne vsebuje aluminija. Anatcidov ne sme jemati sočasno s hrano, ki vsebuje kislino, kot so vino in sadni sokovi, saj lahko prihaja do zvečane črevesne resorpcije aluminijevih soli. Ob zaužitju zdravil z ranitidinom se vam s temi skrbmi ni treba obremenjevati, saj ne vsebujejo aluminija.

S hrano nad zgago

Med domače pripravke oz. pomoči pri zgagi sodi tudi mleko. Mleko ima tako imenovane pufrske lastnosti, ki omogočijo začasno nevtraliziranje kisline. Vendar pa lahko maščoba v mleku sproži nastanek zgage, zato se priporoča uživati le manj mastno mleko, če imate težave.

Tudi zvečenje zvečilnih gumijev pomaga pri nastanjanu več sline, ki nevtralizira kislost želodčnega soka in vodi k večkratnemu požiranju, kar nakako čisti požiralnik.

Vpliv hrane na težave z zgago je odvisen od njene količine in čas njenega zaužitja ter kombinacij hrane. Zato je natančnejše spremljanje vaših prehranjevalnih navad in ustrezno prilagajanje jedilnikov kjuč do preprečevanja kislih in zelo motečih težav.

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave