22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Zakaj so jagode –med vsem sadjem in zelenjavo – na 3. mestu?

Ne le med vsem sadjem in zelenjavo, ampak tudi med oreški in zelišči. Jagode naj bi bile po tem, koliko antioksidantov lahko z njimi zaužijemo, tretje najboljše. Gre torej za zelo zdravo sadje, ki je še posebej blagodejno za srce.

Veliko jagod
Privoščite si okusne in zdrave jagode. (Foto: iStockphoto)

Raziskovalci so med hrano, ki jo pogosto jemo, identificirali 50 živil, ki so najbolj antioksidantna. Njihova ugotovitev je bila, da so jagode izjemen sadež. Glede na to, kako antioksidantne so, so se med sadjem uvrstile na četrto mesto. Za robidami, brusnicami in malinami.

A nato so raziskovalci pogledali še, katera živila imajo največ antioksidantov glede na to, koliko jih po navadi užijemo v eni porciji. Ko so raziskali to, pa so ugotovili, da so jagode celo na tretjem mestu med vsemi živili. Pred njimi so le robide in orehi. Upoštevali pa so tako sadje in zelenjavo kot oreške in zelišča.

A naj ne stojijo predolgo

Pozorni bodite na to, da ne bodo predolgo stale, saj se jagodam, potem ko so ubrane, zelo hitro zmanjšuje vsebnost antioksidantov. Kako bogate so s temi koristnimi hranili, lahko sklepate po barvi. Morajo biti zdrave, rožnato rdeče barve. Takrat jih je najbolj zdravo uživati. 

Izjemne za srce

Največ študij z jagodami je bilo narejenih v povezavi z njihovim izredno blagodejnim delovanjem na srce. Zelo dobro vplivajo na krvni sladkor. Raziskovalci so ugotovili, da ga lahko prav uravnavajo. Če užijemo preveč navadnega sladkorja, to je pet ali šest čajnih žličk, krvni sladkor zelo hitro zraste. Ko pa zraven užijemo še približno 150 gramov jagod, krvni sladkor ne zraste tako zelo, so ugotovili raziskovalci.

Lahko celo preprečujejo raka

Jagode delujejo protivnetno. Da bi bili zdravi, je pomembno redno uživati živila, ki tako delujejo. Vnetja v telesu namreč vodijo v različna bolezenska stanja, med drugim lahko sčasoma povzročijo tudi raka. Pred to hudo boleznijo pa nas jagode ščitijo tudi zaradi svojega močnega antioksidantnega delovanja. V raka namreč vodi tudi oksidativni stres.

Vsekakor torej le posezite po jagodah. Zaradi močnega antioksidantnega in protivnetnega delovanja nas varujejo pred boleznimi in celo zavirajo staranje. To pomeni, da nam pomagajo, da smo čim dlje v dobri formi ter se odlično počutimo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
exyu 21.05.2017 17:58:13
tudi ocvirki in meso iz tunke je še kako zdravilno, seveda če je pravilno in doma vzgojeno...
 
ravtar 21.05.2017 16:07:31
sem preprican, da je bolj zdrava cokolada, kot pa jagode od nekoga v moji blizini, ki jih prodaja na trznici v ljubljani... zvecer jih napali s skropivi, naslednji dan jih pobirajo, naslednje jutro pa so ze na trznici
 
zelolepo 21.05.2017 09:17:35
slastne so
biggbrader 21.05.2017 22:02:18
A tiste zgoraj - špricane ?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave